Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Μηχανικοί «Μας πλήττουν τα μέτρα»

«Μηχανικοί και οικονομική κρίση» είναι το θέμα που θα πραγματευτεί στην ομιλία του, στις 7.00 το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ι. Αλαβάνος. Την εκδήλωση οργανώνουν οι παρατάξεις του ΤΕΕ Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών, Δ.Ε.Μ. και Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου και οι εκπρόσωποί τους, Δημ. Τροχάτος και Νικ. Πατσαρίνος, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου.Κατά τη διάρκειά της επισήμαναν ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση πλήττουν βάναυσα τον κλάδο των μηχανικών και, κατά συνέπεια, μια σειρά επαγγελμάτων, που απασχολούν περίπου 400.000 εργαζόμενους.
Επίθεση στους μηχανικούς Όπως ανέφερε ο κ. Τροχάτος, «όλοι όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας την άφησαν να καταρρεύσει παραγωγικά, αρνούμενοι οποιαδήποτε στρατηγική ανάπτυξης, γιατί δήθεν αυτά τα ρύθμιζε η ελεύθερη αγορά. Ανίκανοι, αφερέγγυοι, ψεύτες με ληστρική και ιδιοτελή συμπεριφορά διαχειρίστηκαν τις τύχες και τον πλούτο της χώρας και τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Με τα νέα οικονομικά μέτρα επιχειρείται μια σφοδρότατη επίθεση και στο επάγγελμα του μηχανικού. Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών εργασίας επιδρά άμεσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των μηχανικών». Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας, σύμφωνα με την οποία από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009, οι Έλληνες μηχανικοί εργάζονται περισσότερες ώρες από το μέσο όρο της Ευρώπης, με μέσο εισόδημα κάτω από το 50% των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Επισήμανε, λοιπόν, ότι «η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα ξεπέρασε κατά πολύ τις “κόκκινες γραμμές” των ανοχών μας» και πρόσθεσε ότι το κακό δημοσιονομικό παρελθόν και παρόν δεν το δημιούργησαν και δεν το εκμεταλλεύτηκαν όλοι. Χαρακτήρισε δε ως μη ανεκτή πολιτική την παθητική προσαρμογή στις απαιτήσεις αυτών που δημιούργησαν την κρίση και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κλέβει τα αποθεματικά των Ταμείων που δημιούργησαν με τον ιδρώτα τους οι παλιές γενιές των ασφαλισμένων, στερεί από τους μηχανικούς την εγγύηση για τη σύνταξη, τις εγγυήσεις για την απασχόλησή τους και φορολογεί τους μηχανικούς όχι με λογιστικό τρόπο, αλλά το σύνολο των εσόδων, χωρίς το συνυπολογισμό των εξόδων που έχουν γίνει». Μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει και να μη συνθλίψει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Είναι η καλύτερη εγγύηση για θετικές ανατροπές στο οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση και η μοναδική εγγύηση για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», ενώ υπογράμμισε: «Διεκδικούμε μέσα από συσπείρωση και αγώνες των δυνάμεων των μηχανικών, την ακύρωση των μέτρων που αναδιανέμουν τον πλούτο σε βάρος των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο Νικ. ΠατσαρίνοςΑπό την πλευρά του, ο κ. Πατσαρίνος παρατήρησε πως θίγονται περίπου 100 επαγγέλματα και 400.000 εργαζόμενοι και επισήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι επίθεση με ακραίο τρόπο στους επιστήμονες μηχανικούς. Όπως σημείωσε, με το φορολογικό διαλύονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, ενώ με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα διαλυθεί το ανάχωμα της αξιοπρεπούς εργασίας, για να προσθέσει πως θα καταρρεύσει κάθε δυνατότητα ελέγχου.Πρότεινε την οικονομική στήριξη της αντισεισμικής θωράκισης και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, την προώθηση εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης, την ενίσχυση και διευκόλυνση στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, την απλοποίηση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών, την αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με έργα όπως το ΕΣΠΑ.Τέλος, κάλεσε όλους τους μηχανικούς να παραβρεθούν στην εκδήλωση, προκειμένου να ενημερωθούν για τη σημερινή κατάσταση.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα