Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Για εκλογές στα… μουγκά

Ετοιμάζονται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Image
Η επίσημη αναγγελία των εκλογών μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα, αλλά οι μηχανισμοί των κομμάτων – και - σε τοπικό επίπεδο έχουν αρχίσει εδώ και κάποιες εβδομάδες να ετοιμάζονται γι’ αυτές, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής, όπως όλα δείχνουν, την 6η Μαΐου.
Όπως φαίνεται, όμως, αυτές θα διεξαχθούν, τουλάχιστον από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., στα… μουγκά. Χωρίς εκλογικά κέντρα, με περιορισμένη καμπάνια, με αυστηρά ελεγχόμενες δημόσιες εμφανίσεις… 
Ήδη, η πρώτη ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για λιτή προεκλογική εκστρατεία, χωρίς αφίσες, εκλογικά κέντρα και με το μικρότερο δυνατό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση το
υ ψηφοδελτίου και στη Μεσσηνία, όπως έγινε γνωστό, η αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να κλείσει τις λίστες των υποψηφίων μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς τη Μεγάλη Τετάρτη θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να εγκρίνει και να επικυρώσει τις υποψηφιότητες. Το ίδιο όργανο θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση και την Παρασκευή 6 Απριλίου, με τη συμμετοχή των γραμματέων περιφερειακών και νομαρχιακών οργανώσεων και της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας.Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μέχρι σήμερα Σάββατο 31 Μαρτίου έχουν προθεσμία τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους.
Χωρίς εκλογικά κέντρα θα δώσει τη μάχη των εκλογών η Νέα Δημοκρατία, που προσανατολίζεται, επίσης, σε μια εκστρατεία χαμηλού κόστους, καθώς τα οικονομικά της, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι στο… «κόκκινο».
Σε μια περίοδο που υπάρχει ο φόβος των επεισοδίων και των ακραίων αντιδράσεων, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η Ν.Δ. επικαλείται - δημόσια με βάση ανακοίνωσή της - την οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτά επιβάλλουν «αντίστοιχη προσαρμογή στην προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων».
Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ότι γι' αυτό το λόγο η Ν.Δ. ποφάσισε να μη λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε καμία πόλη. Ως εκ τούτου, τα υφιστάμενα γραφεία των οργανώσεων του κόμματος μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις προεκλογικές ανάγκες.

Παράλληλα, η ηγεσία της Ν.Δ. θα καλέσει όλους τους υποψήφιους βουλευτές της να περιοριστούν στις απαραιτήτως αναγκαίες δαπάνες του προεκλογικού τους υλικού. Ο δε γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχει διαμηνύσει σε πάρα πολλά πρόσωπα που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην προκαλούν τους πολίτες με πολυτελή φυλλάδια και άλλες κινήσεις.

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από τη «γαλάζια» ηγετική ομάδα, προς κάθε κατεύθυνση, και για να αποτρέψουν ακρότητες και προκλήσεις από υποψηφίους, είναι ότι οι εκλογές αυτές θα είναι μειωμένου προϋπολογισμού για την κεντρική διοίκηση και με βάση αυτή τη γραμμή θα πρέπει να κινηθούν όλοι.

Ήδη, η ηγεσία βάζει μαχαίρι στις εκλογικές δαπάνες και αναμένεται, εκτός από τη μη λειτουργία των παραδοσιακών εκλογικών κέντρων, η διακίνηση των ψηφοδελτίων να ανατεθεί στους ίδιους τους υποψηφίους και να περιοριστούν σημαντικά ακόμη και οι μετακινήσεις των στελεχών του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποφευχθούν και οι μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις. Κι όπως λέγεται στο στενό πυρήνα των επιτελών του κ. Αντ. Σαμαρά, σχεδιάζονται μικρές συγκεντρώσεις, με έμφαση στην επικοινωνία με τους πολίτες. Το μπαλκόνι θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, αν και ως παραδοσιακός τρόπος έκφρασης των πολιτικών, και της Ν.Δ., δε θα εξαλειφθεί πλήρως, απλά δε θα έχει και την τιμητική του. Η διαπροσωπική επαφή θα έχει κυρίαρχο ρόλο, ενώ θα υπάρξουν στοχευμένες εμφανίσεις σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους.

Πολυτελή φυλλάδια δε θα τυπωθούν, όπως στο παρελθόν, απλά θα διανεμηθούν τα τελείως απαραίτητα για να γίνουν γνωστές οι θέσεις του κόμματος.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα