Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

                                                                   «Τέρμα τα δίφραγκα» στο δανεισμό των ΔΕΚΟ
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Φρένο στα ξέφρενα δάνεια των ΔΕΚΟ βάζει το υπουργείο Οικονομικών μπροστά στον κίνδυνο νέας εκτίναξης του δημόσιου χρέους.
Η περίπτωση της ΕΘΕΛ, που εμφάνισε αδυναμία δανεισμού και κατ' επέκταση καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων, ήταν η αφορμή για να βγει στην επιφάνεια η απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια των ελλειμματικών ΔΕΚΟ.
«Υπερβολικά σοβαρά»
«Δεν μπορεί τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα των ΔΕΚΟ να πληρώνονται από τους φορολογούμενους. Τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχουν τελειώσει. Η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή για να παίζουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες στο Mega. Προανανήγγειλε δε αναδιαρθρώσεις τύπου ΟΣΕ (τα χρέη του φθάνουν στα 11 δισ. ευρώ) για το σύνολο των ελλειμματικών συγκοινωνιακών φορέων.

Το ζήτημα αφορά ευρύτερα τις δημόσιες επιχειρήσεις. Στο νομοσχέδιο περί δημοσιονομικής ευθύνης που συζητείται στη Βουλή μπαίνει πλαφόν και στις κρατικές δαπάνες για όλους τους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπουργείο Οικονομικών παύει πλέον να παρέχει εγγυήσεις του Δημοσίου για την κάλυψη υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις του Δημοσίου ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

«Μισθοί 6.000 και 8.000 ευρώ»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην περίπτωση της ΕΘΕΛ, αποκάλυψε πως υπάρχουν εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 6.000 και 8.000 ευρώ τονίζοντας πως «δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει την ένταξη των συγκοινωνιακών φορέων στη γενική κυβέρνηση, γεγονός που πλέον σηματοδοτεί πως τα δάνειά τους θα επιβαρύνουν ισόποσα το δημόσιο χρέος, αυξάνοντάς το κατά περίπου 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Εντούτοις, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν πως η ενσωμάτωση όλων των φορέων στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης μπορεί κατά περίπτωση να επιφέρει και μικρή μείωση του ελλείμματος, καθώς θα συνυπολογίζονται και τα τυχόν ταμειακά τους διαθέσιμα. *
πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα