Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στον δημοσιογράφο Στ. Βραδέλη (6-4-2010).
1.Ποιος ήταν ο λόγος που προκάλεσε την παραίτησή σας από το υπουργείο Εσωτερικών;
Υπέβαλα την παραίτησή μου μετά από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που εμφάνιζαν συνεργάτες μου να ασχολούνται με μεταθέσεις αστυνομικών και στρατιωτικών. Τα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία υπεκλάπησαν μέσα από το Υπουργείο, ουδέποτε εστάλησαν σε άλλο Υπουργείο.
2. Θεωρείτε προσωπική σας ευθύνη το τέλος της υπουργικής σας θητείας;
Ανέλαβα προσωπικά την πολιτική ευθύνη, ανεξάρτητα από την ουσία των καταγγελιών, για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά ή υποψία αδιαφανών πρακτικών σε βάρος της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Θέλω να θυμίσω ότι δεν μου ζητήθηκε η παραίτηση, αλλά την υπέβαλα με δική μου πρωτοβουλία.
3. Ο πρωθυπουργός την έκανε όμως δεκτή…
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του καλώς έπραξε και πιστεύω ότι έστειλε μ’ αυτό τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα.
4. Το ΠΑΣΟΚ τελικά εκτιμάει τους «στρατιώτες» του;
Γιατί, σας δημιουργήθηκε μήπως η αντίθετη εντύπωση;
5. Η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της;
Ο βηματισμός της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της, παράλληλα δε με την δημοσιονομική εξυγίανση και την κοινωνική δικαιοσύνη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, τέλος δε με την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης. Αντιλαμβάνεστε ότι καλούμαστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ιδεολογία μας και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις από τη μια μεριά και στην μη αναμενόμενη τραγική πραγματικότητα, που παραλάβαμε, από την άλλη. Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι ο μέχρι τώρα βηματισμός της κυβέρνησης δεν μπορούσε να είναι διαφορετικός.
6. Ακόμη όμως υπάρχουν υφυπουργοί χωρίς ξεκάθαρο αντικείμενο.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους.
7. Οι δημόσιες κόντρες στελεχών του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικών στελεχών προμηνύουν «θύελλες»;
Η «θύελλα», στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθιστά άκρως περιττή πολυτέλεια οποιαδήποτε άλλη «θύελλα».
8. Συμφωνείτε με τη διαπίστωση του κ. Βενιζέλου για «υπουργούς»- πολιτευτές;
Έχουμε ανάγκη από υπουργούς – μαχητές γιατί είμαστε σε «πόλεμο» με τη διεθνή κερδοσκοπία και με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
9. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα ζωής των πολιτών;
Αυτός πράγματι είναι ο σκοπός της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, όπως την είχαμε μελετήσει και προδιαγράψει από την εποχή που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Πρόκειται για ένα όραμα του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο δεν επιτρέπεται να τεθεί σε διακινδύνευση. Όλες οι μεγάλες τομές που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ ακριβώς αποσκοπούσαν και υπηρέτησαν την βελτίωση της ζωής του Έλληνα πολίτη.
10. Θα προκύψει εξοικονόμηση χρημάτων από την υλοποίηση του προγράμματος;
Μέσα στους στόχους του προγράμματος είναι και η εξοικονόμηση δαπανών, που θα επέλθει ως συνέπεια του περιορισμού του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων αυτών.
11. Υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση του;
Εφόσον το πρόγραμμα προχωρεί, πιστεύω ότι έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότησή του.
12. Γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει τη διαχείριση των χρημάτων του ΕΣΠΑ στις περιφέρειες όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί;
Το νομοσχέδιο για την απλούστευση, την αποκέντρωση και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ κινείται απολύτως εντός των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Ο μεγάλος στόχος είναι να απορροφήσουμε περίπου 10 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ για το έτος 2010. Με βάση αυτό θα κριθούμε.
13. Συνεχίζεται η κατασπατάληση πόρων στο δημόσιο τομέα;
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, μια άλλη αντίληψη σεβασμού προς τη δημόσια περιουσία διαπνέει την κυβέρνηση. Αυτά τα απίστευτα που έγιναν από το 2004 έως το 2009 δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Πιστεύω ότι μόνο βελτίωση μπορούμε να αναμένουμε.
14. Η κυβέρνηση έχει παρεκκλίνει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις;
Η κυβέρνηση, παρά τη θέλησή της, αδυνατεί αντικειμενικά να τηρήσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές της δεσμεύσεις κάτω από τις συγκεκριμένες απρόβλεπτες οικονομικές συνθήκες της χώρας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι σκληρές, δύσκολες, αναγκαστικές και καθόλου ευχάριστες, πλην όμως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δίνουμε μάχη εθνικής κυριαρχίας, γιατί η χρεοκοπία που μας απειλεί σημαίνει απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Αν παραλείψουμε αυτές τις σκληρές αποφάσεις, που δεν μας εκφράζουν ιδεολογικά, θα διαχειριστούμε την πτώχευση της χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική κατάσταση του πολίτη, για την ποιότητα της δημοκρατίας και για την κοινωνική συνοχή.
15. Θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί λιγότερο επώδυνα οικονομικά μέτρα;
Ελήφθησαν σκληρά μέτρα, τα οποία θα ήταν άδικο να τα δούμε μεμονωμένα ως μέτρα λιτότητας. Διότι, παράλληλα μ’ αυτά, περιορίζουμε τις δαπάνες, εισάγουμε ριζικές αλλαγές αναδιανεμητικού χαρακτήρα στο φορολογικό σύστημα, αντιμετωπίζουμε με μεγάλη αυστηρότητα την φοροδιαφυγή, προχωράμε σε μέτρα ενεργοποίησης της αγοράς και ταυτόχρονα μείωσης της γραφειοκρατίας και περιορισμού της διαφθοράς.
16. Μήπως καθυστέρησαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου, παράλληλα και ταυτόχρονα, διαμόρφωσαν πρώτα ένα πολιτικό πλαίσιο και δεύτερον διαπραγματεύτηκαν τα οικονομικά θέματα εντός αυτού. Πολιτικό πλαίσιο είναι η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας από όλα τα κράτη, πολιτικό πλαίσιο είναι η ανάγκη αλληλεγγύης εντός της ευρωζώνης. Στην οικονομική διαπραγμάτευση εντάσσονται τα μέτρα εξυγίανσης στο εσωτερικό, αλλά και τα μέτρα και οι αποφάσεις των εταίρων μας για την αντιμετώπιση της απειλής, που τελικά είναι απειλή για το ευρώ. Για όλα αυτά χρειάζεται ένας χρόνος ωρίμανσης, τον οποίο η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν υπερέβη.
17. Παρά τα μέτρα και παρά την ευρωπαϊκή στήριξη, τα επιτόκια όμως δε πέφτουν.
Σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας, επιτρέψτε μου να εκτιμήσω ότι θα είχαν ανέβει πολύ ψηλότερα αν δεν είχαν αποφασιστεί όσα αποφασίστηκαν σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αισιοδοξούμε ότι σε λίγο θα αρχίσει και η πτώση τους, ώστε να έρθουμε στα επίπεδα δανεισμού της ευρωζώνης. Ο πόλεμος με τους κερδοσκόπους είναι σκληρός και μακρύς.
18. Μήπως χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στο εσωτερικό;
Όπως κατηγορηματικά έχει βεβαιώσει ο Υπουργός Οικονομικών, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα έχουν αποφασιστεί.
19. Τα θέματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, έπληξαν την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά τώρα ταλαιπωρούν και τη δική σας με τον ίδιο τρόπο. Μήπως λοιπόν δεν έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια Αστυνομία επιεικώς ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Την ευθύνη έχει η προηγούμενη κυβέρνηση διότι άφησε την Αστυνομία πίσω από τις εξελίξεις της εγκληματικότητας, της επέβαλε έναν σκληρό κομματισμό και την εξουθένωσε ψυχολογικά με τις εντολές που της έδωσε στη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008. Αυτά τα πράγματα δεν διορθώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Το εμπεριστατωμένο και σύγχρονο πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής 2010-2014, που παρουσίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και τα θετικά αποτελέσματά του θα τα νοιώσουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Στην πολιτική κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ν.Δ. ήταν οδυνηρά…
20. Γιατί προσφύγατε στην δικαιοσύνη κατά ενός μάρτυρα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της SIEMENS;
Ένας υπάλληλος του ΟΣΕ κατέθεσε ψευδώς και συκοφαντικώς στην Εξεταστική Επιτροπή ότι δήθεν εγώ, ως Γενικός Γραμματέας Μεταφορών (!), παραμονές των εκλογών του 2004 (!), πίεζα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ να συνάψει μια σύμβαση με τη SIEMENS. Εγώ όμως ουδέποτε ήμουν Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, είχα δε παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών από τον Φεβρουάριο του 2002. Η σκόπιμη συκοφαντία σε βάρος μου είναι αυταπόδεικτη. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη ήταν για μένα μονόδρομος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα