Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Τι σηματοδοτεί η «κάθοδος» Σπηλιωτόπουλου στην Κουμουνδούρου - Με το βλέμμα στο κέντρο ο Κασσελάκης


Η ένταξη του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας επί Κώστα Καραμανλή, Άρη Σπηλιωτόπουλου, στο επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, υπηρετεί τη στρατηγική του τελευταίου για ευρύ πολιτικό άνοιγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πολιτικά χειμαζόμενο κόσμο της Κεντροαριστεράς.
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος -μαζί με τον πολιτικό επιστήμονα Γιάννη Λούλη και τον τότε Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Καραχάλιο- ήταν τα πρωταγωνιστικά μέλη μιας ομάδας που είχε εισηγηθεί στον Κώστα Καραμανλή τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου», η οποία προσέδωσε νέα ορμή στην Κεντροδεξιά και την έφερε στην εξουσία το 2004.
Η απομακρυνση
Η άνοδος στην προεδρία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη απομάκρυνε αυτή την ομάδα από το ηγετικό περιβάλλον του κυβερνώντος κόμματος και σταδιακά την έφεραν κοντά στον πολιτικό αντίπαλο: Έτσι ο Γιάννης Λούλης υπήρξε τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν έκρυψε ότι το 2019 στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Συνεπώς η τωρινή του αξιοποίηση από τον Στέφανο Κασσελάκη, μοιάζει να είναι μια φυσιολογική εξέλιξη.
«Όσο η σημερινή Νέα Δημοκρατία λαμβάνει όλο και περισσότερο τα πολιτικά χαρακτηριστικά της περιόδου Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, τόσο η στρατηγική του ‘μεσαίου χώρου’ μπορεί να προσελκύσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόσμο που δεν είναι απαραίτητα αριστερός, αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη στο μοντέλο Μητσοτάκη» λέει στην «Η» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με θεσμικό ρόλο. Κι όταν θέσαμε σε κυβερνητική πηγή αυτό το επιχείρημα, η απάντηση που πήραμε είναι «όποιος νομίζει ότι η πολιτική εξέλιξη είναι θέμα αντιγραφής περιόδων, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Άλλωστε ο Σημίτης δεν είχε ούτε Βορίδη στην κυβέρνηση, ούτε Μπελέρη σε ψηφοδέλτιο. Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι ήταν το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη».
Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ
Όποιος κι αν έχει δίκιο από όσους μίλησαν στην «Η», η ουσία είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει ριζικά τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος στο οποίο ηγείται, ανοίγοντάς το σε νέες δεξαμενές πολιτών, με χαλαρή ή και ανύπαρκτη σχέση με την Αριστερά.
Παράλληλα επιχειρεί να σαγηνεύσει τη μεσαία τάξη, είτε με το προσωπικό παράδειγμα του προέδρου του, που αυτοπροβάλλεται ως ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που μπορεί να κουμαντάρει μια μεγάλη επιχείρηση, (άρα, γιατί όχι και τη χώρα;), είτε με θέσεις που παίρνει σε ζητήματα- ταμπού στην ελληνική Αριστερά, όπως το Μεσανατολικό.
Φυσικά έχει «εισβάλλει» ακόμα και σε παραδοσιακά «δεξιά οχυρά» όπως ο στρατός, αφού και τη στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε, αλλά και τις αμυντικές δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού ψήφισε.
Ο Στέφανος Κασσελάκης στηρίζει αυτό το συνεπές κι επίμονο άνοιγμά του σε ορισμένους παράγοντες:
  • Πρώτον, ότι η λεγόμενη «παραδοσιακή» Αριστερά παραμένει πολυκερματισμένη χωρίς την προσωπικότητα που θα μπορούσε να συνενώσει τις αριστερές δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ και άρα να απειλήσει την αριστερή πτέρυγα της πολιτικής βάσης του κόμματος.
  • Δεύτερον στο ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μείνει χωρίς φίλιες δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του κυριαρχίας, ιδιαίτερα μετά τις διπλές εκλογές του 2023.
  • Τρίτον στο ότι όλοι οι δημοσκόποι τον βεβαιώνουν πως το άνοιγμά του στην Κεντροαριστερά δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις, επομένως το 15,5% - 16% που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τωρινές μετρήσεις της κοινής γνώμης, η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι δεν προσμετράται το σύνολο των πολιτών που δεν έχουν ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το σκέπτονται σοβαρά, αν δεν το έχουν ήδη αποφασίσει.
Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγεται σε δεξαμενές τις οποίες πλησιάζει για πρώτη φορά, με τη βεβαιότητα της εναλλακτικής λύσης στην πολιτική Μητσοτάκη. Όλα αυτά θα «ποσοτικοποιηθούν» το βράδυ των ευρωεκλογών, οπότε θα χαραχθούν και οι στρατηγικές του επόμενου διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα