Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Ελιά: Επεμβάσεις για πυρηνοτρήτη και μαργαρόνια

Από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου μπορούν οι καλλιεργητές ελιάς να επέμβουν με στόχο τις περισσότερες νεαρές προνύμφες του πυρηνοτρήτη.
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, από τα δεδομένα των παγίδων στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, η πτήση των ενήλικων της ανθόβιας του εντόμου του πυρηνοτρήτη εμφάνισε μία κορυφή το χρονικό διάστημα 15-19 Απριλίου.

Πτήσεις πυρηνοτρήτη

Συνιστάται επέμβαση με Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3% ζάχαρης σε ελαιώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς ή σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία, στο 30-40% της κανονικής.
Οι προνύμφες αυτής της γενιάς προκαλούν ζημιές στα άνθη. Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση λόγω του ότι ένα ποσοστό 5% των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση.


Προσβολές από πυρηνοτρήτη

Να σημειωθεί ότι το τεχνικό δελτίο καταγράφει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.
Μαργαρόνια
Κατά κανόνα το έντομο μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά μόνο σε νεαρά δενδρύλλια, σε φυτώρια ή νεοσύστατους ελαιώνες, καθώς και σε δέντρα που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης. Οι προνύμφες του εντόμου προκαλούν ζημιές στις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών.


Μαργαρόνια σε νεαρά δενδρύλλια

Η επέμβαση για τον πυρηνοτρήτη καταπολεμά αποτελεσματικά και τις νεαρές προνύμφες της μαργαρόνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα