Κυριακή 28 Απριλίου 2024

«Τρέχει» ο ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή 700 εκατ. ευρώ πριν το Πάσχα


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται για τη μεγάλη πληρωμή τις επόμενες μέρες και υπάρχει μεγάλη αγωνία στους αγρότες.
Επιμένει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ότι παραμένει ο στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ για καταβολή ενισχύσεων 700 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.
«Το ΥΠΑΑΤ καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταβληθούν πριν το Πάσχα ενισχύσεις ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η εκκαθάριση των ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν».
Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, για την ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας, που πραγματοποιείται σήμερα στην Καλαμάτα.
Ο κ. Αυγενάκης επαναβεβαίωσε ότι απόφαση και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος των δεσμευμένων ΑΦΜ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
«Ο έλεγχός μας», ανέφερε, «ξεκινά από το 2014 και καθώς προχωράμε βήμα – βήμα εντοπίζουμε πολλά στάσιμα ΑΦΜ που δεν ελάμβαναν ενισχύσεις αν και τις δικαιούνταν», προσθέτοντας ότι, «η εργασία αυτή θα συνεχιστεί και για επόμενες πληρωμές».
Αναφερόμενος στο συνέδριο ο ΥπΑΑΤ το χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια συνεργασία που έχουμε και να ζητήσουμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι, είτε είναι θεσμικοί, είτε είναι στελέχη της εταιρείας, ή εκπρόσωποι άλλων συλλογικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, να συντονίσουμε τα βήματά μας. Να καταλάβουμε ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι το οποίο απλώς δηλώνεται ή περιγράφεται, είναι κάτι που σφυρηλατείται από όλους τους εμπλεκομένους. Θέλουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους. Και με τους διοργανωτές. Μια εμπιστοσύνη που θα αποδείξει ότι εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα για το καλό των αγροτών που καλούμαστε να υπηρετήσουμε και στο τέλος θα κάνουμε τα πάντα ώστε το κάθε ευρώ, είτε εθνικό είτε ευρωπαϊκό, έρχεται στα χέρα μας, να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των αγροτών.
Τέλος ο υπουργός θύμισε ότι με αποφάσεις του εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2.100 επιλαχόντες, με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 81 εκατ. , ενώ με προχθεσινή απόφασή του αυξήθηκε κατά 125 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός στα Σχέδια Βελτίωσης, φθάνοντας συνολικά στα 305 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τον τρόπο για τις αιτήσεις
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τον τρόπο για τις αιτήσεις όσον αφορά τον ορισμό του ενεργού αγρότη και την κατανομή εθνικού αποθέματος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται ότι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε ενεργούς αγρότες.
«Ενεργοί αγρότες»
Ενεργός αγρότης είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και που πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Αγρότες που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις έως και 5.000 ευρώ για το οικονομικό έτος των αιτήσεων 2022.
β. Αγρότες, οι οποίοι/-ες έλαβαν για το οικονομικό έτος αιτήσεων 2022 άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022.
γ. Αγρότες, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι το εισόδημα που απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022 είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος, ανεξαρτήτως της λήψης ή μη άμεσων ενισχύσεων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος (2022).
Δεν θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και διευθύνουν εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» οι γεωργοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, εφόσον οι γεωργικές δραστηριότητες τους αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Ο έλεγχος γίνεται βάσει των δεδομένων που τηρούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα