Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Telegraph: Η Ελλάδα είναι ο σύγχρονος Σίσυφος

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Telegraph: Η Ελλάδα είναι ο σύγχρονος Σίσυφος
Διονύσης Μαρίνος
Τον αρχετυπικό μύθο του Σίσυφου χρησιμοποιεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph, στο κεντρικό άρθρο της, για να εξηγήσει το σύγχρονο μαρτύριο της Ελλάδας.
Υπό τον τίτλο «Το σισύφειο έργο της Ελλάδας», η εφημερίδα αναφέρει τα εξής: «Στην ελληνική μυθολογία, ο Σίσυφος, ο βασιλιάς της Κορίνθου, αναγκάστηκε από τους θεούς, ως τιμωρία για τη δολιότητά του, να μεταφέρει αιωνίως ένα βράχο σε έναν λόφο και μόλις φτάνει στην κορυφή να βλέπει τον βράχο να πέφτει ξανά. Η φαινομενικά αέναη οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει κάτι το σισύφειο. Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης υπάρχει μια βασική ανεντιμότητα: ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση αν μείνει στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που τα μέλη της έχουν εκμηδενίσει την οικονομία της».
Το άρθρο αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δεσμευτεί για τον τερματισμό της
λιτότητας, αλλά καθώς πλησιάζει η στιγμή που πρέπει να βρει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι δανειστές δεν απελευθερώνουν τους οικονομικούς πόρους όσο δεν ικανοποιούνται από τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας.
«Το ΔΝΤ αρνείται να συμβιβαστεί με τα θέματα της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, ενώ η Κομισιόν επιμένει ότι έχουν συμφωνηθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Υπάρχουν, επίσης, αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα (περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ). Κι έτσι, ο ογκόλιθος πέφτει ξανά από τον λόφο», αναφέρει το άρθρο.
Διερωτάται η εφημερίδα: «Μπλοφάρει η κυβέρνηση του Τσίπρα; Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούν την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων και σημειώνουν πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Κάτι πρέπει να γίνει, καθώς κάθε φορά που εμφανίζεται το Grexit, έρχεται και μια προσωρινή συμφωνία. Οι Έλληνες στηρίζονται στην ΕΕ να χάσει την ψυχραιμία της και έτσι να κάνει κάποιες κινήσεις. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως ένα Grexit δεν αποτελεί επιλογή λόγω του αντίκτυπου που θα έχει στο σχέδιο της ΕΕ. Αργά ή γρήγορα, μια από τις θέσεις αυτές θα πρέπει καταρρεύσει και ο χρόνος εξαντλείται. Την επόμενη φορά που ο βράχος θα πέσει από τον λόφο, κάποιον θα βρει να συνθλίψει κάτω από το βάρος του».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα