Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ανοιχτή η προσφυγή στο ΔΝΤ .......


Ανοιχτή η προσφυγή στο ΔΝΤ .
Πεμπτη, 18 03 2010 14:15 .Μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει ακόμη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση, για το δανεισμό της χώρας με υψηλά και κερδοσκοπικά επιτόκια έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του πήρε τα σκληρότερα μέτρα της μεταπολιτικής περιόδου και υπογράμμισε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού υπονομεύει την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος. Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα ζητάει ισχυρή πολιτική στήριξη, προκειμένου να μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια και να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της σε αυτή την οικονομική κρίση.



Μήνυμα προς τράπεζες και οίκους αξιολόγησης απηύθυνε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι η μοίρα της Ελλάδας κρίνεται από εκείνες τις δυνάμεις που είτε στο θέμα των CDS είτε ως αξιολογητές δεν επιτήρησαν σωστά και μίλησε για παράδοξο φαινόμενο, οι τράπεζες να γλιτώσουν από την χρεωκοπία, από τους φόρους των πολιτών και τώρα αυτές χτυπάνε την χώρα για την δημιουργία ελλείμματα.
"Δεν μπορεί να μας χτυπούν οι δυνάμεις που ευθύνονται για την παγκόσμια κρίση", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου για να προσθέσει πως ένα δάνειο (με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα αφήσουν ήσυχη την Ελλάδα.



Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι από αυτές προέκυψε μια πρωτοβουλία για τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου), και πρόσθεσε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα σθεναρότερη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και έλαβε θετική απάντηση "αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την εφαρμογή του "πιο σκληρού προγράμματος λιτότητας" της μεταπολιτευτικής περιόδου, επισήμανε πως "ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο διάστημα" επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, οι αλλαγές να εισάγουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης αλλά εμπεριέχουν και το μήνυμα του πολιτικού θάρρους και της δέσμευσης της Ελλάδας για την προστασία του κοινού νομίσματος.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα έχουν αντίκρισμα ".



Ζητάμε πολιτική στήριξη


Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ισχυρή πολιτική στήριξη για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, γι' αυτό και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την καταστροφολογία.
"Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο" είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "Η Ευρώπη είναι και νομισματική και πολιτική ένωση και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" και ότι "θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο".


Υπογράμμισε επίσης ότι η τιμωρία μιας χώρας με αποπομπή της από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση, ενώ επιπλέον η τιμωρία και η αποπομπή σημαίνει και αποτυχία της ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στο ΔΝΤ, καθώς όπως είπε η χώρα με τα μέτρα που έχει λάβει ουσιαστικά είναι στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ.

"Δεν μπορούμε μόνοι μας να πολεμήσουμε τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών. Δεν λέω να ασφυκτιούν οι αγορές, αλλά να ρυθμιστούν" πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει και ότι δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα πως η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής.

Ο κ. Παπανδρέου καταλήγοντας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη στο τέλος της κρίσης και ευχήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.




Αντιδράσεις
Τεχνητό, χαρακτήρισε, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το δίλλημα Ευρωπαϊκή Ένωση ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα νέα μέτρα που έρχονται και να περάσουν στην αντεπίθεση.

Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια, τάχθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στην "Πρωινή Ενημέρωση" της ΝΕΤ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι αν οι ευρωπαίοι εταίροι απομακρύνουν τη χώρα μας από την ευρωζώνη, το ευρώ θα φτάσει στη μισή αξία του δολαρίου, πρόσθεσε όμως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πτώχευση.

"Υπάρχουν χρήματα στο ΔΝΤ για την Ελλάδα και πρέπει να κοιτάξουμε μόνο πώς θα πετύχουμε καλύτερους όρους και χαμηλότερο επιτόκιο. Μετά θα πρέπει να κάνουμε εξαρχής μια κουβέντα με την ΕΕ, ύστερα και από τη συμπεριφορά της κ. Μέρκελ", δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των αστυνομικών υπαλλήλων.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα