Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Σε εξέλιξη πείραμα για το έντομο καλόκορις

Ενα σημαντικό πείραμα που αφορά τις ελιές είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Τριφυ-λίας. Εχει να κάνει με το έντομο καλόκορις που προσβάλλει τις ελιές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανθόπτωση. Στόχος των πειραμάτων που γίνονται στην περιοχή της Τραγά-νας του Δήμου Γαργαλιάνων, είναι να προσδιοριστούν τα όρια της οικονομικής ζημιάς πάνω από τα οποία πρέπει να γίνονται οι επεμβάσεις για την καταπολέμησή του και επιπλέον να προσδιοριστεί ο ρόλος των ζιζανίων στην αύξηση των πληθυσμών του καλόκο-ρις.Το πείραμα γίνεται με την συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Εντομολογίας υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Διονύσιου Περδί-κη, την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας και το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών. Χαρακτηριστικά ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε για τις νέες αυτές έρευνες: «Συνεχίζονται τα πειράματα για το καλόκορις στην περιοχή της Τραγάνας. Επιλέχτηκε αυτή η περιοχή, καθώς εκεί υπάρχει πίεση και υψηλός βαθμός προσβολής από το καλόκορις, δημιουργώντας προβλήματα, προκαλώντας ανθόπτωση και σημαντική ζημιά. Ζημιά που πολλές φορές μπορεί να είναι και καθολική, παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας μας πιστεύουν ότι το καλοκόρις δεν είναι μόνο φυτοφάγο, αλλά και αρπακτικό και έτσι δεν είναι τόσο σημαντικός εχθρός.
Στόχος των πειραμάτων είναι να καθορίσουμε το οικονομικό όριο της ζημιάς, δηλαδή το όριο εκείνο πάνω από το οποίο θα πρέπει να ψεκάσει ο παραγωγός και να δούμε την σχέση κόστους/ωφέλειας για το συγκεκριμένο εχθρό».
Επίσης μας εξήγησε την μεθοδολογία του πειράματος αναφέροντας: «Αγοράσαμε ελιές κορωνέικες (2-3 ετών) τις οποίες τοποθετήσαμε στο αγροτεμάχιο που γίνεται το πείραμα
και τις βάλαμε μέσα σε κλωβούς είτε μόνες τους, είτε με ζιζάνια και εξαπολύσαμε καλόκορις που βρήκαμε στην περιοχή. Τοποθετούμε 2, 4, 6, 8 καλόκορις σε κάθε κλωβό, προκειμένου να δούμε τι ζημιά κάνει συγκεκριμένος αριθμός καλόκορις στον κάθε κλωβό και τι ανθόπτωση προκαλεί, ώστε να δούμε με ποιο αριθμό εντόμων ανά κλωβό έχουμε την κρίσιμη ζημιά και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με τα στοιχεία που έχουμε από πέρυσι. Για να μπορούμε να πούμε στους παραγωγούς συγκεκριμένα πράγματα με τεκμηριω-μένη έρευνα που γίνεται στην περιοχή. Επίσης εκτός από τους κλωβούς αυτούς έχουμε κλωβούς και πάνω στα ελαιόδεντρα τοποθετώντας μέσα σε αυτούς γλάστρες με ζιζάνια. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς που βοηθούν για τα πειράματα αυτά και συγκεκριμένα τον Παναγιώτη Τσεκούρα που διάθεσε το κτήματα και φροντίζει για την άρδευση, επίσης και τους συναδέλφους γεωπόνους που βοήθησαν. Οι μετρήσεις εκεί γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, παρακολουθούνται οι πληθυσμοί όλη την διάρκεια της περιόδου μέχρι και την καρπόδεση για να μπορούμε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία που θα έχουμε, όπως και σε σχέση με τον ρόλο από την παρουσία ζιζανίων. Εχουμε δει μέχρι τώρα ότι τα έντομα προτιμούν τα ζιζάνια. Γνωρίζουμε και ποια ακριβώς ζιζάνια προτιμά το καλόκορις. Υπάρχουν στοιχεία ότι η πρόωρη ζιζανιοκτονία βοηθά στην ανάπτυξη του καλόκορις. Θέλουμε λοιπόν να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά. Είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά και από εδώ φαίνεται πόσο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μπορούν να μας βοηθήσουν αν ακουμπήσουν τις πραγματικές ανάγκες της γεωργίας και αν αγγίξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο παραγωγός.
Καθώς ένας ψεκασμός για την αντιμετώπιση του εντόμου -χωρίς να είμαστε πάνω από το όριο της οικονομικής ζημίας- είναι μεγάλο κόστος για την περιοχή, συν την επιβάρυνση για το περιβάλλον. Εκτιμάμε ότι τέλος Μαΐου θα έχουμε τα στοιχεία από τους πειραμα-τισμούς και σε συνδυασμό με τα στοιχεία από προηγούμενα χρόνια θα έχουμε προς το τέλος του χρόνου τα συμπεράσματα. Ολα αυτά τα πειράματα αποτελούν ένα υλικό που αξιοποιείται σε όλες τις περιοχές της χώρας. Εμείς εδώ έχουμε την τύχη να έχουμε αυτή τη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και αξιοποιούμε αυτές τις δυνατό-τητες. Ταυτόχρονα ο εξοπλισμός του εργαστηρίου μας μας βοηθά να υλοποιήσουμε αυτά τα πειράματα, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω και πάλι είναι ότι έχουμε την αμέριστη συμπα-ράσταση των παραγωγών».
Ρεπορτάζ :Κώστας Μπούρας
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα