Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ: Κύρια θέματα διεθνούς ειδησεογραφίας...


- Αρνητικός ο απολογισμός της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ. - «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει να χτίζει στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, ο εκπρόσωπος του κ. Νετανιάχου. - Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ. - «Οι συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν επέτρεψαν την επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρες. - Η Άνγκελα Μέρκελ είναι αντίθετη στην επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει τουρκικά λύκεια στη Γερμανία, αναφέρει σήμερα ο γερμανικός Τύπος. - Την δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. - Το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε χθες την τελική έγκριση για ένα πακέτο αλλαγών στο ιστορικό νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ. - Ο Οσάμα μπιν Λάντεν απειλεί ότι η Αλ-Κάιντα θα σκοτώσει κάθε Αμερικανό που θα συλλαμβάνει όμηρο εάν εκτελεστούν ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου και οι σύντροφοί του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποτυχημένη η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ επισημαίνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αρνητικός είναι ο απολογισμός της επίσκεψης Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, τα οποία υπογραμμίζουν ότι η κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ φαίνεται να έχει επιδεινωθεί.
Παράλληλα σήμερα, σε δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, μόλις το 9% των Εβραίων του Ισραήλ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι φιλοϊσραηλινός έναντι ποσοστού 48% που κρίνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων.
Η δημοσκόπηση έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, σε δείγμα 500 Ισραηλινών, πριν από την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ. (AFP, JERUSALEM POST)
Συμφωνία Ομπάμα - Νετανιάχου για τον εποικισμό στην Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν ότι το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει να χτίζει στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, Νιρ Χεφέζ.
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι το Ισραήλ και η Ουάσιγκτον είχαν διαφωνήσει σε ορισμένα σημεία στις συνομιλίες της Τετάρτης, σχετικά με το πώς θα διεξαχθούν εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.
Συμφώνησαν ωστόσο, ότι «η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ δεν αλλάζει». (REUTERS)

Συμφωνία για παροχή οικονομικής βοήθειας των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ



ΣΥΡΤΗ. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστινίους της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής το Σαββατοκύριακο στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αμρ Μούσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαίωσε την έγκριση της απόφασης απαντώντας στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρωτούσαν κατά πόσον οι υπουργοί συμφώνησαν σε ένα σχέδιο βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν ζητήσει οι Παλαιστίνιοι. Η απόφαση αυτή θα υποβληθεί το Σαββατοκύριακο στους Άραβες αρχηγούς κρατών για επικύρωση. (AFP)
"Δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ" δηλώνει ο Σιμόν Πέρες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν επέτρεψαν την επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρες. "Δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Σιμόν Πέρες από το Τελ-Αβιβ.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές τη στιγμή που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμενόταν χθες στο Ισραήλ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι συνομιλίες δεν επέτρεψαν να εξαλειφθούν όλες οι "διαφωνίες" σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε σοβαρή κρίση εξαιτίας της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής στην ανατολική Ιερουσαλήμ. (AFP)

ΕΥΡΩΠΗ

Η κ. Μέρκελ αντιτίθεται στην ιδέα δημιουργίας τουρκικών λυκείων στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε αντίθετη στην επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δημιουργήσει τουρκικά λύκεια στη Γερμανία, αναφέρει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.
«Δεν σκέφτομαι τίποτα το θετικό με την ιδέα ότι όλοι οι Τούρκοι μαθητές της Γερμανίας θα πρέπει να φοιτούν σε τουρκικά λύκεια», δήλωσε η κ. Μέρκελ στην τοπική εφημερίδα Passauer Neue Presse.
«Πρόκειται για μια ιδέα που δεν προωθεί τα πράγματα καθώς είναι ζήτημα αρχής να φοιτούν σε γερμανικά σχολεία στη χώρα μας τα παιδιά και οι έφηβοι τουρκικής καταγωγής», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. (AFP)


Την ίδρυση νέου κεντροδεξιού κόμματος ανακοίνωσε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν
ΠΑΡΙΣΙ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος, προκειμένου να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια.
Η κίνηση ενός από τους πιο «πικρούς εχθρούς» του Σαρκοζί, αναμενόταν από καιρό καθώς το κόμμα του προέδρου UMP προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία έπειτα από μία συντριπτική ήττα στις περιφερειακές εκλογές.
«Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα νέο πολιτικό κίνημα το οποίο θα είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο», δήλωσε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η ίδρυση του κόμματος θα ανακοινωθεί επίσημα στο Παρίσι τις 19 Ιουνίου.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ένας αριστοκράτης πρώην διπλωμάτης, επεσήμανε πως αισθάνεται άβολα με τις πολιτικές του Σαρκοζί και πως το κίνημα του θα υιοθετεί μία πιο κοινωνική και δίκαιη προσέγγιση.
«Το μότο του αγώνα μας θα είναι μία δημοκρατία αλληλεγγύης», δήλωσε.
Η ανακοίνωση του είναι ένα από τα πολλά σημάδια πως οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2012 έχουν ήδη ξεκινήσει και πως ο κ. Σαρκοζί, η επανεκλογή του οποίου θεωρείτο προηγουμένως σχεδόν βέβαιη, μπορεί να αντιμετωπίσει μία σκληρότερη αναμέτρηση απ’ ότι αναμενόταν. (AFP)

ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε χθες την τελική έγκριση για ένα πακέτο αλλαγών στο ιστορικό νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο εστάλη στον πρόεδρο Ομπάμα προς υπογραφή.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων έβαλε τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο εγκρίνοντας ένα πακέτο που θα κάνει οικονομικά περισσότερο ανεκτή την ασφάλιση, θα αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους προς όφελος του ασφαλιστικού και θα κλείσει κενά που υπήρχαν στην κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους.
Η Γερουσία είχε εγκρίνει νωρίτερα το πακέτο με ψήφους 56 έναντι 43, ενώ χθες βράδυ η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε εκ νέου έγκριση του συνοδευτικού πακέτου με ψήφους 220 έναντι 207.
Οι ψήφοι που δόθηκαν μετά από σκληρή μάχη ενός χρόνου μείωσαν τη δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα και έθεσαν τη βάση για μια σκληρότερη εκστρατεία ελέγχου του Κογκρέσου το Νοέμβριο. (REUTERS, AFP)

Νέα απειλή Οσάμα μπιν Λάντεν προς ΗΠΑ


NTOYMΠΑΪ. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σε μήνυμα του το οποίο μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, απείλησε ότι η Αλ-Κάιντα θα σκοτώσει κάθε Αμερικανό που θα συλλαμβάνει όμηρο εάν εκτελεστούν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ Σεϊχ Μοχάμεντ και οι σύντροφοί του.
Στο μήνυμά του αυτό, το οποίο απευθύνει στον αμερικανικό λαό, ο Μπιν Λάντεν
επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα "ακολουθεί την ίδια πολιτική με τον προκάτοχό του κυρίως με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και με την άδικη μεταχείριση των κρατουμένων μας και κυρίως του ήρωα Χάλεντ Σεϊχ Μοχάμεντ".
"Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιθυμία του να τον εκτελέσει", πρόσθεσε.
"Την ημέρα που οι ΗΠΑ θα λάβουν την απόφαση αυτή θα έχουν πάρει την απόφαση να εκτελούνται όλοι οι Αμερικανοί, τους οποίους θα συλλαμβάνουμε ομήρους", προειδοποίησε ο Μπιν Λάντεν.
Ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα κατήγγειλε επίσης την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή: "οι πολιτικοί του Λευκού Οίκου συνεχίζουν να είναι άδικοι απέναντί μας, κυρίως με την υποστήριξή τους προς τους Ισραηλινούς οι οποίοι έχουν καταλάβει τη γη μας, την Παλαιστίνη".
Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας απέρριψε ως παράλογες τις απειλές του Mπιν Λάντεν. H Αλ Κάιντα «δεν μπορεί να μεταδώσει τίποτα άλλο πέρα από το μίσος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερντ Γκίμπς, μετά το μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα