Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στο δρόμο 20 εργαζόμενοι του "Ατλάντικ"

Λέγεται ότι το κατάστημα θα επαναλειτουργήσει από τον "Βασιλόπουλο"
ImageΧωρίς δουλειά είναι από χθες 20 από τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» της Καλαμάτας. Τις απολύσεις τους έλαβαν σε συνάντηση που έγινε στο κατάστημα της οδού Ψαρών, όπου παρέστησαν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, καθώς και του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
«Βρεθήκαμε το πρωί εκεί, την ώρα που εξελισσόταν η διαδικασία. Οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει ήδη να υπογράψουν τις απολύσεις. Εμείς τους εξηγήσαμε τις δυνατότητες τις οποίες είχαν και τους είπαμε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει, από τη στιγμή που λέγεται ότι το κατάστημα έχει αγοραστεί (από το Βασιλόπουλο όπως ακούγεται) και ότι θα επαναλειτουργήσει» μας είπε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης.

«Εκείνοι, όμως, είχαν πάρει τις αποφάσεις τους και νομίζω ότι δεν τους ενδιέφερε αυτό. Ήθελαν να λάβουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους. Βέβαια, κάποιοι μου είπαν ότι υπογράφουν την απόλυση, γιατί δεν ξέρουν εάν θα ξανανοίξει το κατάστημα και πότε».
«Έδειξαν ανοχή»Όσο για την ανοχή που έδειξαν οι εργαζόμενοι απέναντι στην εταιρεία, παραμένοντας απλήρωτοι αρκετούς μήνες χωρίς να αντιδράσουν, ο κ. Τσώνης σχολίασε: «Πράγματι, έδειξαν ανοχή. Έπρεπε να έχουν κάνει επίσχεση εργασίας. Κάποιοι έλεγαν, όμως, ότι, αν κάνουν επίσχεση, δε θα τους ξαναπάρουν μετά για δουλειά». Ενώ πρόσθεσε για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα: «Είναι τόσα πολλά τα φαινόμενα στον ιδιωτικό τομέα - που βρίσκεται απροστάτευτος με τους νόμους τους οποίους έχουν περάσει - ώστε αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Όπου μπορούμε, κάνουμε παρεμβάσεις. Ο κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται υπό την απειλή της απόλυσης, φοβάται ότι θα κλείσει η επιχείρηση και θα χάσει τη δουλειά του. Οπότε, σε αυτή τη λογική ανέχεται τα πάντα. Και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη».
«Φτάνουν τον εργαζόμενο στο αμήν»Ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, μας είπε: «Είναι γνωστό ότι η επιχείρηση “Ατλάντικ” έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 και οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 6 με 7 μήνες απλήρωτοι. Είχαν φτάσει σε απόγνωση. Βεβαίως, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πιο πριν, κάποιοι να έχουν ήδη παραιτηθεί, γιατί δεν πληρώνονταν και δεν έβλεπαν φως. Όσοι είχαν απομείνει, δεν ήξεραν τι να κάνουν. Το κατάστημα δεν είχε πια εμπορεύματα, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι έχει πωληθεί στον Βασιλόπουλο.
Σήμερα το πρωί, εκτάκτως, ενημερωθήκαμε ότι στελέχη της επιχείρησης πήγαν να απολύσουν 20 εργαζόμενους. Εμείς κάναμε παρέμβαση, αλλά κάποιοι είχαν ήδη υπογράψει. Τους εξηγήσαμε ότι, επειδή η επιχείρηση θα συνεχίσει με τον Βασιλόπουλο, μπορούν να μην υπογράψουν. Όμως, είχαν έρθει σε απόγνωση, ενώ υπήρχε και το “δέλεαρ” των αποζημιώσεων (τις οποίες τσέκαρε και η Επιθεώρηση, εάν δόθηκαν σωστά). Τους είπαμε να διεκδικήσουν τα κρατηθούν στη δουλειά τους, γιατί η ανεργία είναι μεγάλη και δύσκολα θα βρουν άλλη δουλειά. Βέβαια, είχαν κουραστεί, ήταν φανερή η εξάντληση στο πρόσωπό τους, ενώ οι περισσότεροι φοβήθηκαν ότι μπορεί να χάσουν έστω κι αυτά τα χρήματα, οπότε υπέγραψαν. Η ουσία είναι ότι φτάνουν τον εργαζόμενο στο αμήν».
Από τους 75 υπαλλήλους των δύο σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», απολύθηκαν οι 20, ενώ οι υπόλοιποι, όπως μας είπε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τσώνης, έχουν κληθεί σήμερα να υπογράψουν συμβάσεις πρόσληψης, προφανώς για να εργασθούν στη νέα επιχείρηση.
Σχετικά με αυτό, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Λαμπρόπουλος, παρατήρησε: «Υπάρχουν τώρα μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να δούμε. Αυτούς που θα παραμείνουν, πώς θα τους προσλάβουν; Με τι συμβάσεις; Θα μετρήσει η προϋπηρεσία τους ή θα ξεκινήσουν με μηδενική σύμβαση; Μπορεί να έχει δουλέψει ο άλλος 10 χρόνια και να του πουν 700 ευρώ ή 540 κατώτατο μισθό;».

Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα