Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών: Τι προβλέπει


Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων εκδόθηκε η συμπληρωματική υπουργική απόφαση από το υπουργείο Υγείας για το ιδιωτικό έργο και των επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών. Ο υπουργός Υγείας είχε ήδη εκδώσει την απόφαση για να ασκούν ιδιωτικό έργο οι γιατροί του ΕΣΥ ενώ είχε δεσμευτεί πως θα συμπεριλάβει και το επικουρικό ιατρικό προσωπικό και τους ειδικευόμενους.
Η απόφαση δίνει τη «Δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και για ειδικευόμενους, επικουρικούς ιατρούς και ιατρούς του Εθνικού Κέντρου 2 Άμεσης Βοήθειας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ειδικότερα επικουρικοί και ειδικευόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απασχόλησης.
Συγκεκριμένα όπως και οι συνάδελφοί τους θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος / τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας από το νοσοκομείο. 
Να σημειωθεί ότι οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι θα λαμβάνουν εξάμηνη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου.
Σε περίπτωση μετακίνησης ή απόσπασης του ιατρού σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας ή σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Ψ.Υ. άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υφιστάμενη άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει και ανακαλείται άμεσα με σχετική απόφαση η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται. Αρμόδια όργανα για τη διενέργεια ελέγχων και τη διαπίστωση της μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3, είναι ο Διοικητής ή Πρόεδρος του 8 Νοσοκομείου/φορέα, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β, ο Διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι κυρώσεις
Η παράβαση, από ιατρό ή οδοντίατρο κλάδου Ε.Σ.Υ. καθώς και επικουρικό ιατρό και οδοντίατρο των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3 συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα και προβλέπει:
  • την άμεση ανάκληση της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της
  • την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου/οδοντιατρείου.
  • την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.
  • την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
  • σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη.
  • σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα