Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Αγροτικά κόκκινα δάνεια: Πώς θα κουρευτεί το λιμνάζον χρέος στο χαρτοφυλάκιο της PQH

H χαρτογράφηση των αγροτικών κόκκινων δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ενιαίου ειδικού εκκαθαριστή, στην PQH και τα οποία προήλθαν κυρίως από την πρώην Αγροτική Τράπεζα θα αποτελέσει τη βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση του αγροτικού χρέους που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Το αγροτικό χαρτοφυλάκιο της PQH, η οποία διορίστηκε και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται σε 3,8 δις ευρώ και αφορά 21.000 αγρότες και 750 συνεταιρισμούς. Τα δε δεσμευμένα ακίνητα που συνδέονται με τα δάνεια αυτά είναι περισσότερα από 21.000 με τη συνολική τους αξίας να είναι περί το 1,5 δις ευρώ και για τον λόγο αυτό θα προβλέπεται η αποδέσμευση τους ώστε να μπορούν να εκμισθωθούν ή/και να πωληθούν ώστε να υπάρχουν έσοδα που συμβάλλουν ώστε οι ρυθμίσεις να είναι βιώσιμες, δηλαδή να εξυπηρετούνται κανονικά
Κούρεμα οφειλής έως και 50%
Το «κούρεμα» της οφειλής που μπορεί να φτάνει εως και 50%, η διαγραφή τόκων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής πάνω από δέκα χρόνια αλλά και η αναχρηματοδότηση που θα αποτελούν τον βασικό πυρήνα των ρυθμίσεων που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι κάτι νέο καθώς τράπεζες και κυρίως servicers στους οποίους έχει περάσει ο κύριος όγκος των κόκκινων δανείων, προσφέρουν τέτοιες ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και διμερώς.
Ωστόσο, στην περίπτωση των δανείων της PQH (όλων όχι μόνο των αγροτικών) τα πράγματα ήταν πιο σύνθετα και δύσκολα. Το θεσμικό πλαίσιο για τον ειδικό εκκαθαριστή είναι ένα αυστηρό πλαίσιο - τα έσοδα της εκκαθάρισης είναι κρατικό χρήμα – περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες για ουσιαστικά βιώσιμες λύσεις.
Ο οδικός χάρτης για την απομείωση του χρέους
Πριν ακόμα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, η συζήτηση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο για παροχή μεγαλύτερη ευελιξίας στον ειδικό εκκαθαριστή είχε ήδη ξεκινήσει.
Στελέχη της αγοράς άλλωστε τόνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στην εξίσωση διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να μπει πιο δυναμικά η PQH, καθώς χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια έχουν λιμνάσει για τουλάχιστον μια δεκαετία και γι’ αυτό απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία.
Η συζήτηση αυτή επικαιροποιηθηκε μετά και την πώληση, τον περασμένο Αύγουστο των 3 χαρτοφυλακίων της PQH με την επωνυμία Alphabet συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δις ευρώ στα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν αγροτικά δάνεια.
Στο ερώτημα γιατί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά μόνο τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της PQH στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρουν ότι το κράτος δεν μπορεί στην πραγματικότητα να επιβάλλει πώς θα ρυθμίσουν οι τράπεζες τα δάνεια.
Κυρίως όμως, οι τράπεζες (και οι servicers) έχουν ούτως ή αλλιώς την ευελιξία που χρειάζονται για κάνουν βιώσιμες ρυθμίσεις.
Ωστόσο, η νομοθετική πρωτοβουλία για το αγροτικό χαρτοφυλάκιο της PQH θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο ομαλό και ταχύτερο οδικό χάρτη διαχείρισης και απομείωσης του χρέους που «βαραίνει» τον αγροτικό κόσμο και βρίσκεται και σε άλλους πιστωτές.
Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός - πρόσκληση, εντός του Νοεμβρίου, ώστε εταιρείες διαχείρισης – servicers – να αναλάβουν μέρος του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και το 2025 να αρχίσουν να «τρέχουν» οι ρυθμίσεις.
«Καταφέρνουμε να βρούμε ένα μοντέλο, προκειμένου να ελαφρύνουμε και να απαλλάξουμε τον αγροτικό κόσμο από ένα βάρος που κουβαλάει εδώ και χρόνια» είπε πριν από λίγες μέρες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας υπογραμμίζοντας την τεράστια προσπάθεια που έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ειδικό εκκαθαριστή
«Θέλουμε οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα να βγάλουν από την πλάτη τους τα βάρη, τα οποία είχαν φορτωθεί αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και απλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν -και λόγω κρίσης- να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν», τόνισε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα