Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής και χωρίς εκπλήξεις το ασφαλιστικό


Ψηφίστηκε επί της αρχής και δίχως εκπλήξεις το ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο, με 159 υπέρ, 137 κατά και δύο «παρών». Από τους ανεξάρτητους βουλευτές η Ντόρα Μπακογιαννη και ο Κώστας Κιλτίδης ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Κατά ψήφισε η Σοφία Σακοράφα. «Παρών» ψήφισαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι «το ερώτημα εάν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση η ψήφιση του ασφαλιστικού, είναι σε λάθος βάση» και σε μία προσπάθεια να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις εξήρε τις αναφορές και παρατηρήσεις όλων των βουλευτών και παρότρυνε τους αρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για αλλαγές.
Για τις αντιρρήσεις του πρώην προέδρου της βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στο θέμα της διαιτησίας είπε ότι συνδικάτα και εργοδότες θα πρέπει να βρουν λύση και η κυβέρνηση θα την αποδεχτεί, ενώ παράλληλα, άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι «το μνημόνιο είναι μνημόσυνο της ταπεινής της διακυβέρνησης» .

Εν τω μεταξύ, η πρώτη επίσημη δήλωση καταψήφισης άρθρου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήρθε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος δηλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για τη διαιτησία, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η 13 και 14 σύνταξη και ζήτησε να αντιμετωπισθεί πρώτα η εισφοροδιαφυγή.

Εντάσεις εξέφρασε για συλλογικές συμβάσεις και μητέρες με ανήλικα.

Τον κ. Κακλαμάνη ακολούθησαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξέφρασαν τις διαφωνίες τους. Οι Παναγιώτης Κουρουπλής, Έκτορας Νασιώκας, Δημήτρης Κουσελάς, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Μαρία Μίχου και Μιχάλης Τσελέπης ζήτησαν αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά στη 13η και 14η σύνταξη, αλλά και για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στην Βουλή άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση. «Λέτε ότι δεν είναι κεφαλαιοποιητικό αλλά προσομοιάζει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος. «Είπατε ότι έχετε την τιμή να εισάγετε το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά αυτό που εισάγετε είναι η απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και αυτό δεν αποτελεί τιμή για εσάς και την κυβέρνησή σας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο νεκροθάφτης του ασφαλιστικού συστήματος» τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να «τσακίσει το κίνημα» ενώ προέβλεψε ισχυρή αντίσταση τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι χρειάζεται οικουμενική αντίληψη κυβέρνησης, λέγοντας ότι «ο κ. Καραμανλής δεν ήταν βλαξ, διότι αντελήφθη πώς έχουν τα πράγματα και το έβαλε στα πόδια, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ήξερε ότι χρειάζονται βάρβαρα μέτρα και τα φόρτωσε στην τρόικα».

Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του ασφαλιστικού, λέγοντας πως η μεταρρύθμιση είναι υποχρέωση του Μνημονίου και «πιστή στην ψήφο μου στο Μνημόνιο θα ψηφίσω ‘ναι’ στο ν/σ αλλά θα καταψηφίσω όσες διατάξεις είναι αμφισβητούμενες συνταγματικά και αυτές που πλήττουν την καθημερινή ζωή των γυναικών».

Θυμίζουμε πως την Τρίτη και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κώστας Κιλτίδης, είχε δηλώσει ότι τα ταχθεί υπέρ της ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι δεν ανατρέπεται η έννοια της κατοχύρωσης δικαιώματος αναφέροντας ότι «αυτά είναι δημαγωγία, κουτοπονηρίες και διασπορά ανησυχίας που γίνεται από τα ΜΜΕ και προκαλεί τον πανικό», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «παρουσιάζει το άσπρο μαύρο», αλλά κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ πως υπεραμύνεται ενός συστήματος που καταρρέει και δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η διαδικασία της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί με προσωπικό ασφαλείας, καθώς ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής αποφάσισε να συμμετάσχει στη γενική απεργία, αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό.
ΠΗΓΗ:ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα