Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Το πρώτο crash - test....



Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσει το οικονομικό επιτελείο την επίπτωση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής στις αγορές.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, επιβεβαίωσε μιλώντας στους "Financial Times" ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη τον μηχανισμό βοήθειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκδοση αναμένεται την Δευτέρα ή την Τρίτη και θα είναι ύψους 5 δις ευρώ, με διάρκεια 3 ή 7 έτη.

Κρίσιμο παραμένει το θέμα της τιμολόγησης, καθώς και το αν θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των spreads.

"Η συμφωνία των Βρυξελλών -ανέφερε στην συνέντευξή του ο Πέτρος Χριστοδούλου- εξανεμίζει τον κίνδυνο χρεωκοπίας και ενισχύει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι προετοιμασμένοι να στηρίξουν στην πράξη τις προσπάθειές μας. Θα θέλαμε να επιστρέψουμε στις αγορές μέχρι το τέλος Μαρτίου".

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης με διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης, με συμμετοχή και του ΔΝΤ αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά για τις αγορές, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του δανειακού προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αυτόν τον μηχανισμό "διότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της είναι επαρκώς αξιόπιστο ώστε να πείσει τις αγορές. Η Ελλάδα βγήκε πολύ κερδισμένη διότι είδε να εκδίδεται ένα πιστοποιητικό αλληλεγγύης απ' τους άλλους. Θα ήθελα οι αγορές να το διαβάσουν καλά αυτό. Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει".

Το ίδιος πιστεύει και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος ότι "η συμφωνία είναι θετική, θεσπίζει ένα μηχανισμό για οικονομική στήριξη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα εάν χρειαστεί, αλλά δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί, αν λάβουμε υπόψη τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων".

Ερωτήματα προκύπτουν σύμφωνα με τηλεγράφημα του "Reuters" σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο, αξιωματούχοι του οργανισμού δηλώνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο κάτω από ποιες συνθήκες θα παρέμβει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνει ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, να δανειστεί, και μόνο αν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα χρηματοδότησης στις αγορές ως έσχατη λύση θα ενεργοποιήσουμε αυτό τον μηχανισμό. Θα πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα κι ύστερα Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσουν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού".

Απάντηση στους κερδοσκόπους χαρακτηρίζει τη συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι ενεργοποίηση του μηχανισμού προβλέπεται σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού της χώρας κρίνονται κερδοσκοπικά.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, "όλοι οι ειδικοί λένε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι το κατάλληλο για να λύσει το πρόβλημα της χώρας. Θα πρέπει όμως να πειστούν και οι αγορές. Γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα άλλο εργαλείο. Το πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε τώρα δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει την αναγκαία εξυγίανση στην Ελλάδα. Το ακριβώς αντίθετο: το πακέτο βοήθειας θα διασφαλίσει ότι δεν θα καταστραφεί η εξυγίανση μέσω κερδοσκοπικών εξελίξεων στις αγορές".

"Ξεσηκωμός τώρα - αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ- ο λαός πρέπει να κηρύξει πόλεμο στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον του κυβέρνηση ? ΕΕ και όλα τα αστικά κόμματα και που θα συνεχιστεί πιο έντονος μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ".

Κίνηση προς όφελος της Ελλάδας χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος δήλωσε ότι "αν και νίκησε η κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες η Ελλάδα δεν βγήκε χαμένη. Οι έχοντες την ευθύνη την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να αναζητήσουν εβδομάδα δανεισμού, επιτόκια κάτω από το 6,3% που είχαμε πάρει τον προηγούμενο μήνα".

Κριτική άσκησε ο πρόεδεος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι "είναι μια στήριξη η οποία εάν χρησιμοποιηθεί, πράγμα καθόλου βέβαιο, θα έχει μια οδυνηρή ρύθμιση. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είναι μια εξέλιξη η οποία μόνο ο υπερατλαντικός παράγοντας μπορεί να χαίρεται".
ΠΗΓΉ: MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα