Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Παπανδρέου: "Τα χειρότερα περάσανε" .....


Τα χειρότερα για την οικονομία έχουν περάσει, εκτιμά ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοσή του αμερικανικού περιοδικού Time, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, αλλά απαραίτητα για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η εικόνα αξιοπιστίας της χώρας έχει ανακτηθεί και επισημαίνει ότι έχουν δρομολογηθεί βαθύτερες και πιο δημιουργικές αλλαγές, ενώ τονίζει ότι στόχος είναι η επιβίωση του κοινωνικού συστήματος παράλληλα με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ο Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στην πάταξη της διαφθοράς και τις αντιδράσεις των αγορών στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Συνέντευξη Παπανδρέου στο "TIME"

Το χειρότερο σημείο της κρίσης είναι πια παρελθόν τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Time.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αν και ήξερε ότι η Ελλάδα περνούσε μια περίοδο κρίσης δεν ήξερε τον πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία και επισήμανε ότι παρά τα σκληρά μέτρα υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα είναι καταλύτης για αλλαγές και ένα καλύτερο μέλλον, μιας Ελλάδας πιο ανταγωνιστικής και με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως χρειάζεται αναδιάρθρωση του κοινωνικού συστήματος καθώς όπως επισήμανε δεν είναι καθόλου οργανωμένο, υπάρχουν πολλές σπατάλες ενώ χρειάζεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της περιστολής των δαπανών.

Σκαδιναβικό μοντέλο με Μεσογειακή διάσταση

Αυτός ο περιορισμός των δαπανών ανέφερε ότι είναι μεγάλο βήμα και έδωσε το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών οι οποίες έχουν σημαντικές κοινωνικές παροχές ενώ ταυτόχρονα είναι από τις πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οραματίζεται μια Ελλάδα με παρόμοια οργάνωση όπως αυτή που πρεσβεύει το Σκανδιναβικό μοντέλο αλλά στη Μεσογειακή του διάσταση, επισημαίνοντας την διαφορετικότητα της κουλτούρας μεταξύ βορά και νότου αλλά και του όπως είπε λίγο πιο αναρχικού τύπου χαρακτήρα των Ελλήνων ο οποίος εάν απελευθερωθεί στο σωστό πλαίσιο μπορεί να γίνει πολύ καινοτόμα δύναμη.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται να υπάρξει αποκέντρωση των εξουσιών, διότι "η συγκέντρωση σε ένα πρόσωπο έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων" και απεύθυνε κάλεσμα αλλαγής και ανατροπής.

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να είμαστε το παράδειγμα. Ένα από τα σλόγκαν του κόμματος μου είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά και αιτιολογώντας ανέφερε πως το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό και είναι πετυχημένοι, δείχνει πως αυτού του είδους τα προβλήματα δεν είναι στο DNA των Ελλήνων και πως μπορούν να εξελιχθούν και να πετύχουν," επισήμανε.

Όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε, ότι η Ε.Ε. μπορεί να γίνει το πρότυπο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας εάν τα κράτη λειτουργήσουν συλλογικά.

"Τα κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετικές γλώσσες, παραδόσεις και κουλτούρες αλλά μοιράζονται και πολλές κοινές αξίες όπως αυτή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Έτσι και μοιραστούμε αυτές τις κοινές αξίες μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να ελέγξουμε τις αγορές, τα ελλείμματα και τις οικονομίες", τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης πως η ελληνική κρίση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να γίνει δυνατότερη η Ευρώπη τόνισε την ανάγκη, Ελλάδα και Ε.Ε. από κοινού να δουν τι πήγε λάθος και που χρειάζονται αλλαγές και αναφερόμενος καταλήγοντας στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι "η απόφαση που πήραμε ήταν για ένα μηχανισμό στήριξης που μπορεί να φέρει νέους κανόνες, ιδέες και αλλαγές στο νόμο, αλλαγές στη συμφωνία για το πως λειτουργεί η οικονομία μας και το πως κυβερνούμε την Ε.Ε."
ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα