Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Συνεχίζουν να τροφοδοτούν

Συνεχίζουν να τροφοδοτούνΓια δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο οικονομικός σύμβουλος της Άγκελας Μέρκελ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας μάλιστα να γίνει σύντομα.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Λαρς Φελντ αναφέρει ότι "η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τώρα, με τη βοήθεια των πιστωτών, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα λειτουργήσει από το 2013" και προσθέτει πως "το επιχείρημα ή το αίτημα για να γίνει αυτή νωρίτερα παρά αργότερα, είναι ότι πρέπει να συμμετάσχουν και οι πιστωτές".
Σύμφωνα με τον σύμβουλο της κ. Μέρκελ, "μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν ένα πολύ καλό σήμα στην αγορά και, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει δυσκολίες να σταθεροποιήσει το χρέος της, η συμμετοχή των πιστωτών από φέτος θα ήταν χρήσιμη".

Στο μεταξύ, οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, επιχειρούν να βάλουν άλλο ένα εμπόδιο σε μελλοντική συμμετοχή της Γερμανίας σε πακέτα διάσωσης και ειδικότερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανσιμό Στήριξης. Με έγγραφο που έστειλαν στο γερμανικό Κοινοβούλιο ζητούν να υπάρχει αυστηρή συζήτηση και έγκριση υπό ασυτηρούς όρους από το Κοινοβούλιο απέναντι σε οποιαδήποτε συμμετοχή της Γερμανίας σε οποιοδήποτε μελλοντικό πακέτο στήριξης.

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ χαρακτηρίζει "υπερβολική" την εκτίμηση κινδύνου για Ελλάδα και Πορτογαλία. Σε συνέντευξή του στο Focus online, ο κ. Βάλτερ χαρακτηρίζει "εντελώς παράλογο" το 10% για τα ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας μας, σημειώνει ότι "ποτέ πριν δεν ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τόσο σοβαρή οικονομική πολιτική όσο σήμερα και ασκεί κριτική σε όσους εστιάζουν στον κίνδυνο που συνιστά η Ελλάδα για τη γερμανική οικονομία. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι αρκετά εύρωστος για να αντέξει ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το δρόμο της αναδιάρθρωσης δείχνει -σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" - και ο νομπελίστας οικονομολόγος και άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Τζόζεφ Στίγκλιτζ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Κολούμπια, και τόνισε: "Η λύση που θα πρέπει να δοθεί τελικά και η οποία είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ίσως είναι η αναδιάρθρωση. Πάντως, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον".

Πάντως παρά τη γερμανική επιμονή, Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι μια αναδιάρθρωση θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Υβ Μερς είπε χαρακτηριστικά: "Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα 'εξαφάνιζε' τις τράπεζες της χώρας".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τόμας Βίσερ, προέδρου της επιτροπής οικονομικών χρηματοοικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, ο οποίες τόνισε: "Η Ελλάδα δε θα προβεί 'ποτέ μα ποτέ' σε αναδιάρθρωση χρέους. Παρεμβάλλεται ένα έτος προτού η χώρα χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα