Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε τα αυγά


Τώρα που ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα στο χωριό, όπου πιθανότατα θα «πέσουμε» πάνω σε φρέσκα αυγά κατευθείαν από το κοτέτσι, καλό είναι να λύσουμε έναν ακόμη γρίφο!
Σπάνια κάποιος αποφασίζει να πλύνει τα αυγά που αγοράζει από το σούπερ μάρκετ. Δεν ισχύει ομως το ίδιο και με τα αυγά που προμηθευόμαστε απευθείας από μικρούς παραγωγούς.
Αυτά μπορεί να καλύπτονται από ακαθαρσίες, πούπουλα κλπ, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να καθαριστούν πριν αποθηκευτούν για μελλοντική κατανάλωση.
Επιτρέπεται όμως πλένουμε τα αυγά;
Η σύντομη απάντηση είναι «όχι». Τα αυγά γεννιούνται με μια φυσική επίστρωση στο κέλυφος, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας που κρατάει τον αέρα και τα βακτήρια έξω από το αυγό.
Τα τσόφλια των αυγών είναι πορώδη, οπότε όταν τα πλένετε αφαιρείτε αυτό το φυσικό φράγμα.
Τα άπλυτα αυγά μπορούν να παραμείνουν στον πάγκο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές εβδομάδες και θα εξακολουθούν να είναι βρώσιμα. Μόλις όμως έρθουν σε επαφή με νερό, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο. Τα αγορασμένα αυγά από το κατάστημα, πάλι, έχουν καθαριστεί, οπότε πρέπει να μπουν στο ψυγείο.
Πόσες μέρες διατηρούνται τα βραστά αυγά στο ψυγείο
Οι ειδικοί μας προειδοποιούν να μην αφήνουμε ποτέ τα βραστά αυγά εκτός ψυγείου για πάνω από μία ώρα - ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Κι αυτό γιατί σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν αποκλείεται ο πολλαπλασιαμός των παθογόνων βακτήριων.
Εφόσον δεν έχουμε αφαιρέσει τα τσόφλια, μπορούμε να κρατήσουμε ένα βραστό αυγό στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα. Ωστόσο, ένα καθαρισμένο αυγό πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα που το ξεφλουδίσαμε!
Συμπέρασμα: Τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο πολύ λιγότερες ημέρες από τα ωμά, που μπορούν να αντέξουν από τρεις έως και πέντε εβδομάδες μετά την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα