Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Από το κόσκινο του ΔΝΤ ....


Από το κόσκινο του ΔΝΤ
Κλιμάκιο του Ταμείου θα διερευνήσει τις πιθανότητες να χρειασθεί η παρέμβασή του
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

Κρίσιμες επαφές με πολυμελή αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει από αύριο η κυβέρνηση, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι σ΄ αυτές θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, ενόψει της πιθανότητας να ενεργοποιηθεί τελικά ο κοινός μηχανισμός στήριξης Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ.

Το Ταμείο ασχολήθηκε ήδη, όπως είναι γνωστό, με την πιθανότητα αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του εδώ, όπως αναφέρουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα του επιτρέψει να διερευνήσει καλύτερα τις πιθανότητες που υπάρχουν να χρειασθεί τελικά η παρέμβασή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρ΄ ότι τυπικά η επίσκεψη αφορά την παροχή τεχνικής βοήθειας σε φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα, στην πράξη οι τεχνοκράτες του Ταμείου θα θελήσουν να ενημερωθούν και για τις προοπτικές επίτευξης των κυβερνητικών στόχων, τόσο σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και τη μείωση του ελλείμματος. Η προβλεπόμενη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε ποσοστό μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων (-0,3% προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ τώρα η Κομισιόν προβλέπει-2,5%) δημιουργεί προβληματισμό στις αγορές, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, για το κατά πόσον είναι εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Εκτός από τις πληροφορίες που θα συλλέξουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου, τον καθοριστικό ρόλο στο αν θα αρχίσει η προετοιμασία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ή όχι θα παίξει βεβαίως η δυνατότητα της κυβέρνησης να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, ύψους 11,6 δισ. ευρώ ώς το τέλος Μαΐου. Αν αυτό καταστεί εφικτό, σημειώνουν οι ευρωπαϊκές πηγές, τότε η χώρα θα πάρει μια ανάσα. Αν αντιμετωπίσει δυσκολίες, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση των spreads (διαφορά επιτοκίων δεκαετών ομολόγων Ελλάδας- Γερμανίας) σε υψηλά επίπεδα δεν θεωρείται ενθαρρυντική.

Πάντως, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι σε περίπτωση παρέμβασης του ΔΝΤ δεν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, αλλά θα ζητηθούν για το 2011 και το 2012, έτη για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει εξειδικεύσει ακόμη τις προθέσεις της.

Κοινή αποστολή
Το ΔΝΤ θα επανέλθει προς το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, σε κοινή αποστολή με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εκείνη η επίσκεψη θα έχει στόχο να προετοιμάσει και τη σχετική έκθεση που θα υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες ώς τις 16 Μαΐου. Η έκθεση θα είναι η βάση αξιολόγησης της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.


ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ
Σε περίπτωση παρέμβασης του ΔΝΤ θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2011 και το 2012


Ερχεται αποκρατικοποίηση ΟΣΕ, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

ΜΕΧΡΙ ΤΑ τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παρουσιάσει το καλύτερο πρόσωπό της και σε ό,τι αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες επίσης περιμένουν οι Βρυξέλλες, αλλά και οι αγορές, προκειμένου να πεισθούν για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται οι εξής 3 πρωτοβουλίες.

1Αποφάσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2010 από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή τις επόμενες ημέρες. Η αρχή θα γίνει με τα «δύσκολα», την ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό έως 49% και ταυτόχρονη τοποθέτηση μάνατζερ στον ΟΣΕ και ειδικότερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

2Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ώς το καλοκαίρι. Εδώ η αρχή θα γίνει με το επάγγελμα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, ενώ για τα ταξί προβλέπεται απλώς η χορήγηση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών.

3Κατάθεση νομοσχεδίου για τη θέσπιση νέων δημοσιονομικών κανόνων, με στόχο τον μόνιμο περιορισμό των δαπανών. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο, θα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Σε περίπτωση αποκλίσεων των στόχων για τα έσοδα, θα περικόπτονται αντίστοιχα οι δαπάνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να αποτύχει ο στόχος για το έλλειμμα.

Η κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών προγραμμάτων από το 2011 και μετά, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τις δυνατότητες χρηματοδότησης κάθε υπουργείου, με στόχο τη μακροχρόνια εξασφάλιση της σταθερότητας.

Η δημιουργία Υπηρεσίας Προϋπολογισμού στη Βουλή, για να παρακολουθεί και να ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση.
πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα