Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ταχύτερες επιστροφές φόρου αλλά και πιο... εύκολες κατασχέσεις από φέτος


Όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι υποχρεούνται από φέτος, να δηλώσουν τον IBAN ενός τραπεζικού τους λογαριασμού, ενώ συγχρόνως η ΑΑΔΕ υπόσχεται ακόμη ταχύτερες επιστροφές φόρου στους «τυχερούς».
Ειδικότερα σε ότι αφορά στις επιστροφές φόρων, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, από φέτος όπως και οι πληρωμές των ποσών, καθώς σύμφωνα με την ΑΑΔΕ δρομολογήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Στους φορολογούμενους που έλαβαν ή θα λάβουν επιστροφές φόρου η ΑΑΔΕ διενεργεί διασταυρώσεις κυρίως σε περιπτώσεις υψηλών ποσών και γίνεται επανέλεγχος των δηλώσεων από τις φορολογικές αρχές.
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είναι δειγματοληπτικοί και επικεντρώνονται σε περιπτώσεις φορολογουμένων που έλαβαν δυσανάλογα υψηλές επιστροφές φόρου, σε σχέση με τα εισοδήματά τους και συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, και φυσικά, σε όσους υπέβαλαν «ύποπτες» τροποποιητικές δηλώσεις.
Δηλαδή, αν με την αρχική δήλωση προέκυπτε πληρωμή φόρου, ή ενός χαμηλού ποσού επιστρεφόμενου φόρου και με την τροποποιητική δήλωση το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου αυξάνεται, τότε θα γίνει έλεγχος και ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την ορθότητα του επιστρεφόμενου φόρου.
Η παγίδα με τους IBAN
Παράλληλα, από φέτος καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση του IBAN ενός τραπεζικού λογαριασμού όλων των φορολογουμένων, ακόμη και για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού.
Μέχρι και πέρυσι, η αναγραφή του IBAN ήταν προαιρετική και αφορούσε βασικά τους φορολογούμενους οι οποίοι υπολόγιζαν σε επιστροφή φόρου.
Όμως από φέτος καθίσταται υποχρεωτική για όλους είτε πρόκειται να λάβουν επιστροφή είτε να έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Ο στόχος της συγκεκριμένης υποχρέωσης δεν είναι το απίθανο σενάριο της επιστροφής φόρου σε όλους, αλλά σκοπός είναι η καταγραφή του τραπεζικού λογαριασμού, ώστε εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, να γίνονται άμεσα οι κατασχέσεις των καταθέσεων!
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους φορολογούμενους αναφέρει πως:
  • Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  • Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα