Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τα παράλογα του διπλού ΦΠΑ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΟ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Η πορτοκαλάδα στο μαγαζί με ΦΠΑ 13%, με το delivery 23%

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Κλέφτες και αστυνόμους θα παίζουν στο εξής οι εφοριακοί για να ελέγξουν εάν η πορτοκαλάδα που διατίθεται από ταβέρνα, εστιατόριο, καφετέρια έχει χρεωθεί με ΦΠΑ 13% και όχι 23%, ενώ ένας εφοριακός θα βρίσκεται σε κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου ώστε να εντοπίσει αν οι τουρίστες τρώνε φιστίκια από τα μίνι μπαρ με τον παράνομο συντελεστή 13%.
Το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας την παράδοση, συνέταξε ακόμα ένα νόμο που δημιουργεί γραφειοκρατικό κομφούζιο, οδηγεί στην ανομία και παιδεύει του πολίτες. Το νέο χτύπημα αφορά την εφαρμογή της απόφασης του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία αφήνει εκτός κέντρα διασκέδασης, αλκοολούχα ποτά, μη αλκοολούχα ποτά εάν παραδοθούν με delivery, και μίνι μπαρ σε δωμάτια ξενοδοχείων.
Με ακόμα μια παράλογη απόφαση το υπουργείο Οικονομικών παίζει με τα νεύρα της αγοράς και των καταναλωτών, καθώς ορίζει ότι, για παράδειγμα, η αγορά μιας πορτοκαλάδας σε ένα σουβλατζίδικο θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ αν έρθει στο σπίτι με delivery θα χρεωθεί με 23%.

Και αν αυτό μοιάζει περίεργο, αυτό που κάνει το υπουργείο με τα μίνι μπαρ στα δωμάτια ξενοδοχείων ξεπερνά κάθε λογική. Εάν πάρεις μια πορτοκαλάδα από το εστιατόριο του ξενοδοχείου ή την παραγγείλεις και σου τη φέρει ο σερβιτόρος, θα την πληρώσεις με ΦΠΑ 13%, αν όμως την πάρεις μόνος σου από το μίνι μπαρ του δωματίου, θα την πληρώσεις με ΦΠΑ 23%.

Από -8,1% στο -5%

Βέβαια, ούτε στα μαθηματικά το υπουργείο τα πάει πολύ καλά, καθώς η μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13% θα αποφέρει μείωση των τελικών τιμών της τάξης του 8,1%, αλλά η συμφωνία που έγινε με τις επιχειρήσεις εστίασης αναφέρει ότι θα επιβραβευτούν με ταμπελάκι όσες μειώσουν τουλάχιστον 5% τις τιμές τους στα 3/4 του καταλόγου τους!

Ας αφήσουμε όμως το κουτσούρεμα της μείωσης και ας ασχοληθούμε μόνο με την εφαρμογή της απόφασης που προβλέπει ότι καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, γαλακτοπωλεία και όλες οι άλλες συναφείς επιχειρήσεις υπάγονται από την 1η Αυγούστου 2013 στο μειωμένο συντελεστή.

Οπως αναφέρει το υπουργείο, ως υπηρεσίες εστίασης λογίζονται τα καταστήματα που παρασκευάζουν τρόφιμα και ποτά και έχουν τραπέζια, κουτάλια, πιρούνια, μαχαίρια, σερβιτόρους, καθαρίστριες και ευχάριστη ατμόσφαιρα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένο το υπουργείο αναφέρει ότι ο λουκουμάς, η μπουγάτσα και κάθε είδους πίτα θα προσφέρεται με μειωμένο συντελεστή 13%.

Μειώσεις έρχονται και στα ξενοδοχειακά πακέτα, καθώς αλλάζει το ποσοστό της ενιαίας τιμής που υπάγεται στον αυξημένο συντελεστή. Συγκεκριμένα, από 1ης Αυγούστου ισχύουν τα εξής:

1 Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

2 Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

3 Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

Στο aIl incIusive

Αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη για το σύστημα aIl incIusive:

** 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

** 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

** 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για την κατανάλωση αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα