Της Μαρίνας Μάνη
Όπως αναμενόταν, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τη δική του οικονομική πρόταση εξόδου από την κρίση σε ορίζοντα τριετίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-πακέτο που περιλαμβάνει «εφτά σημεία για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» και προτάσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις.
Βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή από μία δική του κυβέρνηση, είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου – γι’ αυτό και δεσμεύθηκε την επαναδιαπραγμάτευσή του, επικαλούμενος και τους «καλύτερους όρους δανεισμού» που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Προς επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών, ο αρχηγός της ΝΔ εμφανίσθηκε αφενός δικαιωμένος για την άρνησή του να ψηφίσει το Μνημόνιο πριν από ένα χρόνο («πήρα το ρίσκο όταν οι περισσότεροι διακήρυσσαν ότι αυτός ήταν ο μόνος δρόμος σωτηρίας») και, αφετέρου, αντίθετος στην συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση («Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Να συναινέσω στο λάθος;») ενώ εμφανίσθηκε θετικός στον διάλογο – αλλά με βάση το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες.
Αυτή άλλωστε θα είναι και η θέση που θα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας με τους οποίους θα συναντηθεί το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος.
Αίσθηση προκάλεσε το «διαζύγιο» που πήρε με τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» καθώς όχι μόνο υπεραμύνθηκε των αποκρατικοποιήσεων (ακόμη και της ΔΕΗ) και του «χτυπήματος του κρατισμού», αλλά επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ τους οποίους αποκάλεσε … «τσιφλικάδες» - και, μάλιστα, ενώπιον των προέδρων της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και συνδικαλιστών της ΝΔ.
Αντιστοίχως, οι θέσεις του για την επιχειρηματικότητα και οι προτάσεις του για την άμεση ανάταξη της αγοράς, ικανοποίησαν τους εκπροσώπους τους επιχειρηματικού κόσμου (όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του ΣΕΒ και των Επιμελητηρίων) με πολλούς εκ των οποίων είχε συζητήσει πριν διαμορφώσει την πρότασή του.
Ενθαρρυμένος ο ίδιος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν να κλείνει η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μίλησε με τον αέρα του «αυριανού Πρωθυπουργού» που, όπως είπε, «ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει»…
Τα εφτά βήματα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας
• Μείωση των φορολογικών συντελεστών, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις εταιρείες (flat rate) – φορολόγηση στα μερίσματα 15% από το σημερινό 25% - Υποχώρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος αρχικά στο 40% (από το 45%) και σε τρία χρόνια στο 30% - μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 19% (υψηλή κατηγορία), από 13% στο 9% (μεσαία) και στο 4,5% για κλάδους όπως ο Τουρισμός – αφαίρεση σε δύο χρόνια του επιπλέον ειδικού φόρου που μπήκε στα καύσιμα – μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25% (όπως στην Ιρλανδία)
• Κατάργηση “πόθεν έσχες” οποιαδήποτε κατοικίας για τρία χρόνια – καμία νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες – κατάργηση “πόθεν έσχες” και φορολογικών ποινών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (εξαιρούνται των... πολιτικών).
• Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος – ένας ενιαίος νόμος για τα φυσικά πρόσωπα και από ένας για επιχειρήσεις, ακίνητη περιουσία, ΦΠΑ – δυνατότητα στους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες να φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο.
• Νομιμοποίηση (και όχι “τακτοποίηση”) αυθαιρέτων, πλην όσων κτίσθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους και αιγιαλό ή είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον – άμεση κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων με χρέωση...σ τον παραβάτη.
• Αμεση απόδοση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες
• Δέσμευση των Τραπεζών να προσφέρουν στην πραγματική Οικονομία ένα 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν (63 δις μέχρι σήμερα – πρόσφατα ψηφίσθηκε και νέα ρύθμιση για 30 δις ευρώ)
• “Ανάσες” ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους (επιδότηση ενοικίου) και αναπτυξιακά έργα (επενδυτικά προγράμματα)
Αποκρατικοποιήσεις: Τάχθηκε υπέρ. Διευκρίνισε όμως ότι σήμερα όλες μαζί οι ΔΕΚΟ, δεν φτάνουν τα 6 δις - έναντι 8 δις το, Σεπτέμβριο του 2009. Συνεπώς, “να δούμε τι πουλάμε, πόσο, με ποιες προοπτικές”.
Ειδικά για τη ΔΕΗ: Ναι στην αποκρατικοποίηση με στρατηγικό επενδυτή (κι όχι μετοχοποίηση του 17% που λέει η κυβέρνηση). Το μοντέλο; Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς να μείνουν στον εθνικό έλεγχο και τα υπόλοιπα (εμπορία-παραγωγή) να πωληθούν σε ιδιώτες.
Για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: οι υποδομές ύδρευσης στο Δημόσιο.
ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα: αποκρατικοποίηση
ΟΠΑΠ: “Δεν μπορούμε να δώσουμε την κρατική συμμετοχή σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα 2-3 ετών, αυτό είναι κάτι περισσότερο από ξεπούλημα”.
Οι φράσεις-κλειδιά του «Ζαππείου 2»
- «Επανεκκίνηση σημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει μόνη της, αυτόματα. Χρειάζεται ένα σοκ. Ενα δημιουργικό σοκ. Μία πρόταση κοστολογημένη, σύγχρονη και ρεαλιστική».
- «Η Ιρλανδία έπεισε τη δική της τρόϊκα και κατέβασε τις δικές της εργοδοτικές εισφορές (…) Έτσι θα μειωθεί αισθητά το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος. Οι δρακόντειες ποινές για τη μαύρη, αδήλωτη, εργασία θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισφορών που θα εξισορροπήσει τις απώλειες για τα ταμεία».
- «Κατάργηση του ‘πόθεν έσχες’ για να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα από το εξωτερικό. Μια μόνο εξαίρεση: Για τους πολιτικούς. Θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η πρότασή μου να εξεταστεί το ‘πόθεν έσχες’ όσων διετέλεσαν Υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα»,
- «Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας θα απαγορευτεί στο εξής δια ροπάλου η αυθαίρετη δόμηση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα χτίσματα. Ασφαλώς θα εξαιρεθούν όσα είναι μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό κι όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (δάση, μπαζωμένα ρέματα κλπ.)».
- «Με την εξόφληση των εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες, υπολογίζεται ότι θα πέσουν στην αγορά γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ρευστότητα. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να πρωτοστατεί σήμερα στο ‘κίνημα’ του ‘δεν πληρώνω’».
- «Υπάρχει μία αδικία που η αποκατάστασή της δεν παίρνει αναβολή: Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, αυτών που έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ. Αυτές θα τις αποκαταστήσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Το ίδιο με τις ενισχύσεις στους πολύτεκνους που η κυβέρνηση έκοψε. Θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα, από τον πρώτο κι όλας δικό μας Προϋπολογισμό».
- «Το ‘φαστ τρακ’ πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες κι όχι μόνο στις ξένες. Επίσης (σ.σ. για τις επενδύσεις) πρέπει να επιλύονται οι δικαστικές διαφορές μέσα σε ένα χρόνο το πολύ. Μιλάω για νομικό ‘φαστ τρακ’ που προϋποθέτει και θεσμική μεταρρύθμιση στην απονομή της Δικαιοσύνης».
- «Ανακήρυξη της ΑΟΖ που κάκιστα φοβάται το ΠΑΣΟΚ. Και, επιτέλους, εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, για τον οποίον, περιέργως, τόσα χρόνια δεν γίνεται τίποτε». (σ.σ. κριτική και στην κυβέρνηση της ΝΔ)
- «Στο νέο εθνικό στόχο που είναι η διάσωση του τόπου μας, θα κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο Απόδημο Ελληνισμό. Απαιτείται οργάνωση τύπου Ολυμπιάδας. Να κληθούν οι ισχυροί – οργανωμένα – να συνεισφέρουν».
- «Αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας με διαφάνεια και σεβασμό στο ρόλο της Εκκλησίας και το προνοιακό της έργο. Η Ελληνική Εκκλησία έχει περιουσία, αλλά δεν έχει πόρους».
- «Αν δεν υπάρξει Επανεκκίνηση, τότε η αξιοποίηση της περιουσίας είναι μάταιη υπόθεση. Μόνο για ‘ξεπούλημα’ θα μπορεί να γίνεται λόγος. Σε ευτελείς τιμές. Και περιμένοντας να γονατίσουμε για να μας τα πάρουν κοψοχρονιά.
Κάποιοι περιμένουν να σας πω σήμερα ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε εκείνο ή το άλλο οικόπεδο, εκείνο ή το άλλο «φιλέτο». Δεν θα κάνω αυτό. Δεν είμαι ατζέντης ακινήτων».
- «Πρέπει να αλλάξουμε όλο αυτό το καθεστώς αφύσικων προνομίων στις ΔΕΚΟ. Όπου υπάρχουν συντεχνίες που συμπεριφέρονται ως «τσιφλικάδες» της Δημόσιας Περιουσίας. Τσιφλικάδες που κουνούν απειλητικά το δάχτυλο από την τηλεόραση και που κρύβονται πίσω από την κυβέρνηση. Το κόμμα της τους εξέθρεψε. Και συνεχίζει να βγάζει «αναφυλαξία» σε αποφάσεις που δεν τις καταλαβαίνει ως κόμμα, ούτε μπορεί να τις διαχειριστεί ως κυβέρνηση.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι «ιδιοκτήτης» ούτε της Ενέργειας, ούτε άλλων Δημόσιων υποδομών. Τα εργασιακά δικαιώματά τους είναι ιερά. Αλλά ιδιοκτησιακά προνόμια δεν μπορούν να έχουν, και δεν τους τα αναγνωρίζουμε».
- «Για να πετύχουμε όλα αυτά, πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου! Υπάρχει ακόμα και το προηγούμενο των Ιρλανδών: Οι οποίοι πέτυχαν αρχικά να διαπραγματευθούν - χωρίς ‘πιστόλια στο τραπέζι’ κι άλλα πολιτικά παραμύθια - πολύ καλύτερους όρους στο δικό τους Μνημόνιο, διατηρώντας πολύ χαμηλούς τους φορολογικούς συντελεστές τους, στο 12,5%. Κι έτσι η χώρα τους σήμερα ανακάμπτει.
Κι όταν θα δούμε το τελικό Μνημόνιο της Πορτογαλίας, θα διαπιστώσουν όλοι, ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε πέρσι. Ήδη οι Πορτογάλοι πανηγυρίζουν ανοικτά ότι πέτυχαν πολύ καλύτερους όρους από την Ελλάδα. Θέλετε να τους ακούσετε ενδεικτικά; Δεν κατάργησαν 13ο και 14ο μισθό. Πάγωσαν τις συντάξεις, εκτός από εκείνες των χαμηλοσυνταξιούχων. Μείωσαν συντάξεις μόνον πάνω από 1500 ευρώ. Και θα καταβληθούν εξ αρχής στην Πορτογαλία τα δύο τρίτα του συνολικού δανεισμού της».
- «Δεν έχει καν καταλάβει αυτή η κυβέρνηση, ότι η επιμήκυνση και τα νέα Μνημόνια συζητιούνται σήμερα, ακριβώς επειδή απέτυχαν όλες οι προβλέψεις ‘σωτηρίας’ της Οικονομίας που υπέγραψε πέρσι».
- «Πήρα το ρίσκο και αντιστάθηκα στη λογική του Μνημονίου, όταν οι περισσότεροι διακήρυσσαν ότι αυτό ήταν ο μόνος δρόμος σωτηρίας».
- «Ζητάνε συναίνεση. Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Σε αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα; Σε αυτό που ήδη απέτυχε και το ομολογούν οι πάντες; Συναίνεση σε τι; Στο λάθος, όπως λέει τώρα όλος ο ξένος τύπος; Είναι έγκλημα. Συναίνεση στο νεφελώδες, όπως λένε οι υπουργοί τους; Είναι επιπολαιότητα!
Και, εν πάση περιπτώσει, που το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση προσχώρησης στο λάθος; Αυτοί έχουν υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος τους».
- «Δεν υποστηρίζω ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς να βραχούμε. Σας υπόσχομαι, όμως ότι θα βγούμε. Θα περάσουμε απέναντι. Και θα γίνουμε καλύτεροι».
- «Είμαστε Έλληνες. Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει». (σ.σ. Οδυσσέας Ελύτης).
Όπως αναμενόταν, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τη δική του οικονομική πρόταση εξόδου από την κρίση σε ορίζοντα τριετίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-πακέτο που περιλαμβάνει «εφτά σημεία για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» και προτάσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις.
Βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή από μία δική του κυβέρνηση, είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου – γι’ αυτό και δεσμεύθηκε την επαναδιαπραγμάτευσή του, επικαλούμενος και τους «καλύτερους όρους δανεισμού» που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Προς επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών, ο αρχηγός της ΝΔ εμφανίσθηκε αφενός δικαιωμένος για την άρνησή του να ψηφίσει το Μνημόνιο πριν από ένα χρόνο («πήρα το ρίσκο όταν οι περισσότεροι διακήρυσσαν ότι αυτός ήταν ο μόνος δρόμος σωτηρίας») και, αφετέρου, αντίθετος στην συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση («Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Να συναινέσω στο λάθος;») ενώ εμφανίσθηκε θετικός στον διάλογο – αλλά με βάση το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες.
Αυτή άλλωστε θα είναι και η θέση που θα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας με τους οποίους θα συναντηθεί το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος.
Αίσθηση προκάλεσε το «διαζύγιο» που πήρε με τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» καθώς όχι μόνο υπεραμύνθηκε των αποκρατικοποιήσεων (ακόμη και της ΔΕΗ) και του «χτυπήματος του κρατισμού», αλλά επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ τους οποίους αποκάλεσε … «τσιφλικάδες» - και, μάλιστα, ενώπιον των προέδρων της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και συνδικαλιστών της ΝΔ.
Αντιστοίχως, οι θέσεις του για την επιχειρηματικότητα και οι προτάσεις του για την άμεση ανάταξη της αγοράς, ικανοποίησαν τους εκπροσώπους τους επιχειρηματικού κόσμου (όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του ΣΕΒ και των Επιμελητηρίων) με πολλούς εκ των οποίων είχε συζητήσει πριν διαμορφώσει την πρότασή του.
Ενθαρρυμένος ο ίδιος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν να κλείνει η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μίλησε με τον αέρα του «αυριανού Πρωθυπουργού» που, όπως είπε, «ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει»…
Τα εφτά βήματα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας
• Μείωση των φορολογικών συντελεστών, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις εταιρείες (flat rate) – φορολόγηση στα μερίσματα 15% από το σημερινό 25% - Υποχώρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος αρχικά στο 40% (από το 45%) και σε τρία χρόνια στο 30% - μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 19% (υψηλή κατηγορία), από 13% στο 9% (μεσαία) και στο 4,5% για κλάδους όπως ο Τουρισμός – αφαίρεση σε δύο χρόνια του επιπλέον ειδικού φόρου που μπήκε στα καύσιμα – μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25% (όπως στην Ιρλανδία)
• Κατάργηση “πόθεν έσχες” οποιαδήποτε κατοικίας για τρία χρόνια – καμία νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες – κατάργηση “πόθεν έσχες” και φορολογικών ποινών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (εξαιρούνται των... πολιτικών).
• Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος – ένας ενιαίος νόμος για τα φυσικά πρόσωπα και από ένας για επιχειρήσεις, ακίνητη περιουσία, ΦΠΑ – δυνατότητα στους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες να φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο.
• Νομιμοποίηση (και όχι “τακτοποίηση”) αυθαιρέτων, πλην όσων κτίσθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους και αιγιαλό ή είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον – άμεση κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων με χρέωση...σ τον παραβάτη.
• Αμεση απόδοση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες
• Δέσμευση των Τραπεζών να προσφέρουν στην πραγματική Οικονομία ένα 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν (63 δις μέχρι σήμερα – πρόσφατα ψηφίσθηκε και νέα ρύθμιση για 30 δις ευρώ)
• “Ανάσες” ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους (επιδότηση ενοικίου) και αναπτυξιακά έργα (επενδυτικά προγράμματα)
Αποκρατικοποιήσεις: Τάχθηκε υπέρ. Διευκρίνισε όμως ότι σήμερα όλες μαζί οι ΔΕΚΟ, δεν φτάνουν τα 6 δις - έναντι 8 δις το, Σεπτέμβριο του 2009. Συνεπώς, “να δούμε τι πουλάμε, πόσο, με ποιες προοπτικές”.
Ειδικά για τη ΔΕΗ: Ναι στην αποκρατικοποίηση με στρατηγικό επενδυτή (κι όχι μετοχοποίηση του 17% που λέει η κυβέρνηση). Το μοντέλο; Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς να μείνουν στον εθνικό έλεγχο και τα υπόλοιπα (εμπορία-παραγωγή) να πωληθούν σε ιδιώτες.
Για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: οι υποδομές ύδρευσης στο Δημόσιο.
ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα: αποκρατικοποίηση
ΟΠΑΠ: “Δεν μπορούμε να δώσουμε την κρατική συμμετοχή σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα 2-3 ετών, αυτό είναι κάτι περισσότερο από ξεπούλημα”.
Οι φράσεις-κλειδιά του «Ζαππείου 2»
- «Επανεκκίνηση σημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει μόνη της, αυτόματα. Χρειάζεται ένα σοκ. Ενα δημιουργικό σοκ. Μία πρόταση κοστολογημένη, σύγχρονη και ρεαλιστική».
- «Η Ιρλανδία έπεισε τη δική της τρόϊκα και κατέβασε τις δικές της εργοδοτικές εισφορές (…) Έτσι θα μειωθεί αισθητά το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος. Οι δρακόντειες ποινές για τη μαύρη, αδήλωτη, εργασία θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισφορών που θα εξισορροπήσει τις απώλειες για τα ταμεία».
- «Κατάργηση του ‘πόθεν έσχες’ για να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα από το εξωτερικό. Μια μόνο εξαίρεση: Για τους πολιτικούς. Θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η πρότασή μου να εξεταστεί το ‘πόθεν έσχες’ όσων διετέλεσαν Υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα»,
- «Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας θα απαγορευτεί στο εξής δια ροπάλου η αυθαίρετη δόμηση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα χτίσματα. Ασφαλώς θα εξαιρεθούν όσα είναι μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό κι όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (δάση, μπαζωμένα ρέματα κλπ.)».
- «Με την εξόφληση των εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες, υπολογίζεται ότι θα πέσουν στην αγορά γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ρευστότητα. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να πρωτοστατεί σήμερα στο ‘κίνημα’ του ‘δεν πληρώνω’».
- «Υπάρχει μία αδικία που η αποκατάστασή της δεν παίρνει αναβολή: Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, αυτών που έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ. Αυτές θα τις αποκαταστήσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Το ίδιο με τις ενισχύσεις στους πολύτεκνους που η κυβέρνηση έκοψε. Θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα, από τον πρώτο κι όλας δικό μας Προϋπολογισμό».
- «Το ‘φαστ τρακ’ πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες κι όχι μόνο στις ξένες. Επίσης (σ.σ. για τις επενδύσεις) πρέπει να επιλύονται οι δικαστικές διαφορές μέσα σε ένα χρόνο το πολύ. Μιλάω για νομικό ‘φαστ τρακ’ που προϋποθέτει και θεσμική μεταρρύθμιση στην απονομή της Δικαιοσύνης».
- «Ανακήρυξη της ΑΟΖ που κάκιστα φοβάται το ΠΑΣΟΚ. Και, επιτέλους, εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, για τον οποίον, περιέργως, τόσα χρόνια δεν γίνεται τίποτε». (σ.σ. κριτική και στην κυβέρνηση της ΝΔ)
- «Στο νέο εθνικό στόχο που είναι η διάσωση του τόπου μας, θα κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο Απόδημο Ελληνισμό. Απαιτείται οργάνωση τύπου Ολυμπιάδας. Να κληθούν οι ισχυροί – οργανωμένα – να συνεισφέρουν».
- «Αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας με διαφάνεια και σεβασμό στο ρόλο της Εκκλησίας και το προνοιακό της έργο. Η Ελληνική Εκκλησία έχει περιουσία, αλλά δεν έχει πόρους».
- «Αν δεν υπάρξει Επανεκκίνηση, τότε η αξιοποίηση της περιουσίας είναι μάταιη υπόθεση. Μόνο για ‘ξεπούλημα’ θα μπορεί να γίνεται λόγος. Σε ευτελείς τιμές. Και περιμένοντας να γονατίσουμε για να μας τα πάρουν κοψοχρονιά.
Κάποιοι περιμένουν να σας πω σήμερα ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε εκείνο ή το άλλο οικόπεδο, εκείνο ή το άλλο «φιλέτο». Δεν θα κάνω αυτό. Δεν είμαι ατζέντης ακινήτων».
- «Πρέπει να αλλάξουμε όλο αυτό το καθεστώς αφύσικων προνομίων στις ΔΕΚΟ. Όπου υπάρχουν συντεχνίες που συμπεριφέρονται ως «τσιφλικάδες» της Δημόσιας Περιουσίας. Τσιφλικάδες που κουνούν απειλητικά το δάχτυλο από την τηλεόραση και που κρύβονται πίσω από την κυβέρνηση. Το κόμμα της τους εξέθρεψε. Και συνεχίζει να βγάζει «αναφυλαξία» σε αποφάσεις που δεν τις καταλαβαίνει ως κόμμα, ούτε μπορεί να τις διαχειριστεί ως κυβέρνηση.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι «ιδιοκτήτης» ούτε της Ενέργειας, ούτε άλλων Δημόσιων υποδομών. Τα εργασιακά δικαιώματά τους είναι ιερά. Αλλά ιδιοκτησιακά προνόμια δεν μπορούν να έχουν, και δεν τους τα αναγνωρίζουμε».
- «Για να πετύχουμε όλα αυτά, πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου! Υπάρχει ακόμα και το προηγούμενο των Ιρλανδών: Οι οποίοι πέτυχαν αρχικά να διαπραγματευθούν - χωρίς ‘πιστόλια στο τραπέζι’ κι άλλα πολιτικά παραμύθια - πολύ καλύτερους όρους στο δικό τους Μνημόνιο, διατηρώντας πολύ χαμηλούς τους φορολογικούς συντελεστές τους, στο 12,5%. Κι έτσι η χώρα τους σήμερα ανακάμπτει.
Κι όταν θα δούμε το τελικό Μνημόνιο της Πορτογαλίας, θα διαπιστώσουν όλοι, ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε πέρσι. Ήδη οι Πορτογάλοι πανηγυρίζουν ανοικτά ότι πέτυχαν πολύ καλύτερους όρους από την Ελλάδα. Θέλετε να τους ακούσετε ενδεικτικά; Δεν κατάργησαν 13ο και 14ο μισθό. Πάγωσαν τις συντάξεις, εκτός από εκείνες των χαμηλοσυνταξιούχων. Μείωσαν συντάξεις μόνον πάνω από 1500 ευρώ. Και θα καταβληθούν εξ αρχής στην Πορτογαλία τα δύο τρίτα του συνολικού δανεισμού της».
- «Δεν έχει καν καταλάβει αυτή η κυβέρνηση, ότι η επιμήκυνση και τα νέα Μνημόνια συζητιούνται σήμερα, ακριβώς επειδή απέτυχαν όλες οι προβλέψεις ‘σωτηρίας’ της Οικονομίας που υπέγραψε πέρσι».
- «Πήρα το ρίσκο και αντιστάθηκα στη λογική του Μνημονίου, όταν οι περισσότεροι διακήρυσσαν ότι αυτό ήταν ο μόνος δρόμος σωτηρίας».
- «Ζητάνε συναίνεση. Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Σε αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα; Σε αυτό που ήδη απέτυχε και το ομολογούν οι πάντες; Συναίνεση σε τι; Στο λάθος, όπως λέει τώρα όλος ο ξένος τύπος; Είναι έγκλημα. Συναίνεση στο νεφελώδες, όπως λένε οι υπουργοί τους; Είναι επιπολαιότητα!
Και, εν πάση περιπτώσει, που το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση προσχώρησης στο λάθος; Αυτοί έχουν υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος τους».
- «Δεν υποστηρίζω ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς να βραχούμε. Σας υπόσχομαι, όμως ότι θα βγούμε. Θα περάσουμε απέναντι. Και θα γίνουμε καλύτεροι».
- «Είμαστε Έλληνες. Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει». (σ.σ. Οδυσσέας Ελύτης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα