Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Σαν σήμερα 28/4, πού θα πάμε για διακοπές εφέτος; Στο Διάστημα – Ο άνθρωπος που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα ετοιμάζει τώρα βαλίτσες για Σελήνη


Κι έρχεται καλοκαίρι και το ερώτημα πέφτει σαν τα άνθη της αμυγδαλιάς: Πού θα πάμε για διακοπές εφέτος; Πού αλλού; Στο Διάστημα. Κι όμως, ο άνθρωπος που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα ετοιμάζει τώρα βαλίτσες για τη Σελήνη!
Το όνομά του είναι Ντένις Τίτο και πλάι στα στοιχεία της ταυτότητάς του, αναγράφεται και μια ας την πούμε περίεργη ιδιότητα: Τουρίστας Διαστήματος.
Ο Ντένις Τίτο ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε - κυριολεκτικά - τη γραμμή των οριζόντων και ταξίδεψε έξω από τα σύνορα της Γης· τουρίστα όμως δεν τον λες, αν διαβάσεις την ιστορία του.
Ο επιχειρηματίας Ντένις Τίτο, μια μέρα σαν σήμερα, 28 Απριλίου του 2001 πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για να δει τη γαλάζια σφαίρα της Γης να γυρίζει δίχως να την βαραίνουν τα κιλά του… Με την πρώτη ανάγνωση θα σκεφτεί κάποιος: ακόμα ένας πλούσιος που για να εξαργυρώσει την πανάκριβη ανία του, έκανε μια ανοησία: ταξίδεψε στο Διάστημα! Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι.
Ο Ντένις Τίτο είναι γεννημένος το 1940, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, βέρος Νεοϋορκέζος δηλαδή και μην βιαστείτε να τον χαρακτηρίσετε «αμερικανάκι»… Ο Ντένις Τίτο είναι κάτοχος πτυχίου αστροναυτικής και αεροναυπηγικής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Επίσης έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Μηχανική από το Πολυτεχνείο Ρενσελίερ του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ· εργάστηκε ως μηχανικός αεροδιαστημικής στη NASA και συμμετείχε στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των αποστολών «Mariner» 4 και 9 στον Άρη. Το 1972 μεταπήδησε από την αστροναυτική στην επιχειρηματικότητα: ίδρυσε την «Wilshire Associates», εταιρεία παροχής διαχείρισης επενδύσεων, συμβουλευτικών και τεχνολογικών υπηρεσιών, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Το 2013 η εταιρεία του είχε πελατεία «αξίας» 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη δεκαετία του 1990, ο Τίτο διορίσθηκε στην επιτροπή του Τμήματος Υδροδοτήσεως και Ηλεκτροδοτήσεως του Δήμου του Λος Άντζελες.


Και φθάνουμε στο γεγονός που τον έκανε διάσημο. Ο Τίτο διαπραγματεύτηκε με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία στη Μόσχα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε μια αποστολή - το 2001 - στον διαστημικό σταθμό Mir με κόστος 20 εκατομμύρια δολάρια· άρχισε να εκπαιδεύεται εντατικά το 2000 στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κοσμοναυτών «Yury Gagarin», αλλά η αποστολή ακυρώθηκε όταν ο διαστημικός σταθμός Mir συνετρίβη στη Γη. Οι συμπατριώτες του, οι Αμερικανοί, είχαν εκδιώξει τον Τίτο με τον διοικητή της NASA, να θεωρεί «ανάρμοστο ένα τουριστικό ταξίδι στο Διάστημα». Και ο Τίτο στράφηκε στο αντίπαλο δέος, τους Ρώσους.
Στις 28 Απριλίου του 2001 ο αμερικανός επιχειρηματίας ταξίδευε με την αποστολή Soyuz TM-32 προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό «ISS», όπου και παρέμεινε επί μία εβδομάδα. Συνολικά ο Τίτο και οι κοσμοναύτες που τον συνόδευσαν πέρασαν 7 ημέρες, 22 ώρες και 4 λεπτά στο διάστημα, και συμπλήρωσαν 128 περιφορές γύρω από τη Γη.


Ο Τίτο και το πλήρωμα του Σογιούζ έπεσαν με αλεξίπτωτο πίσω στη Γη στις 6 Μαΐου, στις στέπες του Καζακστάν. Και μην ακούσει πλέον ο Τίτο για «Τουρίστα Διαστήματος». Η επίπονη εκπαίδευση και η εμπειρία τον έχουν κάνει να προτιμά το: «συμμετέχων σε διαστημική αποστολή». Το όνειρο του κόστισε κάτι παραπάνω, αλλά το έκανε πραγματικότητα.
Πέρυσι, ο Ντένις Τίτο έκλεισε δύο θέσεις σε αποστολή της SpaceX του Ίλον Μασκ, που θα πετάξει γύρω από τη Σελήνης. Ο 82χρονος Τίτο θα συνοδεύεται από την 57χρονη σύζυγός του Ακίκο. Εμείς; Άντε μέχρι τ’ Αστέρια του Ελληνικού… Κι αυτά μάλλον από χρόνια έχουν σβήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα