ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙ ΔΕΥΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αίσθηση προκάλεσε και χειροκροτήθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, χθες το βράδυ, στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στη Ρόδο, όπου “ξεσπάθωσε” τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης προς την αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει, ενώ μίλησε για αλαζονική συμπεριφορά υπουργών και υπουργικών στελεχών, καθώς επίσης τόνισε ότι οι ΔΕΥΑ και το τέλος ταφής απορριμμάτων πρέπει να αποτελέσουν τις κόκκινες γραμμές της αυτοδιοίκησης…
“Την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο νιώθαμε ότι είμαστε συνεργάτες της πολιτείας. Εύκολη επικοινωνία, οικονομική στήριξη, αναπτυξιακά εργαλεία που μας έδιναν τη δυνατότητα in the box, όπως λέμε και στο χωριό μου στην Καλαμάτα, με κανόνες να παρουσιάσουμε το όραμά μας για την περιοχή μας. Το 2024 υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζουμε να το νιώθουμε δίπλα μας, για άλλα όμως υπουργεία μάλλον είμαστε ενοχλητικοί” είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας.
“Οι Δήμοι μας, ας είμαστε ειλικρινείς, οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια και μαζί οι τοπικές μας κοινωνίες αν η πολιτεία εξακολουθεί να μας αγνοεί και να μας θεωρεί κτήμα της” ανέφερε ο δήμαρχος, σχολιάζοντας επιπροσθέτως ότι η πολιτεία νιώθει “λατρεία” για τους Δήμους όταν είναι να τους “φορτώσει” αρμοδιότητες αλλά επίσης νιώθει ότι οι Δήμοι είναι “ανάξιοι” όταν ζητούν χρηματοδοτήσεις για να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους.
“Κατά βάθος δεν μας αγαπούν και τόσο και το αποδεικνύουν κάθε φορά με τις επιλογές τους” είπε ο κ. Βασιλόπουλος και διερωτήθηκε “αλήθεια που είναι οι χρηματοδοτήσεις; Που είναι ο στοιχειώδης σεβασμός προς τους Δήμους; Που είναι η θεσμική μας θωράκιση; Αγανακτούμε για να κρατήσουμε τους Δήμους μας όρθιους και τον πρώτο που πυροβολούν είναι ο δήμαρχος. Για ό,τι και να γίνει σε αυτόν τον τόπο για όλα φταίει ο δήμαρχος. Έχουν διαχρονικά πετάξει όλες τις ευθύνες πάνω μας”.
Ο δήμαρχος έγινε ακόμη πιο αιχμηρός τονίζοντας ότι ενώ οι ελλείψεις προσωπικού είναι τόσο μεγάλες ώστε “σε λίγο θα μπαίνουμε στα δημαρχεία και δεν θα βρίσκουμε άνθρωπο να λέμε καλημέρα”, σχολίασε σχετικά με καυστικό τρόπο: “Μιλάμε για μείωση γραφειοκρατίας και open dat και ψηφιακό μετασχηματισμό και γελάνε και οι υπολογιστές στα Δημαρχεία”!
Πιο έντονα χειροκροτήθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας όταν αναφέρθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας μάλιστα να σταματήσει η επικοινωνία μαζί του όσο εκείνο άλλα λέει και άλλα προωθεί, ιδιαίτερα στα θέματα των ΔΕΥΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων-τέλους ταφής.
Πιο συγκεκριμένα για την υπόθεση της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ο δήμαρχος είπε ότι είναι κόκκινη γραμμή για την αυτοδιοίκηση: “Καμία συζήτηση με το ΥΠΕΝ, γιατί ως φαίνεται άλλα λέμε και άλλα προωθούνται. Οι ΔΕΥΑ θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αποτελούν για την αυτοδιοίκηση casus belli. Οφείλουμε ως αυτοδιοίκηση να έχουμε αντίδραση που πρέπει να είναι καθολική και δίχως αστερίσκους”. Αυτό που φαίνεται ότι προωθεί το υπουργείο, συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος, είναι τη δημιουργία μορφωμάτων χωρίς συνοχή, που θα οδηγήσουν σε επόμενη φάση στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ύδρευσης εκτός της αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το τέλος ταφής ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι απειλεί να τινάξει στον αέρα τους περιφερειακούς Δήμους με ένα τεράστιο κόστος. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, αναφερόμενος στην περίπτωση των Δήμων της Μεσσηνίας, τόνισε ότι στέλνουν το 100% των απορριμμάτων τους στη μονάδα επεξεργασίας, πληρώνοντας 92 ευρώ ανά τόνο, συν το κόστος της μεταφοράς, ενώ πληρώνουν και δεύτερη φορά τέλος ταφής για το 80% των απορριμμάτων τους. “Πληρώνουμε δύο φορές το ίδιο πράγμα” υπογράμμισε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι αυτό οδηγεί τους Δήμους στη χρεοκοπία ενώ, αντίθετα, “θησαυρίζει” ο ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης). “Δεν γίνεται να ζητάμε από τους πολίτες της Πελοποννήσου να πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ για να πλουτίζει ο ΕΟΑΝ”, πρόσθεσε και ζήτησε να πληρώνεται τέλος ταφής για το 40% των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος λέει ότι αυτό δεν γίνεται, επιμένοντας όμως ο ίδιος ότι “και βέβαια γίνεται γιατί είναι δίκαιο”. Μάλιστα συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι υπουργείο Περιβάλλοντος “αναφέρεται σε αιρετούς και χρειάζεται περισσότερος σεβασμός, εκτός αν έχουν επιλέξει την οδό του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, κάτι που δεν είναι αποδεκτό”.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ακόμη ότι τα λεφτά που αποδίδονται στους Δήμους για την καθαριότητα των σχολείων δεν φτάνουν, όπως επίσης δεν φτάνουν για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων πλαζ, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων”. Στ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα