Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Στερεύει το εφάπαξ για δημοσίους υπαλλήλους ....



Στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών το Ταμείο Πρόνοιας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

Ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) που καταβάλλει το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν τον δικό τους γολγοθά περιμένουν για να ανέβουν 140.000 γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο με τη ρύθμιση- μετά το Πάσχα- για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών από το 2013.
Oι κυοφορούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό δείχνουν να επιτείνουν το πρόβλημα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων για εφάπαξ είναι διαρκώς αυξανόμενος ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να εγκαταλείψουν το Δημόσιο τουλάχιστον 120.000

υπάλληλοι. Στα σενάρια που εξετάζει η διοίκηση του Ταμείου (μετά την απόρριψη ως ασύμφορης της πρότασης περί δανεισμού από τράπεζες ύψους 200 εκατ. ευρώ) είναι να επιβληθεί πρόσθετη εισφορά στους δημοσίους υπαλλήλους ή να ζητηθεί δάνειο από το ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Ταμείο Δημοσίου).

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το 2010 το έλλειμμα στο Ταμείο θα διαμορφωθεί στα 801.140.000 ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φθάσουν τις 20.000 και ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί το 24μηνο. Σήμερα εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν αυτές οι αιτήσεις, την ώρα που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή. Το Ταμείο πληρώνει 600-650 αιτήσεις τον μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές και το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Δύο νομοσχέδια μετά το Πάσχα
Στο μεταξύ μετά το Πάσχα έρχονται στη Βουλή δύο νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό. Το ένα θα αφορά το Δημόσιο και την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών, μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Εκτιμάται ότι με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Διευκρινίζεται ότι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες στο Δημόσιο έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25 κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).

Μετά το Πάσχα αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ΕΡΧΕΤΑΙ
μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο

Έμφραγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

300 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ απεβίωσαν χωρίς να λάβουν το εφάπαξ Οι εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φτάσουν τις 20.000 μέσα στο 2010 Εκτιμάται ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν συνολικά 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι Μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν 1,6 δισ.

ευρώ για την πληρωμή εφάπαξ στο Δημόσιο Οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα Αν συνταξιοδοτηθούν ομαδικά 50.000 υπάλληλοι, θα ανοίξει «μαύρη τρύπα» 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ αν συνταξιοδοτηθούν 80.000
υπάλληλοι
πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα