Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΙΚΑ: Κίνητρα για καταβολή χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία ...


Κίνητρα για καταβολή χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία .
Κυριακη, 28 03 2010 18:30 .Σε ενέργειες που αποσκοπούν στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν αποδοθεί από επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωράει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το υπουργείο στοχεύει στην είσπραξη πάνω από 12 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο χρέος περίπου 300.000 επιχειρήσεων, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημαντικό μέρος αυτών των χρεών, ελπίζει να εισπράξει το ΙΚΑ.
Κίνητρο στην καταβολή των οφειλομένων, αποτελεί η έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, ενώ για τμηματική εξόφληση 50%.

Προϋπόθεση για τη ρύθμιση αυτή είναι ότι η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, ενώ ο οφειλέτης που αδυνατεί να καταβάλει μια δόση μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή από τον επόμενο μήνα. Ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του από 36 έως 42 δόσεις.

Παράλληλα στο σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση και σε δεύτερο ταμείο σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, με πεδίο εφαρμογής περίπου 100.000 επιστήμονες και δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ασφαλίστηκαν πριν το 1993 ενώ εξετάζεται να επεκταθεί και για νέους ασφαλισμένους.

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα 65.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των εισφορών του εργοδότη και του εργαζόμενου. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νομικού καθεστώτος των απολύσεων και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταργηθεί ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Επανέλαβε όμως την εκτίμηση ότι η ανεργία θα φτάσει στο 12% στη διάρκεια του 2010.
Πηγές: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα