Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Με απίστευτες παγίδες η αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων!


Εκκαθαριστικά σημειώματα πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα εκδίδει η ΑΑΔΕ, για όσους φορολογούμενους είναι δυνατή η αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους.
Αυτό το μήνυμα στέλνει η ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία άνοιξε από χθες το βράδυ και περιμένει τις δηλώσεις περίπου 9.000.000 φορολογούμενων.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι την 27η Ιουλίου. Ομως,όποιοι επιλέξουν την αυτόματη υποβολή,πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους πριν πατήσουν τοτο "enter", Διαφορετικά θα μπλέξουν εάν χρειαστεί να υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι «έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση».
Δηλαδή, η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και μάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται ο φόρος εισοδήματος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο.
Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος εφόσον ελέγξει και διαπιστώσει ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους.
«Η δήλωση θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας», αναφέρει το μήνυμα της ΑΑΔΕ.
Οι παγίδες του... αυτοματισμού!
Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, ο φορολογούμενος υποχρεούται να τροποποιήσει ή/και να συμπληρώσει τα ορθά στοιχεία και να υποβάλει ο ίδιος τη δήλωσή του μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της. 
Ειδικότερα:
  • Μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε αρχική δήλωση
  • Από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης).
  • Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ για τον υπόχρεο, θα ειδοποιηθεί προκειμένου να επισκεφθεί εκ νέου την εφαρμογή, να δει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική του υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβεί στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει πως:
  • Εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί, είτε από εσάς, είτε από την υπηρεσία μας με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.
  • Εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.
  • Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα