Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Φωτιά στο Μάτι: Ο Άρειος Πάγος ζητεί επίσπευση καθαρογραφής της απόφασης - Ο στόχος

Να επισπευσθεί η καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τις ποινικές ευθύνες για τη φωτιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.
Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018.
Να καθαρογραφεί το συντομότερο δυνατό η απόφαση για το Μάτι
Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.
Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.
Οι συγγενείς θα κάνουν έφεση
Πάντως, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.
Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον 'Αρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.
Σφοδρές αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων
Η απόφαση του δικαστηρίου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων που κάνουν λόγο για ποινές «χάδι» και «ρεσιτάλ συγκάλυψης».
Στο άκουσμα της απόφασης συγγενείς και φίλοι των θυμάτων ξέσπασαν κατά της απόφασης, με τις Αρχές μάλιστα να προχωρούν στην προσαγωγή ενός ατόμου που φέρεται να πέταξε μία καρέκλα.
Με ανάρτησή του στο facebook, o Άγγελος Κοντοθάνος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Αμπελοκήπων, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια του, εξηγώντας πως πέταξε την καρέκλα κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου, τότε υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η ανάρτηση του Άγγελου Κοντοθάνου
«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη» έγραψε.

Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου
Ένταση και αντιδράσεις προκλήθηκαν, νωρίτεραμ μετά την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης στη δίκη για το Μάτι και την ανακοίνωση των ποινών των κατηγορούμενων οι οποίοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.
Η ανακοίνωση των ποινών
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Ωστόσο, όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη. Όρισε δε, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.
Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κάτοικους.
Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.
Αντιδράσεις από τους κατοίκους
Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στους κατοίκους του Ματιού που βρίσκονταν στην αίθουσα.
«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.
Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.
«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι... Και εμείς οικογένειες είχαμε… Δεν μπορώ άλλο... Περίμενα έξι χρόνια ...Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα..
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές «Συγχαρητήρια .Τσίπα δεν έχετε;». Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο «Στην τρύπα σας...Δεν είστε άνθρωποι.. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς…»
«Λυπάμαι για την απόφαση, αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία», λέει η κόρη θύματος
«Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση, ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, κι εγώ προσωπικά από τύχη ζω» δήλωσε επιζήσασα η οποία έχασε τη μητέρα της στη φωτιά στο Μάτι στο orangepress.
«Οι πολίτες μπαίνουμε σε αντιπαράθεση για το ποιος έχει τον πιο μεγάλο πόνο»


«Αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο θα υπάρχει συγκάλυψη σε όλα αυτά τα γεγονότα και επιείκεια για τους κατηγορούμενους, θα έχουμε εμείς οι πολίτες, που είμαστε θύματα, έναν ανταγωνισμό, για το ποια είναι η πιο μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει. Αν είναι το Μάτι, αν είναι τα Τέμπη, αν είναι η Μάνδρα. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς οι πολίτες θα είμαστε σε αντιπαράθεση για το ποιοι έχουν τον μεγαλύτερο πόνο», συμπλήρωσε.
Ελεύθεροι οι 6 καταδικασθέντες
Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα