Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επέκταση ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο

Στις 2 Μαΐου 2011, στα γραφεία της ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων με θέμα την επέκταση της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Καλαμάτα στο ελαιόλαδο σε όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Μετά από ανταλλαγή απόψεων, οι συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα στην παρακάτω ανακοίνωση:
Εδώ και μια δεκαετία παρακολουθούμε ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου που αφορά στην επέκταση της ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα:
• Η χρόνια κωλυσιεργία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας (ΕΑΣΜ) για την κατάθεση του φακέλου.

• Η «συμπαράσταση» στην κωλυσιεργία της ΕΑΣΜ πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΑΑΤ).
• Η μη στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση επαρκώς του φακέλου, ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, κάνει αέναες βόλτες στο τρίγωνο Ευρωπαϊκή Ένωση, ΥΑΑΤ και ΕΑΣΜ.
• Η άρνηση της ΕΑΣΜ για σύσταση επιτροπής η οποία θα ενισχύσει το έργο της τεκμηρίωσης και διαφάνειας,
μας κάνουν, δυστυχώς, να πιστεύουμε ότι πρόκειται ή για εγκληματική ανικανότητα ή για ταύτιση με ομάδες εξωμεσσηνιακών συμφερόντων ή και τα δυο.


Από την πλευρά μας κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση:
1. Κάθε καθυστέρηση της επέκτασης θίγει οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών του νομού μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο

2. Η απώλειά του θα στερήσει από το λάδι μας την αναγνωρισιμότητα και ταυτότητα που του αξίζει και από το νομό μας ένα σημαντικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης.
3. Οι εδώ και μια δεκαετία άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι (ΕΑΣΜ, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν με τις τύχες των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών και θα φέρουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί, γι’ αυτό και τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Από την πλευρά μας, αναμένουμε το συντομότερο δυνατό δείγματα γραφής που θα μας πείσουν για την ορθότητα και ταχύτητα των χειρισμών και προετοιμάζουμε άμεσα τις επόμενες ενέργειές μας.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων
Αγροτικός Σύλλογος Χώρας
Αγροτικός Σύλλογος Λευκοχώρας
Παγάνης Παναγιώτης, μέλος ΔΣ ΕΑΣΜ Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Χριστιανούπολης ΟΠ Νηλέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα