Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 4 μεγάλες κυβιστήσεις

… και τα τρία μείζονα ζητήματα που προκύπτουν.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των χτεσινών παροχών, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι έκανε στροφή 180 μοιρών από όσα έλεγε στο παρελθόν. Η κριτική της αντιπολίτευσης περί αναξιοπιστίας δεν αντικρούστηκε ακόμα και από όσους χαιρέτισαν τις παροχές. Και πώς θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά αφού η κυβίστηση είναι εντυπωσιακή.
1. Υπερπλεονάσματα
Ο πολιτικός που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε ελεημοσύνη τα επιδόματα και κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «παρήγαγε υπερπλεονάσματα για να μοιράσει επιδόματα» στην εκλογική πελατεία του, σήμερα πετυχαίνει ένα εξωφρενικό υπερπλεόνασμα 4,8% του ΑΕΛ και μετατρέπει ένα (μικρό) μέρος του σε παροχές προς τα δυνάμει εκλογικά ακροατήριά του. Κατά τον πρωθυπουργό τα υπερπλεονάσματα αποδεικνύουν πλέον την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της ελληνικής οικονομίας…
2. Τέμπη
Τα υπερπλεονάσματα δεν είναι όμως το μόνο ζήτημα στο οποίο ο πρωθυπουργός κάνει εντυπωσιακές αλλαγές πλεύσεις, Στα Τέμπη οι κυβιστήσεις της κυβέρνησης είναι συνεχείς. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από εκεί που χαρακτηριζόταν «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» μετατράπηκε σε πλήρως αναξιόπιστο κείμενο εξαιτίας του οποίου παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Παπαδημητρίου. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη ύπαρξη παράνομου φορτίου λαθραίων καυσίμων στην εμπορική αμαξοστοιχία, ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha στις 29 Ιανουαρίου δήλωνε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Στις 4 Απριλίου στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ η γραμμή του πρωθυπουργού είχε αλλάξει τελείως: «Η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΜΕ έσπειραν μία σύγχυση σε πολλούς πολίτες. Τώρα έχει έρθει η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί». Το ανοιχτό ενδεχόμενο είχε γίνει σκευωρία…
3. Τραμπ
Δύο σημαντικές κυβιστήσεις είχαμε όμως και στην εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ταυτιστεί με τη διοίκηση Μπάιντεν και δεν είχε φροντίσει να έχει ανοιχτούς διαύλους με το σύστημα Τραμπ. Μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο το Μαξίμου επιχείρησε σε στροφή 180 μοιρών, προκειμένου να αποκατασταθεί η επαφή της με την Ουάσιγκτον. Από εκεί που ήταν ταυτισμένος με τον Μπάνιντεν και του Δημοκρατικούς, ο Μητσοτάκης πήδηξε στο «φιλοτραμπικό στρατόπεδο» των κρατών μελών της ΕΕ. Η εντυπωσιακή μετατόπιση σφραγίστηκε με τη συνέντευξή του στο ακροδεξιό τραμπικό site Breιbart όπου ο πρωθυπουργός δεν άσκησε καμία κριτική στους δασμούς Τραμπ και εξέφρασε την πίστη του στη «δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής», δηλαδή να δεχτεί η ΕΕ κάποιους από τους όρους του Τραμπ.
4. Καλώδιο
Η άλλη κυβίστηση στην εξωτερική πολιτική αφορά το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Στα τέλη Μάρτη με οργανωμένη διαρροή προς τον φιλοκυβερνητικό Τύπο η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι παρά την αντίθεση της Τουρκίας, το ιταλικό ερευνητικό πλοίο που προετοιμάζει την πόντιση του καλωδίου, θα έβγαινε στα ανοιχτά της Κάσου. Μάλιστα, σύμφωνα με το κυβερνητικό ρεπορτάζ, η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου είχε ως αντικείμενο και το καλώδιο. Υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα στηριζόταν στη βοήθεια του Ισραήλ και της Γαλλίας για αντιμετωπίσει τις τουρκικές παρενοχλήσεις.
Τελικά, το πλοίο δεν πήγε στην Κάσο. Στις 10 Απριλίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών ότι «η πόντιση του καλωδίου θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο», δηλαδή αναβάλλεται επ’ αόριστο…
Τα ζητήματα
Από τις κυβιστήσεις Μητσοτάκη προκύπτουν τρία μείζονα ζητήματα:
Το πρώτο (και πιο προφανές) ζήτημα έχει να κάνει με την αξιοπιστία τόσο της κυβέρνησης όσο και συνολικά του πολιτικού συστήματος. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει (και κάνει) τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε (και έκανε), ποιος μπορεί να τον θεωρεί αξιόπιστο; Και πολύ περισσότερο όταν γίνονται τέτοιες κυβιστήσεις σε κρίσιμα πεδία, ποιος μπορεί να αδικήσει τους πολίτες που ταυτίζουν την πολιτική και τους πολιτικούς με το ψέμα;
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την προχειρότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Η χορήγηση επιδομάτων ως απάντηση στη δημοσκοπική υποχώρηση, δείχνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της κοντόθωρης πολιτικής που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο αδιέξοδο.
Τρίτον, η υποταγή της διακυβέρνησης στις ανάγκες της κομματικής επικοινωνίας οδηγεί σε κυβιστήσεις και ήττες. Οι διαρροές για το καλώδιο έγιναν για να επιδειχθεί εθνική πλειοδοσία στα δεξιά ακροατήρια.
Όταν όμως η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, μάζεψε όσα είχε πει, προκαλώντας μια αχρείαστη γεωπολιτική υποχώρηση της χώρας. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα των κυβιστήσεων. Τα μπρος-πίσω των κυβερνήσεων δεν βλάπτουν μόνο τις ίδιες, αλλά την κοινωνία συνολικά. Δεν μπορείς να πας μακριά χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και αξιοπιστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα