Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Δικηγορικός Σύλλογος :Προβλήματα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης


Τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας Νίκο Μπάστα επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Μαργέλη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να τεθούν υπόψη τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της Αστυνομίας, αλλά και να διερευνηθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ιδίως ως προς την ύπαρξη συνθηκών διαβίωσης συμβατών με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Κρατητήρια
Πέραν του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών κρατουμένων προς απέλαση, οι οποίοι - όπως τονίσθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογος - παρανόμως κρατούνται για μεγάλο διάστημα, παρατηρείται αρκετές φορές και μεγάλος αριθμός κρατουμένων υπό μεταγωγή.
Οι υποδομές των αστυνομικών κρατητηρίων είναι περιορισμένες για την κράτηση ατόμων για πολύ μικρό διάστημα, είτε κατά την προδικασία είτε σε περίπτωση μεταγωγής. Για το λόγο αυτό δεν προσομοιάζουν προς τα καταστήματα κράτησης ούτε εξασφαλίζουν συνθήκες σταθερής διαβίωσης, αλλά μόνο απολύτως προσωρινής. Τα κρατητήρια έχουν ανύπαρκτο αύλειο χώρο, καθώς και ανεπαρκείς χώρους υγιεινής. Το δε επίπεδο καθαριότητας (του χώρου, των κλινοστρωμνών) και η επίπλωση δεν είναι γενικά σε ανεκτό επίπεδο. Εντοπίζονται, εξάλλου, σοβαρά προβλήματα υγιεινής (κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών νόσων) και ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ιδίως σε πρόσωπα με ψυχικές διαταραχές ή τοξικοεξάρτηση).
Επιπρόσθετα, ο Σύλλογος τονίζει ότι δεν υπάρχουν μαγειρεία ούτε δίδεται στους κρατουμένους συσσίτιο. Αντ’ αυτού, για τη διατροφή τους λαμβάνουν έκαστος το ποσό των 5,85 ευρώ ημερησίως.
Διαπιστώσεις
Οι διαπιστώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου μετά την επίσκεψή του είναι:
• Τα αστυνομικά κρατητήρια είναι όλως ακατάλληλα για την κράτηση προσώπου (πλέον των αναγκών μεταγωγής).
• Οι υφιστάμενες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απόλαυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Επιπλέον, η επί μακρόν κράτηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, σε αστυνομικό κρατητήριο:
-Συνιστά έκτιση ποινής ή μέτρου ασφαλείας κ.λπ. σε χώρο εκτός των καταστημάτων κράτησης, κάτι που όμως δεν είναι επιτρεπτό, αφού η πολιτειακή πράξη κράτησης έχει ορίσει διαφορετικά (δηλαδή κράτηση σε κατάστημα κράτησης).
-Συνιστά, εξάλλου, δυσμενή μεταχείριση για τους κρατουμένους, αφού βάσει της αντίστοιχης πολιτειακής πράξης (π.χ. δικαστικής απόφασης) έχει οριστεί να οδηγηθούν και να παραμείνουν σε κατάστημα κράτησης και όχι σε αστυνομικό κρατητήριο.
-Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, οι οποίοι, πλην της φυσικής ελευθερίας, δεν επιτρέπεται να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα.
Επικοινωνία
Επίσης, κατά την επίσκεψη χθες ζητήθηκε να εξασφαλιστεί η άνετη επικοινωνία του δικηγόρου με τον εντολέα του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πιστεύει ότι ο κάθε κατηγορούμενος δικαιούται να έχει επικοινωνία με το δικηγόρο του κατά τρόπο φυσικώς άμεσο, χωρίς «τζάμια» και «τηλέφωνα» και σε ένα χώρο άνετο, δυνάμενο να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις δυσχέρειες του υπερασπιστικού έργου.
Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος έδωσε στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, στο Τμήμα Ασφαλείας Καλαμάτας, στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας και στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας, ονομαστικό κατάλογο όλων των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ο οποίος θα παραδίδεται σε κάθε κρατούμενο, όταν αυτός δεν έχει δικηγόρο, ώστε να μπορεί ανέτως, μόνος του και δίχως υπόδειξη τρίτων προσώπων, να προχωρεί στην επιλογή του νομικού συμπαραστάτη της προτιμήσεώς του.
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα