Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Τα θεμέλια ανάπτυξης των Φιλιατρών

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ-ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Με αφορμή την εκ νέου λήψη απόφασης για κατάργηση του πεζόδρομου από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται, ο τρόπος που η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται, αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης των Φιλιατρών. 
Με ανυπόστατους ισχυρισμούς και ψευδαισθήσεις, αποφάσισαν την καταστροφή του πεζόδρομου καθώς τον ενοχοποιούν ως υπεύθυνο της οικονομικής δυσπραγίας του εμπορίου, στον τόπο μας! 
Το θέμα ξεπερνά τη λογική, αισθητική και λειτουργικότητα. 
Μιλάμε για κακέκτυπα της επικρατούσας νοοτροπίας, που οδηγούν στην πλήρη κατάπτωση αξιών και του ευτελισμού της δημόσιας ζωής!
Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ και οι ΦΙΛΟΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά ότι πυλώνες ανάπτυξης ενός τόπου είναι η ιστορία και ο πολιτισμός του. 
Στα πλαίσια της πάγιας θέσης μας, από κοινού είχαμε καταθέσει προ διετίας πρόταση αναβάθμισης – επέκτασης του Πεζόδρομου: σε πρώτο επίπεδο έως και την πλατεία Αγίου Ανδρέα και σε δεύτερο επίπεδο, έως τον πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο. Ώστε να ενωθεί το Ιστορικό Κέντρο των Φιλιατρών που περιλαμβάνει το Δημαρχείο-Ρολόϊ και την Κεντρική Πλατεία Καποδιστρίου, με την Πλατεία του Αγίου Ανδρέα. 
Ανάμεσα στις δύο αυτές πλατείες υπάρχει η οικία Μπρουμίδη (Φιλιατρινού ζωγράφου διεθνούς φήμης, βραβευμένου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την διακόσμηση του Καπιτώλιου). Με την επίτευξη της ενοποίησης των δύο ιστορικών πλατειών αναδεικνύεται και η οικία Μπρουμίδη. Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο πρόσφυγας ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες: Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ, οι δύο πλατείες με τα Φλωρεντιανά σιντριβάνια των Φιλιατρών και το όραμα για μια αναπτυξιακή πορεία της πόλης, να γίνει αφετηρία οργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων σε ακαδημαϊκό και λαϊκό επίπεδο. 
Όμως το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών, αντί να αποφασίσει την αδελφοποίηση των Φιλιατρών με τις πόλεις που έζησε ο μεγάλος ζωγράφος: Ρώμη – Ουάσιγκτον, ανιστόρητο και εκτός πραγματικότητας, ανοίγει μονόδρομους διέλευσης οχημάτων “χαμηλής – τάχα - ταχύτητας” γιατί είναι και της μόδας! 
Το Κοινοτικό συμβούλιο Φιλιατρών όφειλε να ζητήσει για την προσπάθεια αυτή να συνδράμουν οι απανταχού Φιλιατρινοί, διότι αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, στον πολιτισμό. 
Ποιος όμως από τους σημερινούς διοικούντες (Δημοτική αρχή Τριφυλίας – Κοινοτικό συμβούλιο Φιλιατρών) ενδιαφέρεται για την ιστορία και τον πολιτισμό μας; Τρανή απόδειξη πως δεν ενδιαφέρονται αποτελεί το παράδειγμα πως το μουσειακό αρχείο φωτογραφιών δωρεά στο Δήμο Φιλιατρών της οικογένειας Ηλιόπουλου, αγνοείται που βρίσκεται! Και αντί να το αναδείξουν εκθεσιακά, το έχουν μέσα σε κούτες διασκορπισμένο εδώ κι εκεί! Αμφιβάλουμε αν γνωρίζουν οι ίδιοι, το που βρίσκεται!
Συντοπίτες/σες, η πτωτική πορεία της πόλης δεν έχει να κάνει μόνο με τις κακές διοικητικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν πάνω της, αλλά και με την έλλειψη παιδείας και οραμάτων. Οι εκφραστές της πολιτικής της μη χρηστής διοίκησης, των αυθαιρεσιών, της έλλειψης Δημοκρατίας, του αυταρχισμού, της παντοδυναμίας της εξουσίας, τους κάνει να αισθάνονται πανίσχυροι! 
Τους λέμε ότι, τα Φιλιατρά δεν είναι τσιφλίκι κανενός! Δεν ξεχνάμε να σας τονίσουμε ότι οι εκφραστές αυτών των αυταρχικών διοικητικών πρακτικών στο τέλος καταλήγουν “στα βράχια” από τ΄ αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Και πριν δύο χρόνια επιχείρησαν την κατάργηση του πεζόδρομου και η απόφασή του αυτή ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ! Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ και οι ΦΙΛΟΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, δεν πρόκειται να ανεχθούν και πάλι την επιβολή άνομων πολιτικών.
Συντοπίτες/σες, κλείνοντας θα θέλαμε να αναδείξουμε μια ακόμα πτυχή του πως διαχειρίζεται η Δημοτική αρχή τα κοινά. Με απόφασή του αναρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το “μονοπρόσωπο” όργανο Δήμαρχος, παραχωρεί ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ την κεντρική πλατεία Φιλιατρών στο Costa Navarino, προκειμένου αυτό να πραγματοποιήσει ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ εορταστική επετειακή εκδήλωση! Δίχως αναφορά στο πλαίσιο δράσεων, ενεργειών, τι ακριβώς θα κάνει η εταιρεία στην πλατεία μας όλες αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για μια “εν λευκώ παραχώρηση” δημόσιου χώρου. Μεριμνά η δημοτική αρχή δια την τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, ώστε το ξήλωμα και η ισοπέδωση του χώρου μέσω της “αναπλάσεως” να καταπίνεται ευκολότερα. Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής της παρηκμασμένης Καλλικρατικής Τριφυλίας! Τα ψέματα τελείωσαν!
Με αφορμή το Πάσχα, να ευχηθούμε σε όλες/ους τις/ους απανταχού Φιλιατρινές/ους:
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με ΑΓΑΠΗ & ΥΓΕΙΑ!
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα