Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΕΛΑΣ για διάρρηξη στη διεύθυνση εκλογών του ΥΠΕΣ: Διεξάγεται προανάκριση


Διαστάσεις λαμβάνει η πληροφορία ότι σημειώθηκε στο γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών την ημέρα που παραδιδόταν στις αρχές το πόρισμα για τη διαρροή δεδομένων στοιχείων εκλογέων από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τονίζεται επίσης πως, για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι σχετικά με καταγγελία που έγινε στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, η οποία αφορά σε διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».
Πυρά της αντιπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ: Τι εκλάπη στη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών;
«Έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκάλυψη του in.gr για την διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.


ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το ΥΠΕΣ
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια μέσω της γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του και υπεύθυνης ΚΤΕ Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, υπογράμμισε ότι «η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών».
Η κ. Λιακούλη προσθέτει πως «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες».
Παράλληλα η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι», ζητώντας «σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;».
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις
«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο» τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι:
«το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών».
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κα Κεραμέως και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας» υπογραμμίζει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.
Νέα Αριστερά: Άμεση διερρεύνηση
«Η είδηση που αποκάλυψε το in.gr για μια «περίεργη διάρρηξη» στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εκλογών, την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες», σημειώνει η Νέα Αριστερά και συνεχίζει:
«Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει άμεσα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διερεύνηση και εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει για το αν και κατά πόσο η διάρρηξη σχετίζεται με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και, εν τέλει, με τη διενέργεια των ευρωεκλογών σε έξι εβδομάδες».
«Τέλος, ακόμα η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα θύματα του σκανδάλου, οι ομογενείς, αναμένουν από την κυβέρνηση ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς και το γιατί στήθηκε η επιχείρηση διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων, οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί», καταλήγει η Νέα Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα