Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Α. Πετρόπουλος: «Χωρίς περικοπή της σύνταξης όσοι είχαν καταστεί συνταξιούχοι από άλλα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 12 Μαΐου 2016»

Σε μια ακόμη επίκαιρη ερώτηση για το ασφαλιστικό και την περικοπή των συντάξεων των ασφαλισμένων απάντησε ο κος Πετρόπουλος μετά από ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Α. Πετρόπουλος: «Χωρίς περικοπή της σύνταξης όσοι είχανΑναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στην Βουλή:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν μπορώ να ξεκινήσω την ανάπτυξη της ερώτησης, παρά μόνο από το σχόλιο ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται ως η πλέον αναξιόπιστη, που πέρασε ποτέ από αυτόν τον τόπο. Τώρα, μας λένε ότι θα υλοποιήσουν όλα όσα έταξαν στο στάδιο του προχωρημένου κομμουνισμού.
Ο κ. Κατρούγκαλος με τις ανακολουθίες του και τα αλλεπάλληλα ψέματά του είναι γνήσιος εκφραστής αυτής της πολιτικής. Έκανε λόγο για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και προκάλεσε την τερατογένεση του ΕΦΚΑ.
Υποσχόταν αύξηση σε συντάξεις και νομοθέτησε κόφτη. Δεσμεύτηκαν για προστασία των
μικροσυνταξιούχων και κατήργησαν το ΕΚΑΣ. Μιλούσε για δίκαιη κατανομή των ασφαλιστικών εισφορών και κατασκεύασε ένα ληστρικό και μη ανταποδοτικό σύστημα.
Όμως, η Κυβέρνηση δεν σταμάτησε με τα κατορθώματα του κ. Κατρούγκαλου. Σήμερα παραδέχτηκαν ότι πρότειναν στην τρόικα και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κύριε Υπουργέ, ζηλέψατε τη δόξα του κ. Κατρούγκαλου; Τις προηγούμενες ημέρες προκαλέσατε μεγάλη σύγχυση με τις αντιφατικές δηλώσεις σας και το άρθρο 20 του ν. 4387 και τις περιπτώσεις περικοπής σύνταξης στο 60%. Ζητούμε την έκδοση εγκυκλίου και το αρνείστε ειρωνικά. Από το σύνολο των δικαιούχων των ενισχύσεων της ΚΑΠ έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιήσει λιγότεροι από τους μισούς, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταθέσει την καταλυτική ημερομηνία μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Σας ζητούμε αύξηση του πλαφόν των 4.000 ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ που μπορούν να ρυθμιστούν παράλληλα με την έκδοση σύνταξης και το αρνείστε. Μπορείτε να μας εκθέσετε τους λόγους που δεν δέχεστε την αύξηση του ποσού των 4.000 ευρώ για ρύθμιση στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο και των 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η Κομισιόν έκανε μία παράταση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύριε Κεγκέρογλου, μέχρι 15 Ιουνίου να δηλωθούν τα δικαιώματα. Συνεπώς, είναι περιττό να εμφανίζεται ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, που τάχα δημιούργησε πρόβλημα στους αγρότες. Είναι ένα γενικό μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο για την Ελλάδα.
Δεύτερον, έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη -και δεν νομίζω ότι υπήρχαν αντιφάσεις- ότι όλοι όσοι κάνουν δηλώσεις για δικαιώματα θα έχουν όσον αφορά τους αγρότες μέχρι το 2024 πλήρη τη συνταξιοδοτική παροχή χωρίς περικοπές και χωρίς να καταβάλουν εισφορές, όπως επίσης, το ίδιο θα ισχύει και για όσους είχαν καταστεί συνταξιούχοι από άλλα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 12 Μαΐου 2015. Συνεπώς, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για συγχύσεις και για παρανοήσεις.
Ας έρθω στην απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία επίσης έχει απαντηθεί σε άλλες προηγούμενες ευκαιρίες. Έχω πει ότι το ύψος της εισφοράς που η Κυβέρνηση η δική σας είχε ορίσει ως οφειλόμενη στους αγρότες δεν είναι το ποσό των 4.000 ευρώ. Ήταν 15.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πήγε στις 20.000 και αυτό αντιστοιχεί, περίπου, σε μία τριετούς διάρκειας οφειλή.
Αν πηγαίναμε στις 20.000 ευρώ και τους αγρότες, θα σήμαινε ότι χρειάζονταν περίπου 16 ετών διάρκεια οφειλής, δηλαδή να μην καταβάλουν για δεκαέξι χρόνια οι αγρότες καμία εισφορά και να συμψηφίζεται χωρίς καταβολή καμίας εισφοράς το σύνολο των συντάξεων που θα παίρνει μετά. Είναι άτοπο αυτό και αντιστρατεύεται και στην αρχή της καθολικότητας και της υποχρεωτικότητας, που πρέπει να διέπει την κοινωνική ασφάλιση.
Αν πάμε στα δέκα χρόνια που λέτε, πρόκειται για οφειλές περίπου οκτώ ετών, με βάση το ύψος της εισφοράς που αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί, δηλαδή, σχεδόν πάνω από το μισό της ελάχιστης διάρκειας που πρέπει κανείς να είναι ασφαλισμένος για να πάρει σύνταξη. Δεν ευσταθούν τα κριτήρια τα οποία εσείς προτείνετε.
Εν τούτοις, η Κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση των διατάξεων του ν. 4469. Δημοσιεύτηκε στις 3/5/2017 ο σχετικός νόμος και θα προχωρήσω στην έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει συγκεκριμένα και με κριτήρια και προϋποθέσεις πολύ πιο ορισμένες για το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Και εκεί θα δούμε τις δυνατότητες που θα αξιοποιήσουμε από αυτή τη διάταξη για την καταβολή των οφειλομένων εισφορών.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στις 21.4 μας είχατε πει ότι και οι νέοι συνταξιούχοι, ορίζοντάς τους από 1ης.1.2017 και μετά, δεν θα έχουν περικοπή. Στις 28.4.2017 ήλθατε στην Ολομέλεια και είναι η πρώτη φορά που σας είδα να λέτε με ειλικρίνεια ότι «αν προκάλεσα σύγχυση, το παίρνω πίσω και διορθώνω». «Αυτό που είπα την προηγούμενη φορά…» -είπατε συγκεκριμένα- «…ήταν μόνο γι’ αυτούς που έχουν περιουσία, αλλά δεν καλλιεργούν. Όλοι οι άλλοι που καλλιεργούν κι έχουν φορολογητέο εισόδημα θα έχουν την περικοπή του 60%».
Πρώτη, λοιπόν, αντίφαση και διαφορετική απάντηση που προκάλεσε σύγχυση. Η δεύτερη είναι ο ορισμός από πότε και μετά είναι κάποιος νέος συνταξιούχος. Τη μια φορά μας λέγατε από 1ης.1.2017 και μετά μας είπατε από 13.5.2016. Πάει αυτό.
Εάν δεν εκδώσετε εγκύκλιο, θα συνεχίσει να υπάρχει σύγχυση, διότι μετατρέπεστε σε αυτό που κατηγορείτε. Πώς το είπατε; Fake news. Εκδώστε μια εγκύκλιο, όπως ακριβώς κάνατε στις 20 του μήνα, στις 20 Απριλίου, για τους αγρότες.
Πάμε στο θέμα του πλαφόν. Το 2012 με νομοθετική ρύθμιση το 15.000 έγινε 20.000, για τον ΟΓΑ 4.000. Είχαμε τρία χρόνια κρίσης τότε. Σήμερα έχουμε 2017. Έχουν συσσωρευθεί οφειλές. Είναι συν τέσσερα χρόνια γεμάτα και κάτι παραπάνω. Αυτό που ζητάμε είναι συγκεκριμένο. Τα 4.000 να τα αυξήσετε. Δεν θέλετε να τα πάτε 15.000, 2000; Διπλασιάστε τα στα 8. Είναι, όμως, διπλάσια τα χρόνια της κρίσης. Δώστε και μια αύξηση 50%στο 20.000 να πάει 30. Δώστε και περιθώριο στους δύο μήνες έναν ακόμη να γίνουν τρεις. Μέχρι να συγκεντρώσει τα παραπάνω χρήματα ο άνθρωπος, ο οποίος οφείλει ληξιπρόθεσμες οφειλές και να σας καταβάλει 20.000, θα πρέπει να μαζέψει άλλα 15, 10, 5 έστω και αυτό το κάνει εκ των ενόντων. Όμως, ακόμη κι η τράπεζα να του έδινε, οι διαδικασίες είναι περισσότερο χρονοβόρες από το δίμηνο, το οποίο παλιότερα μπορεί να αρκούσε. Τώρα δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει τρίμηνο.
Δεν σας ζητάμε, όπως παρουσιάζετε, κάποια αλλόκοτα πράγματα με κριτήρια που δεν μπορούν να ισχύσουν. Εδώ έχω δύο ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη μια την υπογράφουν εξήντα τέσσερις και την άλλη εξήντα πέντε και λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα με μένα. Αλλόκοτα πράγματα λένε και αυτοί; Δεν είναι κανόνες που πρέπει να τους λάβετε υπ’ όψιν σας και να βγάλετε μια υπουργική απόφαση;
Οι ερωτήσεις είναι -για να μην τις καταθέσω στα Πρακτικά, καθώς είναι πολυσέλιδες- η 4389/22.3 και η 4128/13/3.
Πάρτε, επιτέλους, μια πρωτοβουλία. Βγάλτε την εγκύκλιο και προχωρήστε και στην αύξηση αυτών των ποσών που σας ζητάμε. Δεν είναι τίποτα, το οποίο χρειάζεται διαπραγμάτευση με την τρόικα. Είναι δικό μας θέμα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Την Πέμπτη νομίζω με έχετε ρωτήσει να απαντήσω σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4469. Θα κάνουμε κι εκεί μια αναλυτικότερη συζήτηση για να γίνει αντιληπτό και από τον ελληνικό λαό και τους οφειλέτες εισφορών προς την κοινωνική ασφάλιση οι δυνατότητες που παρέχονται μέσα απ’ αυτές τις διατάξεις για τη διευθέτηση των οφειλών τους.
Φυσικά, η υπουργική απόφαση που απαιτείται θα εκδοθεί εγκαίρως μέσα στο επόμενο διάστημα. Θα προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς -το είπα και σήμερα με μια ευκαιρία συζήτησης σε σχετικό συνέδριο- για να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας και για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην είσπραξη των οφειλών και για τους ασφαλισμένους και για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
Επομένως, κύριε Κεγκέρογλου, το ζήτημα που θέτετε, θα αποτελέσει θέμα που θα παρέλκει να το εξετάσουμε, διότι με τον ν. 4469 διαφαίνονται σοβαρές δυνατότητες καλύτερης αντιμετώπισης αυτών των οφειλών και μέσα από την υπουργική απόφαση που θα διαμορφωθεί, θα δώσουμε ακόμα καλύτερες λύσεις από αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν για όλους τους ασφαλισμένους.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αρχή της υποχρεωτικότητας και της καθολικότητας στην κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να διασφαλίζεται, γιατί είναι μια βασική, θεμελιακή αρχή για την ύπαρξή της και νομίζω ότι κανείς δεν θα έχει αντίρρηση στο να σεβόμαστε αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.
Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν και σχετικές πρωτοβουλίες ως προς τη θεσμική θωράκιση αυτής της δυνατότητας. Εκεί θα δούμε πιο συγκεκριμένα τα πράγματα και δεν έχω καμία αντίρρηση στη συζήτηση που θα γίνει με τους φορείς να έχουμε και τις δικές σας προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν άλλωστε και στους κοινωνικούς φορείς, για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, που η Κυβέρνηση έδωσε με έναν τρόπο που θεωρώ πράγματι αποτελεσματικό. Πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα