Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Σε δάνεια, κάρτες: Χαμηλώνουν τα επιτόκια,μεγαλώνουν τη διάρκεια

Πέρα από τα νέα προϊόντα που σύντομα θα εμφανιστούν στο γκισέ, ούτως ή άλλως οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και πιστωτικών καρτών. Οπως διατείνονται μάλιστα οι τραπεζίτες, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ακόμη πιο διαλλακτικοί στους όρους της αναχρηματοδότησης και στο προφίλ των δανειοληπτών στους οποίους επιτρέπουν τη ρύθμιση των οφειλών.
Ενώ δηλαδή μέχρι πρότινος έθεταν αυστηρές προϋποθέσεις ως προς το εισόδημα του δανειολήπτη, καθώς και την εργασιακή του κατάσταση, προκειμένου να επιτρέψουν την αναχρηματοδότηση, τώρα «βάζουν νερό στο κρασί τους», ρυθμίζοντας οφειλές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γίνονταν αποδεκτές.
Χαμηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια στα δάνεια, δυνατότητα παράλειψης κάποιων δόσεων, ακόμη και ενσωμάτωση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια σε υπάρχον στεγαστικό είναι κάποιες από τις λύσεις που προτείνουν στους πελάτες τους, ανάλογα πάντα με το ύψος της οφειλής, την οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη και την ηλικία του.
Με τον τρόπο αυτό, ειδικά στην καταναλωτική πίστη, η μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί έως και στο μισό, αρκεί ο πελάτης να έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο το οποίο να είναι διατεθειμένος να προσημειώσει. Οπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο 12μηνο έχουν γίνει περισσότερες από 1 εκατομμύριο ρυθμίσεις παλαιών οφειλών, ακόμα και δανείων που είχαν αναχρηματοδοτηθεί ξανά στην αρχή της κρίσης το 2008 ή το 2009 και οι δανειολήπτες αδυνατούν εκ νέου να τα εξυπηρετήσουν.
«Οχι» στο κούρεμα. Στον αντίποδα, τα τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται αντίθετα στην προοπτική ενός μαζικού, οριζόντιου κουρέματος στις δόσεις των πελατών τους, είτε είναι υπερχρεωμένοι είτε όχι. Οπως αναφέρουν, το να συζητά κανείς για κούρεμα και να μειώσει δάνεια ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αναχρηματοδότησης θα ήταν καταστροφικό. Σύμφωνα με τις τράπεζες, δεν είναι δυνατόν - ενώ γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να βρεθούν κεφάλαια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα - να ανοίξει και άλλη πληγή στους ισολογισμούς τους μέσα από τη μείωση που θα φέρει το κούρεμα των δανείων.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, αν γίνει οριζόντια μείωση των χρεών, θα δημιουργηθεί άμεσα κουλτούρα «δεν πληρώνω» μεταξύ των δανειοληπτών, που θα περιμένουν και νέες μειώσεις, αθετώντας παράλληλα τις υποχρεώσεις τους στα υπάρχοντα δάνεια. Μάλιστα, αναφέρουν ότι αρνητικά λειτουργεί και η φημολογία περί άμεσου κουρέματος καθώς ακόμα και συνεπείς πελάτες πλέον σταματούν ή καθυστερούν τις πληρωμές τους, αναμένοντας τη ρύθμιση μέσω της οποίας θα ψαλιδιστεί το κεφάλαιο της οφειλής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα