Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πυροσβέστες: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του»

ImageΜε τα χειρότερα χρώματα περιγράφει η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, από τα 21 διαθέσιμα Canadair (CL215 και CL 415) μόνο τα 8 είναι σε ετοιμότητα.

Από τα 12 μισθωμένα κατ’ έτος ελικόπτερα, φέτος δεν έχει μισθωθεί ούτε ένα.
Τα ιδιόκτητα ελικόπτερα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος και είναι ασυντήρητα, ενώ οι χειριστές βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Από τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα είναι διαθέσιμο το 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Οι προμήθειες ελαστικών για τα οχήματα βρίσκονται σε διαδικασία ακύρωσης.
Την ίδια ώρα, η υποστήριξη των υποδομών είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες για τη συντήρηση των οχημάτων είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2010.
Υπάρχουν όμως και οικονομικά θέματα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, για τα νυχτερινά και τα πενθήμερα οι πιστώσεις επαρκούν μέχρι και το Σεπτέμβριο. Οι μεταθέσεις προσωπικού γίνονται χωρίς την πληρωμή των οδοιπορικών εξόδων των μετατιθέμενων, ενώ επιδεικνύεται και άρνηση καταβολής του «Δασικού», με ταυτόχρονη υποχρέωση σε απλήρωτη υπερεργασία.
Γίνεται αναφορά στους ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και στην έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, στις ελλείψεις προσωπικού, που υπολογίζονται στο 33% (περίπου 4.100 κενές θέσεις), αλλά και στο γεγονός ότι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες είναι απλήρωτοι και βρίσκονται υπό την ομηρία του θεσμού της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου. Αν δε δοθεί σχετική έγκριση από την αρμόδια τετραμελή επιτροπή, δεν κινούνται οι διαδικασίες προκήρυξης πλήρωσης θέσεων και για την έκδοση όλων γενικά των προπαρασκευαστικών πράξεων για το διορισμό, την πρόσληψη ή την σύναψη σύμβασης έργου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι το εισόδημα των εργαζομένων είναι μειωμένο κατά 30% και υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» του ενιαίου μισθολογίου.
Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, βρίσκεται, σύμφωνα με την Ένωση, υπό κατάρρευση, ενώ η πολιτική ηγεσία είναι απούσα και απαξιωτική προς τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα