Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Χατζηδάκης στο OPEN: Δεν θα ισχύει για πάντα το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες


Για την πορεία της οικονομίας, την ακρίβεια, το ρεύμα, τα υψηλά ενοίκια και τα έσοδα στην οικονομία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».
«Η Ελλάδα είναι 2η σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη»
Αρχικά, για την οικονομία, ο υπουργός ανέφερε πως: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα πληγωμένη οικονομικά και της οπισθοδρόμησης που υπήρξε αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν στην Ευρώπη την προσπάθεια που έχει γίνει και η οποία καταγράφεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μισό εκατομμύριο Έλληνες που δεν δούλευαν το 2019, τώρα δουλεύουν. Δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από το 2019 έως 2023 είχε αύξηση επενδύσεων κατά 53%. Έχουμε την μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη και το ίδιο ισχύει για τις εξαγωγές. Η Ελλάδα είναι 2η – 3η σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη».
«Υπάρχει βελτίωση στον δείκτη φτώχειας»
Για τον δείκτη φτώχειας, που δείχνει την Ελλάδα στην 4η θέση, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως: «Προφανώς όταν μια χώρα έχει περάσει όλα αυτά, είναι λογικό να υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που τα στείλαμε αυτή την εβδομάδα στην ΕΕ, δείχνουν πως υπάρχει μια βελτίωση και σε αυτό».
Για το θέμα της ακρίβειας είπε πως «είναι ένα διεθνές θέμα και προφανώς υπάρχουν νοικοκυριά που πιέζονται και υποφέρουν από αυτή την ιστορία. Και το θέμα αυτό είναι σε κάποια αποκλιμάκωση και στην Ευρώπη και εδώ».


«Αυτά που είπαμε θα τα κάνουμε»
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 830 ευρώ λέγοντας πως «εμείς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και για των κατώτατο και τον μέσο μισθό. 950 και 1500 ευρώ αντίστοιχα μέχρι το τέλος της 4ετίας. Αυτά που είπαμε θα τα κάνουμε».
Ερωτώμενος για το εάν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε «υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις αλλά δεν είναι στην έκταση που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν επιβάλλονται. Η πολιτεία το ενθαρρύνει».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Από τα προβλήματα που υφίστανται τώρα εγώ θα διάλεγα τις τιμές στα ενοίκια. Έχουν ανέβει οι τιμές. Την περασμένη δεκαετία είχαν πέσει οι τιμές στα ενοίκια επιζήμια λόγω της κρίσης προς όφελος των ενοικιαστών. Τώρα συμβαίνει το ανάποδο. Επειδή ανεβαίνει η οικονομία, ανεβαίνουν και τα ακίνητα προς όφελος πια των ιδιοκτητών. Υπάρχει μια προσπάθεια της κυβέρνησης που είχε ξεκινήσει το 2022, σε 6-7 άξονες», αναφέροντας ως παράδειγμα τα προγράμματα "Σπίτι Μου" και την ενθάρρυνση να βγουν στην αγορά κλειστά σπίτια.
«Έρχονται και άλλες μειώσεις φόρων»
Για τους φόρους είπε πως «δεν έχει αυξηθεί κανένας. Παντού έχουμε πάνω από 60 μειώσεις. Και του χρόνου θα κάνουμε 12 διαφορετικές μειώσεις. Έχουμε παραπάνω έσοδα. Στον ΦΠΑ το πρώτο 6μηνο του 2024 είχαμε έσοδα παραπάνω 10,3%. Τα έσοδα ήρθαν από την ανάπτυξη και τα POS, βγήκαν κρυφά έσοδα. Υπολογίζουμε πως από πέρυσι μέχρι το 2027 θα βρούμε από την φοροδιαφυγή 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Όπως τόνισε, «μπορεί να προξενούνται αντιδράσεις για τα POS αλλά μπείτε και στα παπούτσια μου. Δεν μπορεί να κοιτάμε προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πόσο λογικό είναι ένα υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό να πληρώνει περισσότερους φόρους από το αφεντικό του;».
«Δεν θα ισχύει για πάντα το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες»
Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διατηρήσει το τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών για πάντα.
«Όταν μπήκε το τεκμαρτό εισόδημα, δεν μπήκε για τον αιώνα τον άπαντα», προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ιταλία και τη Γαλλία.
«Έχουν μειωθεί οι προμήθειες των τραπεζών - Προωθούμε το σύστημα IRIS»
Για τις υψηλές προμήθειες των τραπεζών είπε πως «έχουμε κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις με αποτελέσματα. Νομοθετήσαμε μείωση των προμηθειών κατά 50% για όλες τις χαμηλές συναλλαγές της καθημερινότητας. Κάτω από 10 ευρώ. Δεύτερον, ασκήσαμε πίεση στις τράπεζες για όλες τις υπόλοιπες προμήθειες. Οι 3 από τις 4 τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι υιοθέτησαν καινούρια πακέτα προμηθειών και υπάρχουν και δωρεάν χρεώσεις και θα ακολουθήσει και η 4η τράπεζα. Επίσης προωθούμε το σύστημα IRIS, των άμεσων πληρωμών. Είναι ένα σύστημα που μέχρι 500 ευρώ δεν πληρώνουμε καμία προμήθεια. Διαφημίζοντάς το και κάνοντας το υποχρεωτικό για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, από τα 6 εκατ. iban, τα 3,3 εκατ. στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένα με IRIS».
«H κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, οι ερωτήσεις μπορεί να μας διορθώνουν»
Για την ερώτηση που έκαναν στη Βουλή βουλευτές της ΝΔ για την ενέργεια απάντησε «αν με είχε ρωτήσει ο κ. Κακλαμάνης για το συγκεκριμένο θέμα θα του έλεγα πως τις δηλώσεις για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τις είχα κάνει το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2020 και οι αυξήσεις στο ρεύμα, αφού λειτουργούσε επί 1,5 χρόνο, έγιναν τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά. Γιατί έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι τιμές ανέβηκαν σε όλη την Ευρώπη. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα έλεγα επίσης (στον κ. Κακλαμάνη). Δεν είναι δική μας πατέντα είναι υποχρέωση της ΕΕ. Επίσης είναι και ο κατακερματισμός των δικτύων και άλλες ατέλειες.
Για το εάν υπάρχει αμφισβήτηση της κυβέρνησης, απάντησε πως «η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, οι ερωτήσεις μπορεί να μας διορθώνουν σε διάφορες πτυχές της πολιτικής μας. Εγώ πιστεύω πως όλα αυτά γίνονται καλόπιστα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα