Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Οι επιστήμονες λύνουν τις απορίες των αναγνωστών ..........

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΜΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ 2012
Το ερώτημα αφορά τρίτεκνη, η οποία έχει υπαχθεί στα ειδικά ταμεία (ΙΚΑ) από το 2008 και εργάζεται σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία.

Συμπληρώνει 20 έτη εργασίας τον Ιούλιο του 2012. Θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί κανονικά όπως ίσχυε μέχρι σήμερα;

Εφόσον δεν συμπληρώνετε 20 χρόνια ασφάλισης έως 31/12/2010, είναι ενδεχόμενο να σας επηρεάσουν τα νέα μέτρα ιδίως αυτά που αφορούν την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι γνωστό το ακριβές περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου και δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν και πόσο θα επηρεαστεί η περίπτωσή σας..
...

ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΤΟ 1982
Με βάση τα κατωτέρω «ασφαλιστικά» στοιχεία: ● Ασφαλίστηκα για πρώτη φορά στο ΙΚΑ πραγματοποιώντας σποραδικά ημερομίσθια το διάστημα 6/1982 έως και 9/1983 (συνολικά ένσημα 6 μήνες και 17 ημέρες)

● Εργάζομαι μόνιμα στην Εθνική Τράπεζα από τον Φεβρουάριο του 1984 ● Εχουν αναγνωριστεί και προσμετρηθεί στο Ταμείο Συντάξεως της Τράπεζας τα ένσημα του ΙΚΑ (6 μήνες & 17 ημέρες)

● Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Συντάξεως της Τράπεζας θεωρούμαι «ασφαλισμένος προ της 1.1.1983».

Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε για το τι ισχύει στην περίπτωσή μου, για συνταξιοδότηση με βάση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ως προς τα απαιτούμενα έτη εργασίας, το τυχόν όριο ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης.

Στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν φαίνεται να περιέχονται διατάξεις που να τροποποιούν σημαντικά για την περίπτωσή σας τα όσα ισχύουν έως σήμερα ως προς τα όρια ηλικίας και τα απαιτούμενα έτη εργασίας. Τίποτε όμως δεν είναι οριστικό, διότι στο μνημόνιο που υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ήδη έχει γίνει νόμος του κράτους περιέχονται δεσμεύσεις κυρίως ως προς τα όρια ηλικίας που είναι πιθανόν να περιληφθούν ακόμη και στο επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέχρι την ψήφισή του από τη Βουλή. Μία από αυτές τις δεσμεύσεις είναι: «Μέχρι τον Δεκέμβριο 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους». Ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή με το επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως συνάγεται από το κείμενο που κυκλοφορεί, τίποτε δεν αποκλείει στο άμεσο μέλλον με ένα νέο νομοσχέδιο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις αυτές που ήδη αποτελούν νόμο του κράτους. Ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης όμως θα αλλάξει με τον νέο νόμο, εκτός των άλλων και για όλους όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έως και 31/12/2012 και θεμελιώνουν δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας μετά την 1/1/2018 (πιθανότατα να γίνει από 1/1/2015) με την καθιέρωση βασικής σύνταξης (360 ευρώ με σημερινά δεδομένα) και αναλογικής σύνταξης με βάση την ηλικία και τις αποδοχές τους. Ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ποσού της σύνταξης σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΙΚΑ
Εργάζομαι ως υπάλληλος γραφείου από τις 10/1/1990 και είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Από τον 1ο του 1997 έως τον 4ο του 2000 ήμουν ασφαλισμένη στον αντίστοιχο φορέα ιδιωτικών υπαλλήλων της Κύπρου και από τον 8ο του 2000 έως τον 12ο του 2003 στην Αγγλία. Από τον 1ο του 2004 έως και σήμερα είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ.

Εχω γεννηθεί στις 5/7/1969 και έχω δύο τέκνα που γεννήθηκαν στις 26/5/2003 και 10/10/2006.

Μπορείτε σας παρακαλώ να με ενημερώσετε αν μπορώ να πάρω πλήρη σύνταξη στα 55 με ανήλικο τέκνο και 35 χρόνια εργασίας ή στα 57 με 37 χρόνια εργασίας (ανεξαρτήτως ηλικίας);

Με τα ισχύοντα σήμερα θα μπορέσετε να πάρετε σύνταξη ως μητέρα ανήλικου τέκνου το 2024 όταν θα έχετε συμπληρώσει το 55ο έτος και το παιδί σας θα είναι ακόμη ανήλικο. Ολα αυτά όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν αλλάξει ώς τότε, αφού στο μνημόνιο που ήδη έχει κυρωθεί με νόμο υπάρχει δέσμευση για συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους μέχρι τον Δεκέμβριο το 2015, ενώ υπό κατάργηση είναι και η συνταξιοδότηση με 37 χρόνια ασφάλισης ανεξάρτητα από όριο ηλικίας, αφού στο μνημόνιο υπάρχει επίσης δέσμευση για «αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015».

ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η γυναίκα μου διορίστηκε το 1995, αλλά ήταν ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ από το 1990. Αναγνώρισε και δύο χρόνια προϋπηρεσίας στο Δημόσιο από εργασία (ωρομίσθια σε σχολεία) το 1984-1986. Είναι μητέρα τριών παιδιών 27, 24 και 22 χρόνων.

Με τα έως τώρα ισχύοντα, μπορούσε να βγει στην πρόωρη σύνταξη με 20 χρόνια υπηρεσίας και 55 έτη ηλικία. Τι γίνεται με τα νέα μέτρα και τι ισχύει στη διαδοχική ασφάλιση;

Εφόσον η γυναίκα σας έχει θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τρίτεκνη μητέρα, το δικαίωμά της δεν θίγεται αν παραμείνει στην υπηρεσία, έστω και αν επέλθουν συνταξιοδοτικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της παραμονής, οι οποίες κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου που ήδη έχει ψηφιστεί δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής της. Επίσης, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αισθητά την περίπτωσή της οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης που περιέχονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η σύζυγός σας υπηρετεί στο Δημόσιο.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Γεννήθηκα στις 22-2-1951. Από τον Νοέμβριο του 1973 είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ (διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός) και πληρώνω ανελλιπώς ασφαλιστικές εισφορές μέχρι σήμερα. Από τις 23-6-1981 είμαι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Εχω στρατιωτική θητεία 2 ετών χωρίς να την έχω αναγνωρίσει. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής: 1) Εχω θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέσα στο 2010; 2) Μπορώ να μεταφέρω χρόνια ασφάλισης από το ΤΣΜΕΔΕ στο Δημόσιο; 3) Πότε με συμφέρει να βγω (εννοείται όσο το δυνατόν νωρίτερα) στη σύνταξη;

Σύμφωνα με όσα γράφετε, από το ΤΣΜΕΔΕ (τώρα ΕΤΑΑ) μπορείτε να πάρετε σύνταξη τον Νοέμβριο του 2010 αφού θα συμπληρώσετε στο ΕΤΑΑ 37 χρόνια ασφάλισης. Μπορείτε να μεταφέρετε στο Δημόσιο με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης τον χρόνο ασφάλισής σας στο ΤΣΜΕΔΕ μέχρι την ημέρα πρόσληψής σας στο Δημόσιο. Ο χρόνος όμως ύστερα από αυτήν που θα μείνει αχρησιμοποίητος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδότησης από το ΤΣΜΕΔΕ (τώρα ΕΤΑΑ).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον εξειδικευμένο σε ασφαλιστικά θέματα δικηγόρο Γιάννη Γουσέτη με βάση το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Το σχέδιο όμως αυτό σε αρκετά σημεία έρχεται σε αντίθεση με όσα ορίζονται στο Μνημόνιο και ασφαλώς θα αλλάξουν έως την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Φορολογικό 2010
ΠΩΛΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Τα χρήματα από την πώληση των δικαιωμάτων εις την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να γράφονται στη στήλη 781-782;

Oπωs πολύ σωστά γράφετε, τα χρήματα που εισπράξατε από πώληση δικαιωμάτων αποτελούν εισοδήματα περιουσιακών στοιχείων και γράφονται στουs κωδικούs 781-782 του εντύπου Ε1.

ΙΣΧΥΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ
Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αλλάζει κάτι σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των ναυτικών και εάν ισχύει η φορολόγηση βάσει εισοδήματος για τους ναυτικούς.

Από 1/1/2010 και μετά, ο φόροs στιs αμοιβέs που αποκτούν οι ναυτικοί υπολογίζεται για τουs αξιωματικούs με αναλογικό συντελεστή 6% και για το κατώτερο πλήρωμα με 3%.

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Είμαι χωρισμένος και έχω 2 ενήλικα παιδιά, που το ένα υπηρετεί στον Στρατό.

Με βάση το Ε9 έλαβα το ΕΤΑΚ 2008 με περιουσία αξίας χονδρικά 1.300.000 ευρώ.

Ενα μεγάλο μέρος (660.000 ευρώ) είναι η αξία ενός διατηρητέου κτιρίου, ενώ ακολουθούν κάποια διαμερίσματα και το σπίτι που μένω.

Για το διατηρητέο:

1α. Εχει σχεδόν όλους τους τοίχους του από 50- 80 εκ., δεν έχει ασανσέρ, κ.λπ. Αυτές οι μειώσεις της αξίας του, ενώ υπολογίζονται συμβολαιογραφικά, δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν στο Ε9.

1β. Στις παλιές δηλώσεις ΦΜΑΠ τα διατηρητέα κτίρια φορολογούνταν με συντ. 50%. Τώρα θα ισχύσει αυτό;

1γ. Το κτίριο είναι προ του 1900, είναι ανεπτυγμένο σε 3 επίπεδα και δεν υπάρχει οροφοκτησία. Είναι συνολικά 208+208+135=551 τ.μ. μεικτά (δηλ. και σκάλες, φωταγωγοί, σοφίτα).

Φοβάμαι πάρα πολύ πως το θεώρησαν όλο γωνιακό κατάστημα... Δεν πρέπει να γίνουν αυτές οι εξαιρέσεις; Τι θα πρέπει να κάνω από την πλευρά μου;

Αν δεν γίνουν οι μειώσεις αυτές, οδηγούμαι σε πληρωμή 7.000 ευρώ τον χρόνο, φορτίο απαράδεκτο. Σημειώνω πως μόνο το 1/8 του κτιρίου αποδίδει.

Αν δεν έχουμε μειώσεις, τότε θα μοιράσω την περιουσία μου στα 3 και το κράτος θα παίρνει μηδέν.

Ομως δεν κρίνω τα παιδιά μου αρκετά ώριμα να διαχειριστούν αυτή την περιουσία, αλλά το κράτος μας θα με οδηγήσει να το ρισκάρω...

Η περιουσία αυτή είναι καρπός 35ετούς σκληρής δουλειάς και συνετούς διαχείρισης.

Νομίζω πως η μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι πάνω από 5 εκατ. ευρώ και σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να έχει συντελεστή 1%. Το 1% είναι προοδευτική δήμευση.

Φανταστείτε έναν άνεργο που έχει ένα μεγάλο, ανοίκιαστο, διατηρητέο κτίριο και να πληρώνει 10.000- 20.000 χιλιάδες τον χρόνο...

Στον Νόμο 3842/2010, με το άρθρο 32 προσδιορίζεται η αξία των ακινήτων των φυσικών προσώπων, αλλά η διευκρινιστική εγκύκλιοs δεν έχει ακόμη εκδοθεί. ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ
Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις:

1) Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι συμπεριλαμβάνονται ασφάλιστρα αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών;

2) Αγόρασα αυτοκίνητο φέτος τον Ιανουάριο.

Συνολικό κόστος κτήσης 14.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.000 ήταν δικά μου, 2.000 από την κρατική επιδότηση (όποτε τα πάρουμε) και 11.000 δανεικά από τη μητέρα μου, τα οποία εξοφλώ τμηματικά, καταβάλλοντας 200 ευρώ μηνιαίως. Με δεδομένο ότι δεν έχω πάρει κανονικό δάνειο, πώς θα φαίνεται ότι το 2010 κατέβαλα για την αποπληρωμή του αυτοκινήτου 2.400 ευρώ και όχι 14.000, όπως θα φαίνεται από το τιμολόγιο αγοράς του αυτοκινήτου; Παρόμοιο θέμα, επιτρέψτε μου να πω, υφίσταται και για τις αγορές μέσω πιστωτικών καρτών: αγοράζω π.χ. τηλεόραση 1.000 ευρώ σε 24 δόσεις, που σημαίνει ότι το 2010 θα καταβάλω 500 ευρώ (και άλλα τόσα του χρόνου), όμως η απόδειξη που θα μου δώσει το κατάστημα θα αφορά το 2010 (και όχι το ποσό που θα καταβάλω εντός του 2011).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας. Τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών δεν περιλαμβάνονται στιs γενικέs αποδείξειs. Δυστυχώs η μητέρα σαs θα έπρεπε να σαs είχε κάνει χρηματική δωρεά για να καλύψετε την αγορά του αυτοκινήτου σαs. Οσο για τιs αγορέs μέσω πιστωτικών καρτών, δεν ισχύει αυτό που αναφέρετε γιατί οι τράπεζεs εκδίδουν ετήσια εκκαθάριση των δόσεων.

ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Εχω μερικές ερωτήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τι τεκμήριο θα έχουν τα αυτοκίνητα ανάλογα με τον κυβισμό; Τι τεκμήριο θα έχει ένα αυτοκίνητο, ας πούμε, 1.400 κυβικών; Τι θα γίνεται σε περίπτωση που δεν δηλωθεί αυτό το τεκμήριο; Τι ποινές θα υπάρχουν; Τι φόρο θα έχουν σπίτια τα οποία δεν είναι χτισμένα; Εννοώ διαμερίσματα τα οποία είναι στις κολόνες εδώ και χρόνια (χωρίς καν τούβλα κ.λπ.). Μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν ο κάτοχός τους (λογικά, μιας και δεν υπήρχε ουσιαστικά... σπίτι για να φορολογηθεί). Τι θα συμβεί με κάποιον ελεύθερο επαγγελματία που έχει εισοδήματα από γεωργικές εργασίες; Αλλάζει κάτι σε αυτό; Υπάρχει τεκμήριο («κατοχής αγρού», ας πούμε, ή κάτι τέτοιο); Τι τεκμήριο θα έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα κατοικία; Τι τεκμήριο θα έχουν ατομικές επιχειρήσεις που διατηρούν γραφείο (ή κατάστημα κ.λπ.); Αυτοκίνητο 1.400 κυβικών έχει τεκμήριο 3.900 ευρώ εάν είναι μέχρι 5 ετών, 2.730 ευρώ εάν είναι από 5 έωs 10 ετών και 1.950 ευρώ εάν είναι πάνω από 10 ετών. Σε περίπτωση που δεν δηλώσετε το αυτοκίνητο, έχετε τιs νόμιμεs κυρώσειs και πρόστιμα. Τα κτίσματα που βρίσκονται στα μπετά δεν έχουν τεκμήριο. Οι κατοικίεs που διαμένουμε έχουν τεκμήριο διαβίωσηs. Οι ατομικέs επιχειρήσειs δεν έχουν τεκμήριο. Τεκμήριο κατοχήs αγρού δεν υφίσταται. Οταν μαs ρωτάτε για γεωργικέs εργασίεs, τι ακριβώs εννοείτε;

ΑΓΑΜΗ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20.000
ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Είμαι άγαμη, με εισόδημα 20.000 ευρώ. Το 1/4 αυτού είναι από είσπραξη ενοικίου. Τι φόρο θα πληρώσω;

Θα πρέπει να μαs γνωστοποιήσετε αναλυτικά τα εισοδήματά σαs γιατί αντιμετωπίζεται διαφορετικά η κάθε φορολογία. Για παράδειγμα, στα ενοίκια καταστημάτων υπάρχει χαρτόσημο 3,6%, κάτι που δεν ισχύει στα ενοίκια οικιών.

ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Παρακαλώ βάλτε δίπλα από την αντίστοιχη κατηγορία εξόδων ένα «ναι» αν ισχύουν για το αφορολόγητο ή ένα «όχι» αν δεν ισχύουν, με κόκκινα γράμματα.

Διόδια: ναι Στάθμευση: ναι Συνδρομές επιμελητηρίων: δεν έχει διευκρινιστεί Αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας: ναι Κοινόχρηστα: δεν έχει διευκρινιστεί Φαρμακεία: ναι Κινηματογράφοι- θέατρα: ναι Ασφάλεια πυρός- σεισμού α΄ κατοικίας: δεν έχει διευκρινιστεί Ασφάλεια αυτοκινήτου: όχι Αθλητικοί σύλλογοι- ακαδημίες ποδοσφαίρου/καλαθοσφαίρισης για παιδιά: ναι Ενοίκιο διαμερίσματος που δεν είναι η α΄ κατοικία (εργάζομαι και κατοικώ σε άλλη πόλη από αυτή που κατοικεί η οικογένεια): όχι Λογαριασμός φυσικού αερίου: δεν έχει διευκρινιστεί Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: όχι Επίσης το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα της συζύγου είναι περίπου 19.000 ευρώ. Πόσο είναι το ποσοστό των αποδείξεων που θα μπορούσα να συγκεντρώσω; Από ποιο όριο και πάνω αλλάζει το ποσοστό σε 30%;

Για το ποσό των 12.000 ευρώ χρειάζονται 1.200 ευρώ σε αποδείξειs, για ποσό πάνω από 12.000 ευρώ το 30%. Στη δική σαs περίπτωση, με εισόδημα 19.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψετε αποδείξειs τουλάχιστον 3.300

ευρώ. Για το ποσό πέραν των 3.300 ευρώ θα έχετε όφελοs 10% επί του φόρου που θα προκύψει. Σε καμία περίπτωση όμωs δεν μπορεί το ποσό των αποδείξεων να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα