Λίγες ημέρες πριν, κάναμε έναν απολογισμό του πόσο ακριβά κόστισε για τη χώρα η 5μηνη διαπραγμάτευση υπό τον Βαρουφάκη ("Οι ημερομηνίες σταθμός στην εγκληματική διακυβέρνηση εκτροπής Τσίπρα-Βαρουφάκη"). Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία του Πέτρου Λεωτσάκου του Banking News, αλλά και του Σωτήρη Νίκα από την "Καθημερινή" (βλ. αναλυτικά εδώ και εδώ), επιχειρούμε μια συνολική αποτίμηση της ζημιάς που έχει επέλθει από την 6μηνη πλέον διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία με πρόχειρους υπολογισμούς κοστολογείται στο 100% (!) του ελληνικού ΑΕΠ ή σε απόλυτους αριθμούς 170 ολόκληρα δις!. Ειδικότερα:
Απώλεια ΑΕΠ:
Το ΑΕΠ μειώνεται -4% το 2015 και -1,6% το 2016
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί περίπου -5,6% ή -4% το 2015 και -1,6% το 2016.
Θυμίζουμε ότι η πρόβλεψη που είχε υπάρξει από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν για αύξηση του ΑΕΠ +2,9% για το 2015.
Το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα συρρικνωθεί στα 172-173 δισεκ το 2015 και στα 170 δισεκ. το 2016.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει ΑΕΠ στα 184,87 δισεκ. ή αύξηση +2,9% για το 2015.
Άρα μεταξύ του στόχου στα 184,8 δισεκ. και της κατάληξης στα 170 δισεκ. ΑΕΠ το 2016 είναι μια σωρευτική απώλεια περίπου 14,8-15 δισεκ. ευρώ.
Απώλεια καταθέσεων:
Από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και τις 16 Ιουλίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα
118-119 δισεκ. ευρώ ή μείωση 30 δισεκ. ευρώ.
ΕΚΤ και SSM προβλέπουν NPLs στο 50%
Τα NPLs βρίσκονταν στο 35% τέλη του 2014 και μέσα στο 7μηνο του 2015 Ιανουαρίου – Ιουλίου η ΕΚΤ και ο SSM προβλέπει ότι τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στο 50% δηλαδή αύξηση 15%.
Σε σύνολο δανείων 207-208 δισεκ. η αύξηση των NPLs κατά 15% δηλαδή αύξηση 31 δισεκ. ευρώ.
Ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2015 τα NPLs είχα φθάσει στο 37% που σημαίνει επιπλέον αύξηση 13% ή 27 δισεκ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη των ΕΚΤ και SSM (μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών).
Άρα το τραπεζικό σύστημα δέχεται ένα σοκ ζημιών από προβληματικά δάνεια, που δραματικά επιδεινώθηκε με τα capital controls κοντά στα 27 δισεκ. ευρώ.
Έτσι εξηγείται γιατί οι ευρωπαίοι προέβλεψαν 10-25 δισεκ. νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Με 27 δισεκ. νέες ζημίες από NPLs μείον 55% το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις σημαίνει τελική κεφαλαιακή ζημία 12 δισεκ. ευρώ.
Τα 27 δισεκ. ζημία από τα NPLs προκαλούν κεφαλαιακή ζημία 12 δισεκ. ευρώ..
Άρα έχουμε ζημίες 27 δισεκ. από τα NPLs στα δάνεια και 12 δισεκ. κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες.
Επιπτώσεις σε χρηματιστήριο και ιδιωτική οικονομία
Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο μένει κλειστό τόσο καιρό και είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται capital controls στις τράπεζες.
Η ζημία στις αποτιμήσεις εκτιμάται τουλάχιστον 5-6 δισεκ. μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και στην ιδιωτική οικονομία ζημίες από τα capital controls και ύφεση καθώς και νέοι φόροι περί τα 10 δισεκ. ευρώ.
Σύνολο:
Ζημία από το ΑΕΠ 2015 με 2016 περί τα 15 δισεκ.
Ζημία από τις καταθέσεις 30 δισεκ.
Ζημία από τα NPLs 27 δισεκ.
Ζημία στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο 15 δισεκ.
Σε 6 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 87 δισεκ. ευρώ.
Αν στο σύνολο των ζημιών υπολογιστεί και το ύψος του νέου δανείου ύψους 82 έως 86 δις που συνήψε η Ελλάδα, τότε ο λογαριασμός φτάνει κοντά στα 170 δις ευρώ, δηλαδή αυτούς τους 6 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κόστισε στον ελληνικό λαό ένα ολόκληρο ΑΕΠ!
Ακόμα όμως και τα νούμερα να μην αποτυπώνουν πλήρως την αλήθεια, η οικονομική καταστροφή που επήλθε στη χώρα μας αυτούς τους μήνες δεν έχει προηγούμενο και όλη αυτή η κατάρρευση της οικονομίας βασίστηκε στο "δόγμα Βαρουφάκη", ότι δηλαδή αν εκβιάσουμε τους ευρωπαίους με τη δική μας καταστροφή, εκείνοι θα πάθουν μεγαλύτερη, γι αυτό θα μας κρατήσουν στην ευρωζώνη, δίνοντάς μας τσάμπα έναν πακτωλό χρημάτων. Όμως αυτός ο συλλογισμός είναι εγκληματικά κοντόφθαλμος και αφελής για έναν ανατριχιαστικά απλό λόγο.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι συνολικά 10,1 τρις ευρώ και το δικό μας, ας πούμε ότι είναι 170 δις. Κάνοντας μια διαίρεση κανείς θα καταλάβει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας στο σύνολο της ευρωζώνης είναι μόλις μετά βίας το 1,77% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης. Τι καταφέραμε εμείς εδώ; Να πάθουμε 100% ζημιά, για ένα ΑΕΠ το οποίο στο σύνολο δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, γι αυτό και οι ευρωπαίοι μας δανείζουν ακόμα ένα μεγάλο πόσο (82-86 δις), που ναι μεν σε απόλυτους αριθμούς μπορεί να φαντάζει μεγάλο, αλλά σε πραγματικά ποσοστά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φαντάζει ασήμαντο.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια. Απείλησε με καταστροφή σπαταλώντας τα δικά της δις, όταν όλοι οι υπόλοιποι 18 μιλούν με όρους τρις. Γι αυτό και ο Γιούνκερ προετοίμαζε το Grexit, μιας και οι απώλειες του συνολικού οικοδομήματος της ευρωζώνης θα ήταν σχεδόν μηδαμινές. Πυροβολήσαμε τα πόδια μας πιστεύοντας ότι οι άλλοι θα τρομάξουν, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Είναι σαν να απειλεί ένας μικροεπιχειρηματίας με τζίρο μερικών χιλιάδων ευρώ, έναν επιχειρηματία που έχει κύκλο εργασιών μερικά εκατομμύρια. Η ζημιά στα μάτια του μικροεπιχειρηματία μπορεί να φαντάζει κολοσσιαία, αλλά στα μάτια του μεγαλοεπιχειρηματία η ζημιά αυτή μοιάζει παρονυχίδα.. - See more at: http://epikairo.gr/index.php/en/politiki/item/10110-se-6-mines-i-ellada-eixe-zimia-sxedon-100-tou-aep-tis-oi-evropaioi-molis-to-1-7?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.amYiq6hK.ohbZeicq.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα