Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ξεκινούν έφοδοι στις οικοδομές

Με την απειλή των προστίμων-φωτιά επιχειρεί τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να σπεύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου να ρυθμίσουν τους βοηθητικούς χώρους που άλλαξαν χρήση. Τα πρόστιμα όμως αυτά δεν θα τα αποφύγουν ακόμα κι αν προχωρήσουν στην «τακτοποίηση» όσοι έχουν άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες δεν «καλύπτονται» από την υφιστάμενη ρύθμιση.Και αυτές οι περιπτώσεις που θα πέσουν στο δόκανο των Πολεοδομιών εκτιμάται ότι θα είναι τελικά χιλιάδες, αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία οικοδομή με μια έστω μικρή «παρέκκλιση».

Το ΥΠΕΚΑ, πάντως, επιστρατεύει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να πείσει για τις… προθέσεις του.

Επανέφερε και έθεσε ήδη σε εφαρμογή παλιές διατάξεις που προβλέπουν υποχρεωτικούς ελέγχους σε οικοδομές που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει στοιχεία γι’ αυτούς τους χώρους που υπάρχουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι από τους βοηθητικούς χώρους που άλλαξαν χρήση έχουν δηλωθεί στις ΔΟΥ, εφόσον τα ακίνητα άλλαξαν χέρια μετά το 2005. Τότε, με την περιβόητη ρύθμιση Ρεγκούζα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που μεταβιβάζονταν γλίτωναν τον έλεγχο από τις οικονομικές υπηρεσίες, υπό την προϋπόθεση ότι πλήρωναν φόρο μεταβίβασης και γι’ αυτούς τους χώρους.

Τα ακίνητα αυτά μπορούν, εφόσον αποφασιστεί, εύκολα να εντοπιστούν και να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες προχώρησαν στη ρύθμιση Μπιρμπίλη.

Μέχρι τώρα η «αλληλοτροφοδοσία» στοιχείων μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων ήταν ανύπαρκτη. Τώρα όμως που η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει παντί τρόπω τα έσοδά της, εξαναγκάζονται και οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Η «σύσφιγξη» αυτών των σχέσεων φαίνεται ήδη με τις αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου. Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από το Κτηματολόγιο τις αεροφωτογραφίες που «τράβηξε» για τις ανάγκες της κτηματογράφησης, μεταξύ 2007-2009, προκειμένου να τις αξιοποιήσει για να εντοπίσει ακίνητα ή πολυτελείς κατασκευές που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία.

Οι αεροφωτογραφίες αυτές καλύπτουν και την τελευταία σπιθαμή της Επικράτειας και μπορεί κάποιος να εστιάσει σε απόσταση μόλις 20 εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για να εντοπιστούν και κλεισμένοι ημιυπαίθριοι.

Επί του παρόντος, πάντως, επιστρατεύτηκαν οι έλεγχοι οικοδομών και οικοδομικών αδειών. Στο στόχαστρο των πολεοδομικών υπηρεσιών θα μπουν σε πρώτη φάση κτίσματα και άδειες του 2009.

Ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και θα καλύψει τουλάχιστον το 10% των αδειών που εκδόθηκαν τον περασμένο χρόνο.

Οι οικοδομές που θα ελεγχθούν είναι όσων η άδεια λήγει σε 5.

Η σχετική εγκύκλιος έχει φτάσει στις Πολοεοδομίες και τα συνεργεία θα εξορμήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι έλεγχοι που θα γίνουν θα αφορούν στο αν οι μελέτες εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και αν οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με την άδεια και τις μελέτες που υποβλήθηκαν, όπως τονίζεται σχετικά στην εγκύκλιο που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις Πολεοδομίες της χώρας.

Στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ σημειώνεται ακόμη ότι «με τη ρύθμιση της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 3843/10 «ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 62 Α΄) ,με την οποία επανέρχεται σε ισχύ τροποποιημένο το άρθρο 4 του Νόμου 3221/03 (ΦΕΚ 308 Α΄), ορίζεται:

«Η πολεοδομική υπηρεσία ελέγχει κάθε έτος ποσοστό τουλάχιστον 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι μελέτες εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και αν οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με την άδεια και τις μελέτες που υποβλήθηκαν».

Στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ σημειώνεται ακόμη ότι για την εφαρμογή τής ανωτέρω διάταξης πρέπει να γίνει έλεγχος των οικοδομικών αδειών του προηγούμενου έτους που ο αριθμός τους λήγει σε 5.

Μετά το πέρας των ελέγχων, προστίθεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, και μέχρι 30/10/2010, οι Πολεοδομίες οφείλουν να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα: α) το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Λεωφ. Συγγρού 60, Τ.Κ 11742 Αθήνα), ώστε να προβεί στην εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 4, του Ν. 3212/03 και β) τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ.

Με βάση την παραπάνω εγκύκλιο και με δεδομένη την ενεργοποίηση των συνεργείων της Πολεοδομίας οι κατά τόπους δήμοι και νομαρχίες έστειλαν σχετικό έγγραφο προς ενημέρωση στο ΤΕΕ, στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στο Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και για τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να ενημερωθούν και οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Οι τελευταίοι θα ελέγξουν αν οι έλεγχοι των Πολεοδομιών έγιναν όπως ορίζει ο νόμος και αν επιβλήθηκαν οι σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις που εντοπίστηκαν παραβάσεις, δηλαδή τα υψηλά πρόστιμα (αντικειμενική αξία επί τετραγωνικό μέτρο του αυθαίρετου χώρου για το πρόστιμο ανέγερσης και το μισό αυτού του ποσού για το πρόστιμο διατήρησης) και χαρακτηρισμός του
αυθαίρετου τμήματος ως κατεδαφιστέου.

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης θα ελέγξουν το 2% των ελεγχθέντων από τις Πολεοδομίες κτιρίων και αδειών.

Πάντως, όπου διαπιστωθούν μόνο παραβάσεις που «ρυθμίζονται», οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου να τις «τακτοποιήσουν». Για άλλες παραβάσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα και διοικητικές ποινές, οι οποίες ενδεχομένως να φτάνουν μέχρι και τους μηχανικούς οι οποίοι συνυπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για την τήρηση των όρων δόμησης που κατατίθενται στις πολεοδομίες μετά την αποπεράτωση μιας οικοδομής, προκειμένου να εγκριθεί η ηλεκτροδότησή της.

Παρόμοια μέτρα δειγματοληπτικών ελέγχων οικοδομών και οικοδομικών αδειών είχαν εφαρμοστεί μόνο με αποφάσεις δήμων τα τελευταία χρόνια. Ο Δήμος Μαγνησίας, για παράδειγμα, είχε ελέγξει οικοδομές που ο τελευταίος αριθμός της άδειάς τους συνέπιπτε με το λήγοντα του πρώτου αριθμού του εθνικού λαχείου.

Οι «μπερδεμένες ιστορίες» της ρύθμισης

Κι ενώ όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, οι «μπερδεμένες ιστορίες» της ρύθμισης Μπιρμπίλη εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις αλλεπάλληλες διευκρινιστικές εγκυκλίους.

Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι μπορούν να αξιοποιήσουν, χωρίς πρόβλημα, τον υπόλοιπο συντελεστή, αν έχουν, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όσους εξόφλησαν το πρόστιμο τακτοποίησης της ρύθμισης Σουφλιά.

Για να έχουν κι αυτοί το ίδιο δικαίωμα θα πρέπει να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, χωρίς όμως να διευκρινίζεται με ποιον

τρόπο. Θα ξαναϋποβάλουν αίτηση; Θα πληρώσουν επιπλέον χρήματα αν προκύπτει διαφορά από αυτά που είχαν πληρώσει;

Επίσης αδιευκρίνιστο είναι ακόμα και το ύψος… προστίμου.
Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα