Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τα έσπασαν όλα οι Αρκάδες!

Η μάχη της Μαντινείας στην αίθουσα του Περιφερειακού

Δεν έχουν προηγούμενο όσα διαδραματίσθηκαν χθες νωρίς το απόγευμα στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου στην Τρίπολη, όπου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Κάτοικοι της Μαντινείας Αρκαδίας, εκτός ελέγχου, έσπασαν τα πάντα, ενώ ένας κάτοικος τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Το Συμβούλιο επιχείρησε χθες το μεσημέρι να συνεχίσει τη συνεδρίαση που είχε διακοπεί μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πάλι εξαιτίας επεισοδίων, πιο ήπια τότε, για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία μονάδας βιοαερίου στην περιοχή Μαντινείας στην Αρκαδία.

Όμως, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και ενώ ο περιφερειάρχης είχε προτείνει να γνωμοδοτήσει το συμβούλιο θετικά για τη μελέτη με τις τροποποιήσεις που προτείνονταν, η κατάσταση ξέφυγε κάθε ελέγχου και απαιτήθηκε η επέμβαση των ΜΑΤ.
Ένταση
Τη Δευτέρα το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο ξεκίνησε τη συζήτηση για το θέμα της μονάδας βιοαερίου, παρουσία αρκετών κατοίκων, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να γιουχάρουν, όταν, ενώ ψηφίσθηκε πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να μην εγκριθεί η ΜΠΕ, τέθηκαν διαδικαστικά ζητήματα.
Η κατάσταση άρχισε να γίνεται εκρηκτική και τα πράγματα «σώθηκαν», όταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γ. Πουλοκέφαλος, διέκοψε τη συνεδρίαση για να συνεχισθεί χθες το μεσημέρι.
Από τις 2.30, λοιπόν, χθες το μεσημέρι έξω από το Αποστολοπούλειο στην Τρίπολη κατέφτασαν τρακτέρ με μαύρες σημαίες και πάνω από 100 κάτοικοι κατέκλυσαν το χώρο.
Στο κτήριο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία αρχικά δεν επέτρεψε στους κατοίκους να εισέλθουν και έτσι αυτοί άρχισαν να διαμαρτύρονται. Τελικά, με εντολή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη επιτράπηκε στους κατοίκους να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, η οποία άρχισε με δευτερολογίες των επικεφαλής. Οι δε επικεφαλής των μειοψηφιών (πλην του κ. Μπούκλη που απουσίαζε) ζήτησαν να απορριφθεί η μελέτη.
Κλείνοντας τη συζήτηση το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ζήτησε να υπερψηφισθεί η ΜΠΕ και να συμπεριληφθούν σε αυτή όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Πρωτοφανή επεισόδια
Η ψηφοφορία ξεκίνησε εν μέσω φωνών και προπηλακισμών από τους κατοίκους και δεν άργησε η κατάσταση να εκτραπεί και να γίνει σύρραξη. Οι πιο θερμόαιμοι άρπαξαν τα πρώτα τραπέζια – έδρανα των συμβούλων και άρχισαν να τα αναποδογυρίζουν. Κάποιοι από αυτούς μπήκαν στη μέση της αίθουσας και άρπαξαν ακόμα και τα τρίποδα από τις κάμερες και τα εκσφενδόνιζαν κατά του προεδρείου.
Από εκείνο το σημείο και μετά δεν υπήρχε κανένας έλεγχος: κάτοικοι αναποδογύριζαν τα τραπέζια στο προεδρείο και πετούσαν μπουκάλια και ποτήρια αδιακρίτως. Μάλιστα, ένα γυάλινο ποτήρι χτύπησε και τραυμάτισε στο κούτελο έναν πολίτη, ο οποίος διακομίσθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Τα επεισόδια σταμάτησαν, όταν στην αίθουσα μπήκε διμοιρία των ΜΑΤ Αρκαδίας και σχημάτισε τοίχο προστασίας. Οι κάτοικοι φώναζαν στους συμβούλους «πουλημένοι» και τους γιούχαραν.
Τελικά, η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου διαλύθηκε στην κυριολεξία και το Συμβούλιο συνεχίσθηκε σε άλλη αίθουσα του κτηρίου, με τα υπόλοιπα θέματα και χωρίς, φυσικά, την παρουσία των κατοίκων.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα