Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ένοπλοι πήραν 10.000 ευρώ από την Αγροτική Χώρας

Ομολογία Παπουτσή, για αδυναμία προστασίας
Έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, τρεις άντρες μπήκαν χθες στις 9.50 το πρωί στην Αγροτική Τράπεζα Χώρας. Κρατούσαν ένα μακρύκαννο όπλο και δύο πιστόλια. Υποχρέωσαν τους πελάτες της τράπεζας να πέσουν στο δάπεδο, πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό, πήραν 10.000 ευρώ από τα ταμεία και έφυγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο, με κατεύθυνση προς Πύλο.
«Ήρθα με τον άντρα μου στην τράπεζα. Μπήκα πρώτη, για να πάρω σειρά», περιγράφει τις συνταρακτικές στιγμές που έζησε αυτόπτης μάρτυρας.
Στο μεταξύ, σε απάντησή του προς το βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ότι το υπουργείο του αδυνατεί να κάνει κάτι περισσότερο για την ουσιαστική ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας.
Αναλυτικά:
Ο σύζυγος της κας Φράγκου βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους κουκουλοφόρους, την ώρα που αυτοί έφευγαν από την τράπεζα. «Τους είδα να βγαίνουν και κατάλαβα πως κάτι άσχημο είχε συμβεί», δήλωσε. «Όταν με είδαν, ένας από αυτούς επιχείρησε να με χτυπήσει με το όπλο. “Σκάσε”, μου είπε, “γιατί θα σε σκοτώσω”. Απ’ ό,τι κατάλαβα, με απείλησαν για να μην πάρω κανένα τηλέφωνο. Όπως έμαθα, στην Τράπεζα χτύπησαν και πελάτες με γροθιές. Μπήκαν σε ένα κόκκινο αυτοκίνητο και έφυγαν προς Πύλο».
«Η Αγροτική Τράπεζα Χώρας είναι τελείως αφύλακτη», υπογράμμισε η κα Φράγκου. «Χρειάζεται αστυνόμευση, διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τις ζωές μας. Το τι πήραν δεν έχει σημασία ούτε και αξίζει να μιλάμε γι’ αυτό».
Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών.


Με 20 τριτοετείς δοκίμους θα ενισχυθεί το καλοκαίρι η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας!
Απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ι. Λαμπρόπουλος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τις ανάγκες και ελλείψεις που παρουσιάζει η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο της εγκληματικότητας στο νομό και την ανασφάλεια στους κατοίκους, ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής τόνισε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της νέας δομής των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας (και φυσικά του Νομού Μεσσηνίας). Ο βασικός προσανατολισμός του σχεδιασμού συνίσταται στη δημιουργία δυναμικότερων, αποτελεσματικότερων και με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες υπηρεσιακών μονάδων, που θα εξασφαλίζουν την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του συνόλου του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, ο κ. Παπουτσής επεσήμανε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια σχεδίασης του νέου οργανωτικού σχήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και να εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αστυνομικών προβλημάτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό ο κ. Παπουτσής παραδέχεται πως η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας έχει στελεχωθεί με δύναμη η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής της. Πάντως, αναφέρει ότι με τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις, καθώς και τις λοιπές τοποθετήσεις προσωπικού, του έτους 2010, ενισχύθηκε με 32 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών.
Επίσης, για την ενίσχυσή της το 2011, όπως αναφέρεται στην απάντηση, προκηρύχθηκαν, κατά τις τακτικές μεταθέσεις, προς πλήρωση 8 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών, καθώς και μία θέση ειδικού φρουρού. Θα καταβληθούν, όμως, προσπάθειες για την ενίσχυση κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και τις λοιπές τοποθετήσεις αστυνομικού προσωπικού, που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους, καθώς και με νέους αστυνομικούς με την έξοδό τους από τη Σχολή.
Ακόμη, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας θα ενισχυθεί κατά τη θερινή περίοδο με 13 τριτοετείς δόκιμους αστυφύλακες, σταδιακά από 1/6/2011 ως το τέλος της πρακτικής τους εκπαίδευσης, προς κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της. Επίσης, έχει ληφθεί μέριμνα από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου με 4 επιπλέον τριτοετείς δόκιμους αστυφύλακες, καθώς και για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του αεροδρομίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας με 3 τριτοετείς δόκιμους αστυφύλακες.
Εκτός των παραπάνω, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, θα εξετασθεί σε νέα βάση και το θέμα ανακατανομής – αύξησης των οργανικών θέσεων, σύμφωνα με τη νέα οργανωτική δομή που θα προκύψει, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών για την εκπλήρωση της αποστολής τους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ίδρυσης Τμήματος Μεταγωγών, επιβεβαιώνει πως έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων στην Καλαμάτα, το οποίο αποτελεί λειτουργική και υπηρεσιακή αναγκαιότητα, καθόσον συμβάλλει ουσιαστικά, αφενός, στη βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος μεταγωγής κρατουμένων και, αφετέρου, στη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας έχουν χορηγηθεί, μεταξύ άλλων, συνολικά 126 οχήματα διαφόρων τύπων και κατηγοριών. Από τον προαναφερόμενο αριθμό, 18 οχήματα χορηγήθηκαν καινούργια κατά την τελευταία τριετία. Επίσης, έχουν χορηγηθεί για την κάλυψη των υπηρεσιακών της αναγκών τόσο τεχνικός – τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός όσο και υλικά οπλισμού. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, 175 πιστόλια USP 9mm Compact, 40 ασπίδες αστυνομικών επιχειρήσεων, 23 φορητοί πομποδέκτες, 29 κράνη δικυκλιστών, 152 χειροβομβίδες διάλυσης πλήθους, 29 αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.λπ.
Σημειώνεται δε ότι με την υλοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων προμηθειών που βρίσκονται εξέλιξη, θα επιτευχθεί η προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που εν συνεχεία θα κατανεμηθεί και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, αφού συνεκτιμηθούν οι υπηρεσιακές προτεραιότητες και ανάγκες, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα ενίσχυσης των υφισταμένων υπηρεσιών της.
Σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος των αστυνομικών υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως, αν και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία ξεκίνησαν έγκαιρα διαδικασίες αναζήτησης και εξεύρεσης νέων κατάλληλων οικημάτων, αυτές απέβησαν αναποτελεσματικές, λόγω των ιδιαίτερων μισθωτικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και της απροθυμίας ιδιωτών για προσφορά ακινήτου. Το πρόβλημα των χώρων κράτησης, σημειώνει ο κ. Παπουτσής, οφείλεται, κυρίως, στην παλαιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων όπου στεγάζονται οι εν λόγω υπηρεσίες, σε συνάρτηση με το μεγάλο αριθμό κρατουμένων που καλούνται να φιλοξενήσουν καθημερινά.
Για τη στέγαση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας ειδικότερα, επισημαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής και έχει εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου που θα εκτελέσει το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός τρέχοντος έτους. Επιπρόσθετα, για την επισκευή και ανακαίνιση του οικήματος του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου εκπονήθηκε μελέτη ύψους 45.000 ευρώ, για την πραγματοποίηση βελτιωτικών εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα