Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Έρευνα «βόμβα»: Γλυκαντικό μπορεί να είναι τοξικό και να προκαλέσει σηψαιμία


Μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε κέικ, αναψυκτικά, παγωτά και τσίχλες μπορεί να έχει «τοξική επίδραση στην υγεία», και ειδικότερα στα βακτήρια του εντέρου
Το τεχνητό γλυκαντικό νεοτάμη μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων εξασθενώντας το έντερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.
Η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητάς της μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αντίσταση στην ινσουλίνη, ακόμη και σήψη, μια κατάσταση που σκοτώνει περίπου 40.000 στη Βρετανία το χρόνο.
Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν ότι ορισμένα από μια νέα γενιά γλυκαντικών που δίνουν στα τρόφιμα μια εξαιρετικά γλυκιά γεύση μπορεί να έχουν «τοξική επίδραση» στην υγεία.
Η νεοτάμη αναπτύχθηκε το 2002 ως υποκατάστατο της ασπαρτάμης, ενός γλυκαντικού που έχει προκαλέσει ανησυχίες και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια σε ποτά και τρόφιμα που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συχνά αναφέρεται ως E961 στη λίστα των συστατικών που βρίσκονται στις ετικέτες των προϊόντων.
Η Δρ Havovi Chichger, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, του Ην.Βασιλείου και η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Aparna Shil, από το Πανεπιστήμιο Jahangirnagar, στο Μπαγκλαντές, είπαν στον Guardian ότι η νεοτάμη αποτελεί απειλή για την υγεία επειδή θα μπορούσε να βλάψει τα «καλά βακτήρια« του εντέρου, προκαλώντας μέχρι και ρωγμές στον επιθηλιακό φραγμό του οργάνου
Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι άλλα κοινά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη μπορούν επίσης να έχουν αυτή την βλαβερή επίδραση.
«Υπάρχει τώρα αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων των γλυκαντικών όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, στην υγεία με τη δική μας προηγούμενη εργασία που δείχνει τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο τοίχωμα του εντέρου και τη βλάβη στα «καλά βακτήρια» που διαβιούν μέσα σε αυτό», λένε οι ερευνητές.
Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια, φλεγμονή του εντέρου, ακόμη και λοιμώξεις όπως σηψαιμία, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μελετηθούν επίσης τα γλυκαντικά που έχουν εισαχθεί στη βιομηχανία πιο πρόσφατα και η νέα έρευνα δείχνει ότι η νεοτάμη προκαλεί παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας των βακτηρίων του εντέρου.
Οι συν-συγγραφείς είπαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστούν «τα τοξικά αποτελέσματα ορισμένων από τα τεχνητά γλυκαντικά που έχουν αναπτυχθεί πιο πρόσφατα», δεδομένης της ευρείας χρήσης τους. Μερικά από τα νεότερα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται έχουν γεύση που είναι 1.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Ακόμη και μια χαμηλή πρόσληψη νεοτάμης μπορεί να είναι επιβλαβής, τόνισε η Chichger: «Ακόμη και όταν μελετήσαμε τη νεοτάμη σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις- 10 φορές χαμηλότερες από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη- είδαμε την κατάρρευση του φραγμού του εντέρου και μια στροφή των βακτηρίων σε μια πιο επιθετική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης εισβολής σε υγιή εντερικά κύτταρα που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με ζητήματα όπως οι ασθένειες του ευερέθιστου εντέρου και η σήψη».
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έκρινε το 2010 ότι η νεοτάμη ήταν «ασφαλής για χρήση». Έκτοτε έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 35 χώρες. Ωστόσο μετά τα νέα ευρήματα επαναξιολογούνται ορισμένα γλυκαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα