Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Το ΣΟΚ για το plan B και ο διάλογος Κρούγκμαν – Βαρουφάκη μέσω NY Times και Twitter

krougmanΓράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ένας ενδιαφέρον διάλογος έχει προκύψει μεταξύ του νομπελίστα οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν και του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Παρότι ο πρώτος έχει δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή του στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, όχι με τα κροκοδείλια δάκρυα του Γιούνκερ αλλά με άρθρα, αναλύσεις και δημόσιες παρεμβάσεις κατά της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων, έχει μείνει άναυδος βλέποντας να σύρεται στα δικαστήρια ο πρώην υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επειδή τόλμησε να κάνει το αυτονόητο για έναν υπουργό οικονομικών σε τόσο κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα.
Σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος, σε άρθρο του στους New York Times τονίζει χαρακτηρίστηκα ότι πραγματικό «σοκ θα ήταν ΝΑ ΜΗΝ έχει εναλλακτικό πλάνο» και σημειώνει ότι το πραγματικό ερώτημα τώρα είναι «αν ο Τσίπρας είχε δίκιο που αποφάσισε να μην επικαλεστεί το σχέδιο μπροστά στον εκβιασμό». Ο Κρούγκμαν δεν είναι χαζός. Παρατηρεί πολύ έξυπνα ότι η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα είναι τέτοια ώστε να αποπροσανατολίζει τον κόσμο από το φλέγον πολιτικό ερώτημα για το ποια ήταν η καλύτερη επιλογή για τον Τσίπρα και όχι για τον αν Βαρουφάκης έπρεπε ως καλός πατριώτης να μην έχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο.
«Οι άνθρωποι είναι όπως φαίνεται σοκαρισμένοι, σοκαρισμένοι που έμαθαν ότι η Ελλάδα είχε όντως σχέδια για ένα παράλληλο νόμισμα εάν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Πραγματικά θα ήταν σοκαριστικό εάν δεν υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια. Το να ετοιμάζεσαι για κάτι που ξέρεις ότι μπορεί να συμβεί δεν δείχνει ότι θέλεις να συμβεί.
Ίσως, κάποια μέρα, μάθουμε και ποια εναλλακτικά σχέδια είχαν οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Σχέδιο εισβολής στον Καναδά; Ίσως, Σχέδιο να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο σε περίπτωση μιας εξέγερσης λευκών ρατσιστών; Ίσως.
Το ζήτημα τώρα είναι αν ο Τσίπρας είχε δίκιο που αποφάσισε να μην επικαλεστεί το σχέδιο μπροστά στον εκβιασμό των πιστωτών. Νομίζω ότι έκανε λάθος, αλλά μόνο ο Θεός ξέρει πόσο τεράστια ευθύνη ήτα και ίσως ποτέ να μην μάθουμε ποιος είχε δίκιο.» έγραψε Πωλ Κρούγκμαν στο άρθρο του.
Λίγο μετά ο Γ. Βαρουφάκης του απάντησε με ένα σαρκαστικό tweet, στον αμερικανό συνάδελφό του. Σημειώνοντας το λινκ του άρθρου του Πωλ Κρούγκμαν, ο πρώην υπουργός σημείωσε «Δεν τα έμαθες Πωλ; Το να σχεδιάζεις πλάνα έκτακτης ανάγκης ενάντια στην Τρόικα, τα οποία δεν εγκρίνονται από την Τρόικα = Εσχάτη Προδοσία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα