Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τράπεζες Αντέχουν επισφάλειες 20%

Χθες αργά το βράδυ αναμενόταν να κλειδώσουν τα αποτελέσματα των stress tests των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη, η δημοσιοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει την Παρασκευή έξι το απόγευμα ώρα Μεγάλης Βρετανίας (8 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα, όμως, με έγκυρες πηγές ήδη από την περασμένη Παρασκευή κάποιες τράπεζες έχουν λάβει γνώση των σχετικών αποτελεσμάτων, η καθεμία για λογαριασμό της, ενώ η σχετική κίνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και αύριο.
Μαζί με τα αποτελέσματά τους οι τράπεζες δικαιούνται να δημοσιοποιήσουν και κάποιο δικό τους σχόλιο εάν κρίνουν ότι η ευρωπαϊκή αρχή, δηλαδή η European Banking Αuthority, δεν έχει λάβει κάτι υπόψη της από εκείνα που θα έπρεπε να έχει λάβει προκειμένου να κρίνει το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα.
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η European Banking Authority άλλαζε επί το δυσμενέστερο τις παραδοχές για απώλειες στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σενάρια Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στο χειρότερο σενάριο υπήρχαν δείκτες που όσον αφορά την Ελλάδα μιλούσαν για διπλασιασμό των npl, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σε αυτό το σενάριο τα υπολόγιζαν σε περίπου 20% με τη λογική ότι η ύφεση θα βαθύνει και άλλο, επιχειρήσεις θα κλείσουν και η ανεργία θα αυξηθεί. Τούτο σημαίνει εξαιρετική επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Όπως υποστηρίζουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, οι εξαιρετικά σφιχτές παραδοχές από την EBA έλαβαν χώρα για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι πως υπάρχουν τράπεζες στην Ευρώπη με εξαιρετικά καθαρά χαρτοφυλάκια οι οποίες «απαίτησαν» να μην εντάσσονται όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στον ίδιο κορβανά, οπότε να δημιουργούνται συγκεχυμένες συνθήκες ανασφάλειας και να ξεκαθαρίσει κατά κάποιο τρόπο η ήρα από το στάρι.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η ΕΒΑ δεν μπορούσε -καθώς πολιτικά δεν θα ήταν αποδεκτό- να κάνει αρνητικές παραδοχές για τα κρατικά ομόλογα, καθώς κάτι τέτοιο για χώρες όπως η Ελλάδα θα σήμαινε πρόβλεψη για χρεοκοπία.

Εξαιτίας αυτών των λόγων και προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι πραγματοποίησε ανούσια stress tests η ΕΒΑ αποφάσισε να στρεσάρει τα πιστωτικά ιδρύματα με βάση άλλα κριτήρια, που φυσικά ακουμπούν τις παραμέτρους της εκάστοτε ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κριτήρια Τα κριτήρια αυτά στο εξαιρετικά αρνητικό τους σενάριο αυξάνουν το δείκτη Loss Given Default και ενισχύουν σημαντικά τις ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων για κεφάλαια τα οποία είτε θα βρουν από την αγορά είτε με άλλους τρόπους, όπως συνεργασίες μετοχικές, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι ίδιες τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως τα stress tests θα οδηγήσουν αρκετές τράπεζες πολύ κοντά στο όριο, κάτι το οποίο θα έχει ως συνέπεια ακόμη και για τράπεζες οι οποίες είχαν με σχετική ευκολία περάσει τα προηγούμενα stress tests τώρα να πρέπει να προβούν σε στρατηγικές κινήσεις.

Εν τω μεταξύ, η κρίση χρεών στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στις ευρω-αγορές και στις τραπεζικές μετοχές. Αισθητές απώλειες υπήρξαν για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, αλλά και για τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο. Μεγάλες ήταν οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα