Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«Βιβλική» καταστροφή στην Τριφυλία

«Βιβλική» είναι η καταστροφή που προκλήθηκε από τη θεομηνία που έπληξε την Τριφυλία από προχθές το μεσημέρι και ξέσπασε τη νύχτα. Θερμοκήπια, επιχειρήσεις, σπίτια «πνίγηκαν» από τη μανία των ορμητικών νερών. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση την περιοχή των Γαργαλιάνων, όπου ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και τα προβληματικά και ελλειμματικά τεχνικά έργα απορροής των υδάτων είχαν ως συνέπεια να πλημμυρίσουν θερμοκήπια, χωράφια, σπίτια και καλλιέργειες στο Κουτσουβέρι και τη Χοχλαστή.
Στο δρόμο Αγία Κυριακή – Μαραθόπολη, προχθές αργά τη νύχτα, προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα και, μάλιστα, στη Μαραθόπολη ο δρόμος έκλεισε για ώρα και εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα.
Σε Χοχλαστή και Μαραθόπολη πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις.
Στην Αγία Κυριακή, η παραλία «κόπηκε» σε δύο και τρία κομμάτια από το ποτάμι που ξεχείλισε και έπεσε στη θάλασσα.
Στον Αγρίλη, το γεφυράκι, το οποίο ήδη είχε προβλήματα από προηγούμενη ζημιά, που είχε προκληθεί πάλι από τα φερτά υλικά πριν από μόλις μερικά χρόνια, καταστράφηκε ακριβώς από την ίδια αιτία. Τα δε καλάμια και τα φερτά υλικά, και το νερό πλημμύρισαν τον τόπο.
Σε όλο το επαρχιακό δίκτυο προκλήθηκαν προβλήματα, όπως στο δρόμο Κυπαρισσίας – Ραφτόπουλου.
Στα Φιλιατρά οι δρόμοι έγιναν ένα με τα πεζοδρόμια και γέμισαν λάσπες και πέτρες.
Σε τέσσερα σημεία της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, ο δρόμος γέμισε χώματα και πέτρες από παρακείμενα χωράφια ή κάθετους δρόμους.
Στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας κατέρρευσε η πέτρινη μάντρα στην ιστορική «Αρκαδιά», εκεί όπου ανέπτυσσαν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα και ήταν το «μπαλκόνι» της Νύμφης του Ιονίου, με συνέπεια να πλημμυρίσει σπίτι και να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή οικοσκευές κ.τ.λ.
Στην ίδια περιοχή πλημμύρισε και δεύτερο σπίτι. Ο δε Δήμος Τριφυλίας εγγράφως ζήτησε από χθες να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε από νωρίς χθες το πρωί ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές.

Ολοσχερής καταστροφή σε θερμοκήπια και καλλιέργειες
Ο Γιώργος Διακουμόπουλος, τα θερμοκήπια του οποίου στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, τόνισε: «Είμαι παραγωγός και έχω τα θερμοκήπια που βλέπετε. Δεν έχει μείνει τίποτα. Έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή σε τέσσερα στρέμματα, τα οποία ήταν και τα μοναδικά που είχαμε για να επιζήσουμε. Εδώ ήταν εξειδικευμένη καλλιέργεια, ντοματίνια συγκεκριμένα, στα οποία έχω κλείσει και συμβόλαια με ορισμένους εμπόρους. Έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή και στις υποδομές, έχει καταστραφεί το μισό θερμοκήπιο, όπως βλέπετε, έχει καταστραφεί το υπέδαφος, χάνουμε την καλλιέργεια. Χρωστάμε κιόλας. Έχουμε έρθει σε απελπισία. Κάτι πρέπει να γίνει. Ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος, ενώ τα νερά του καινούργιου δρόμου, ρέμα ρέμα, ήρθαν όλα εδώ.
Θα κινηθούμε και νομικώς, όπου μπορούμε, για να δούμε τι θα κάνουμε. Καταστραφήκαμε ολοσχερώς…».
Ο Νικήτας Λαμπούσης, νέος παραγωγός με σύγχρονη θερμοκηπιακή κατασκευή και καλλιέργεια μόλις ενός έτους, που υπέστη τεράστια καταστροφή, σημείωσε: «Μας πνίξανε τα νερά. Όλη η καλλιέργεια πλημμύρισε, τα νερά φτάσανε σε ύψος το 1 μέτρο στο θερμοκήπιο. Αυτό το φαινόμενο εδώ στην περιοχή δεν είχε συμβεί ποτέ. Με το δρόμο τον καινούργιο στους Γαργαλιάνους δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα νερά και συσσωρεύτηκαν σε κάποιες περιοχές. Ήταν να ’μαστε εμείς οι “τυχεροί”, εδώ στο Κουτσουβέρι, γιατί όλα τα νερά των Γαργαλιάνων καταλήγουν εδώ. Δε νομίζω να πάρουμε παραγωγή φέτος, πάμε για του χρόνου το Μάιο. Καταστραφήκαμε ολοσχερώς κι ακόμα παλεύουμε να ξεχρεώσουμε. Με τι κουράγιο να συνεχίσουμε…».
Ο Σωτήριος Κάνδηλας, παραγωγός υπαίθριων καλλιεργειών που υπέστη επίσης ολοκληρωτική καταστροφή, είπε: «Όπως βλέπετε, η καταστροφή είναι 100%. Καλλιεργούσα μάπες, κουνουπίδια, μπρόκολα, φασόλια, μελιτζάνες, κολοκύθια. Δεν έχει μείνει τίποτα. Από εδώ και πέρα σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Οι υπεύθυνοι ας το δούνε. Όλοι. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια καταστροφή και φταίνε τα δημόσια έργα του δρόμου, γιατί μας φέρανε όλα τα νερά εδώ, στο Κουτσουβέρι. Είμαι πενήντα χρονών, δεν έχω δει ποτέ αυτό το νερό να έχει περάσει απ’ το  χωράφι…».
Ζημιές προκλήθηκαν και στη Δ.Ε. Φιλιατρών και στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας.

«Μας έπνιξε ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού…»
Για τεράστια καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές, κυρίως στο Κουτσουβέρι, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας της κατασκευής του νέου δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, όπου δεν έχουν γίνει τεχνικά έργα απορροής των υδάτων και διευθέτησης των ομβρίων.
«Η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη», τόνισε ο κ. Σινάνης, ρωτώντας: «Τι ρόλο παίζει ο ΕΛΓΑ; Πρέπει ο ΕΛΓΑ να επιληφθεί για τις ζημιές που τώρα είναι στα ΠΣΕΑ».
Ο ίδιος τόνισε ακόμη: «Εδώ, τα βλέπετε, βάλανε το φρεάτιο του δρόμου να πηγαίνουνε τα νερά στα χωράφια και στις περιουσίες των ανθρώπων. Το έργο (σ.σ. δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού) φτιάχτηκε για μια ιδιωτική επιχείρηση κι όχι για την περιφέρεια και τον κόσμο. Τα νερά του δρόμου μάς πνίξανε…».

«Να κηρυχτεί ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκη»
Αξιολογώντας το μέγεθος της καταστροφής, που είναι ανυπολόγιστης αξίας, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ζήτησε εγγράφως να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Όπως είπε στο «Θ»: «Πλέον, η Τριφυλία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστης αξίας και ξεπερνούν τα όρια της λογικής. Έχουμε ζημιές σε υποδομές, σε όλο το αγροτικό δίκτυο, σε επιχειρήσεις, σε σπίτια, στην ύδρευση, σε θερμοκήπια, σε καλλιέργειες, σε σταφίδα κ.τ.λ. Αυτό μας αναγκάζει να ζητήσουμε να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…». 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα