Τρίτη 1 Μαΐου 2012

δημιουργία, ξανά! Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια

Οι θέσεις μας
Mετά από 2 μήνες κοινής εργασίας, 21 ομάδες της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΞΑΝΑ! ολοκλήρωσαν τα κείμενα των αναλυτικών πολιτικών θέσεών μας. Ωστόσο, η δουλειά δεν τέλειωσε. Αυτή τη στιγμή περνούν από το «φίλτρο» της ομάδας των νομικών και, σε δεύτερη φάση, από το «φίλτρο» της ομάδας των φιλολόγων που έχουν την επιμέλεια όλων των κειμένων μας. Ναι, είμαστε «ψείρες». Αλλά και γρήγοροι, αν σκεφθείτε τον όγκο της δουλειάς. Εν τω μεταξύ, κάθε ενότητα που θα ολοκληρώνεται θα αναρτάται στο site. Όσες είναι ακόμη υπό επεξεργασία επισημαίνονται με την ένδειξη: πλαίσιο αρχών. Θεωρήστε ότι σ’ αυτές είναι πιθανόν να υπάρξουν τροποποιήσεις (φυσικά, ελάσσονος σημασίας) αλλά και προθήκες τομέων που τώρα δεν μπορείτε να βρείτε στο site. Όσες δεν έχουν καμμία ένδειξη είναι οι ολοκληρωμένες. Όμως, επειδή η πραγματικότητα είναι πάντα ρευστή, κι επειδή συνηθίζουμε να ακούμε τις γνώμες των άλλων, μπορείτε να εμπλουτίσετε τις θέσεις μας καταθέτοντας τις απόψεις σας στο forum αυτού του site.

Ναυτιλία
Η ναυτιλία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Το 2010, παρά την κρίση, τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών έφτασαν τα 15,5 δισ. ευρώ που προέρχονται από 750 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Περισσότερα...

Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια

Είναι όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία: όταν μια χώρα ολόκληρη είναι βυθισμένη στη διαφθορά και οι όποιες ενέργειές της είναι για το «θεαθήναι», θα ήταν περίεργο ο Στρατός να αποτελούσε εξαίρεση.





Περισσότερα...

Ευρωπαϊκή προοπτική (πλαίσιο αρχών)

alt
Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με νόμισμα το ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία και την «αστική» δημοκρατία, ως τα μόνα εφαρμόσιμα συστήματα στον σύγχρονο κόσμο, παρά τα προβλήματά τους.




Περισσότερα...

Σχέσεις Κράτους - Εκκλησιών

alt
Όπως θα παρατηρήσατε, η ενότητα επιγράφεται «σχέσεις Κράτους – Εκκλησιών» και όχι «σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας». Πορευόμαστε προς μία εποχή συγκατοίκησης με άλλα έθνη και άτομα άλλων θρησκειών και οφείλουμε να κινηθούμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα.




Περισσότερα...

Παιδεία

Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η Παιδεία, η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να έχει πολιτικό προϊστάμενο και να αλλάζει κατεύθυνση και σύστημα κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός.





Περισσότερα...

Συνταξιοδοτικό

Η εξυγίανση ενός βαθιά προβληματικού συνταξιοδοτικού συστήματος δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να γίνει χωρίς θυσίες.






Περισσότερα...

Συνδικαλισμός

alt
Ο ελληνικός συνδικαλισμός είναι άλλη μια ιδιαιτερότητα: δεν ελέγχεται από τα κόμματα – τα ελέγχει! Αποτέλεσε το μέσο πίεσης και εκβιασμού του πολιτικού συστήματος, με στόχο την προώθηση στενών συντεχνιακών συμφερόντων, κυρίως του Δημόσιου Τομέα.




Περισσότερα...

Περιβάλλον


Άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης άνομων συμφερόντων και ιδεολογημάτων. Από τη μια η ρύπανση: ατομική, οικιακή, αστική, βιομηχανική, που έχει κάθε συμφέρον να συνεχίσει, όπως ήξερε.
Περισσότερα...

Αγροτική Πολιτική


Η αγροτική παραγωγή που θα μπορούσε να είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας αφέθηκε να ρημάξει ανάμεσα σε αποσύρσεις, χωματερές, μπλόκα στις εθνικές, μάχες εξουσίας των αγροτο-αρχηγών, σκάνδαλα στους συνεταιρισμούς και επιδοτήσεις για ανύπαρκτη παραγωγή.

Περισσότερα...

Εξωτερική Πολιτική


Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον συνεχών γεωπολιτικών ανακατατάξεων, στοχεύουμε σε μία ενεργή Εξωτερική Πολιτική (ΕΠ) που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και θα υποστηρίζει τους στόχους μας.
Περισσότερα...

Οικονομία και Ανάπτυξη

alt
Οικονομία δεν είναι, μόνο, αριθμοί. Είναι άνθρωποι. Είναι ψυχολογία. Πολλές φορές είναι αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία: αν οι άνθρωποι πιστέψουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, θα κινηθούν περισσότερο, θα ξοδέψουν περισσότερο, θα επενδύσουν περισσότερο και, ναι, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Περισσότερα...

Εκλογές - Κυβέρνηση

alt
Προτείνουμε την θέσπιση συγκεκριμένης σταθερής ημερομηνίας για την διενέργεια εκλογών οι οποίες θα γίνονται οπωσδήποτε κάθε 4 χρόνια, π.χ. την τελευταία Κυριακή του Μαϊου. Αν για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, από τους προβλεπόμενους στο Σύνταγμα, οι εκλογές γίνουν νωρίτερα, η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει 4ετή θητεία, αλλά το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας.
Περισσότερα...

Διοίκηση (πλαίσιο αρχών)

alt
Ακόμα και η έννοια του «ευρύτερου δημόσιου τομέα» είναι προκλητική. Αυτή η ελληνική πατέντα επινοήθηκε για να παρακαμφθεί ο νόμος Πεπονή, έτσι ώστε να διορίζουν τους κομματικούς τους στρατούς, χωρίς ΑΣΕΠ.




Περισσότερα...

Κόμματα (πλαίσιο αρχών)

alt
Τα κόμματα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που έχουν πάρει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η ψήφος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,7 ευρώ (που είναι κατά μέσον όρο ο συντελεστής των μεγάλων κρατών της ΕΕ).



Περισσότερα...

Κάθαρση (πλαίσιο αρχών)

alt
Δημιουργείται ειδικό δικαστήριο από ανώτατους δικαστικούς, για την εκδίκαση, με ταχείς ρυθμούς, υποθέσεων διαφθοράς. Η σύνθεση του δικαστηρίου θα είναι 7μελής και θα προκύψει με κλήρωση μεταξύ των Αρεοπαγιτών, εφετών και των 10 αρχαιοτέρων προέδρων πρωτοδικών.




Περισσότερα...

Δημόσια τάξη (πλαίσιο αρχών)

alt
Η νομοθεσία κάθε εποχής οφείλει να έχει πρωτίστως, αποτέλεσμα. Άρα, το πόσο σκληρή ή χαλαρή είναι εξαρτάται προφανώς και από τις καταστάσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει.





Περισσότερα...

Δήμοι (πλαίσιο αρχών)

Αφού ξεκαθαρίσει ο οχετός της διαφθοράς της τοπικής αυτοδιοίκησης – με άνοιγμα λογαριασμών – εταιρείες ελεγκτών κ.λ.π., οι δήμοι θα λειτουργούν ως εταιρείες.






Περισσότερα...

Υγεία


Οι θέσεις για την υγεία ετοιμάζονται από την ομάδα εργασίας που αναλύει τις οικονομικές, διοικητικές και κοινωνικές πτυχές της και θα αναρτηθούν εντός λίγων ημερών σε αυτό το χώρο.

Συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές

Πάγιο αίτημα των αποδήμων Ελλήνων πολιτών τα τελευταία 30 χρόνια είναι η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις ελληνικές εθνικές εκλογές, από την εκάστοτε χώρα διαμονής των.
Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα