Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Πρόταση Καραμπάτου

Να μεταστεγαστεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο ΤΕΙ

Την ενδιαφέρουσα πρόταση να μεταστεγαστεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στις εγκαταστάσεις του Α ΤΕΙ Καλαμάτας καταθέτει στην υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, στον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Ζέρβα και τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Καλαμάτας Ανδ. Κανάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος.

Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με συγχώνευση τμημάτων ή σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου ή ενσωμάτωση μέρους ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε άλλο ή και κατάργηση σχολών με μηδενικό δείκτη προτίμησης των υποψηφίων κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται μέχρι το 2012, μελετάται η ένταξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (ΓΠΑ) ως διακριτής σχολής στο ΕΜΠ, με το αιτιολογικό ότι, αν και διαθέτει πληθώρα τμημάτων, χορηγεί ένα μόνο πτυχίο, αυτό του γεωπόνου.

Ακολούθως, αντιπροτείνει ότι, αντί να μετατραπεί το ΓΠΑ σε μία συγκριτικά υποβαθμισμένη σε κύρος σχολή του ΕΜΠ, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω επ’ ωφελεία του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο μπορεί να υποστηρίξει με σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις. Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι να συνδεθεί στενά με τον πρωτογενή τομέα, που προϋποθέτει τη μετεγκατάστασή του εκτός Αθηνών σε περιοχή με ανεπτυγμένο και σημαντικό πρωτογενή τομέα.

Έτσι, προσθέτει ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ερεύνησε τη σκοπιμότητα και το εφικτό της εγκατάστασης του ΓΠΑ στις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και της μετεξέλιξής του σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επικαλούμενος σχετική ειδική μελέτη τριών έγκυρων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Υπογραμμίζει δε πως η μετεγκατάσταση του ΓΠΑ στην Καλαμάτα θα αποτελέσει ισχυρή δύναμη ανάπτυξης όλου του νομού, αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα.
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα