Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Αγκινάρα

Αγκάθια μα και τρυφερή καρδιά

Με αρακά, κρέας, ρύζι, κουκιά ή σκορδαλιά, πανέ, ομελέτα, γεμιστές, ογκρατέν, αλά πολίτα, μουσακά, τηγανιτές ή απλώς στον ατμό για όσους κάνουν υγιεινή διατροφή, οι αγκινάρες μαγειρεύονται με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Μιας και διανύουμε την εποχή της συγκομιδής τους, βρεθήκαμε χθες στα χωράφια της Μικρομάνης, τόπο παραγωγής του προϊόντος, αλλά και στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, όπου πωλείται. Και, όταν λέμε αγκινάρα, εννοούμε την άγρια, αυτή με τ’ αγκάθια. Αν έχεις υπομονή να την καθαρίσεις, θα ανακαλύψεις και την τρυφερή καρδιά της...
Τώρα η εποχή
Απογοητευμένος από τη φετινή παραγωγή ήταν ο κ. Δημήτρης Αθανασόπουλος, τον οποίο συναντήσαμε στο κτήμα του στη Μικρομάνη. «Οι περισσότερες αγκινάρες σάπισαν από την υγρασία, ενώ άλλες τις έφαγαν οι ποντικοί. Φέτος δεν πήγαμε καλά» μας είπε. «Η τιμή κυμαίνεται στα 60, 40 ή 30 λεπτά το κεφάλι. Τώρα είναι η καλή εποχή, μετά το Πάσχα πέφτει. Άλλη χρονιά εδώ κάνανε συναγωνισμό, ποιος θα βγάλει πρώτος, για να πουλήσει ακριβά. Φέτος την “πατήσαμε”. Χάλασε το προϊόν και μείναμε όλοι ρέστοι. Αποζημίωση; Τι αποζημίωση μου λες, εδώ δεν έχουν λεφτά να δώσουν συντάξεις».

Ο έρωτας του Δία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αγκινάρα (Κινάρα στα αρχαία ελληνικά) ήταν ένα όμορφο κορίτσι που ζούσε σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Ο Δίας ερωτεύθηκε την κοπέλα και αποφάσισε να τη μεταφέρει και να τη φυλακίσει σε μια περιοχή κοντά στον Όλυμπο. Εκείνη, όμως, αρνήθηκε τον έρωτά του και κατάφερε να δραπετεύσει. Αυτό προκάλεσε την οργή του Δία, ο οποίος της έστειλε κεραυνό και τη μεταμόρφωσε στο φυτό με τα αγκάθια και την τρυφερή καρδιά, που όλοι ξέρουμε… Της Μαρίας Νίκα


Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα